Skåningar i konstens Åland

Skåningar i konstens Åland

I en artikel i Nya Åland den 21 maj 2007 berättar Hässleholms konstförening om sin resa till Åland. Vilken upplevelse! Så intressant! På en soffa i Ålands museum sitter Birgitta Lucchesi, Elsa Johansson och Elin Persson. De är tre av femtio deltagare i Hässleholms konstförenings resa till Åland.

De tre prisar den konst och det konsthantverk som resan bjudit på, men också den åländska naturen och det fina väder man haft både på fredag och lördag.
– Det har varit en stor upplevelse, vi vill hit igen, säger Elsa Johansson.

– Alla är verkligen nöjda och tycker att det är så spännande med Åland, säger Kerstin Ulfvik-Jonasson som står en bit i från och lyssnar till Olle Törnqvist som inviger gruppen i den åländska historien och konsten i museets basutställning.

”Ingen graffitti”
Richard Roth, en annan deltagare, har framför allt fäst sig vid lugnet och friden.
– Det är som det var i Hässleholm på femtio- och sextiotalen. Alla tycks också jobba och ha något att göra, färre dräller på stan och man ser ingen graffitti, inget klotter. Det är rent och snyggt, säger han.

Om en stund skall gruppen ta sig en titt också på den pågående utställningen med samtidskonst, 10.ax, i konstmuseets utställningshall och sedan går färden vidare till Geta och till Juha Pykäläinens ateljé och Olle Strömbergs fotomuseum i Sund.
– Olle kan vi ju bara inte missa, han kommer ju från en by utanför Hässleholm och känner halva bussen, säger Marianne Jonasson glatt.

Det är hon som drog igång hela det utbyte som resulterade i den åländska kulturhösten i Hässleholm i fjol och de hässleholmska aktiviteter som genomförs på Åland i år.

Utbytet tar fart
Också hon är mycket nöjd med resan och med hur kulturutbytet utvecklats.

Hon berättar att man började Ålandsbesöket i Självstyrelsegården på fredag och sedan bar det i väg till Föglö med Kjell Ekström som guide, till Sundblomgården, till Kjells Villa Berghäll på Hummersö och på hemvägen till Barbro Eriksson på Herrön i Lemland. Kvällen tillbringades bland konsten i Önningebymuseet.

Innan man kom till Ålands museum och konstmuseum på lördag förmiddag hade man också hunnit med ett besök på Salt i Sjökvarteret. Lördagen skulle man avsluta med besök i Judy Kuitunens ateljé och på söndag åkte man hemåt.

Text: Jan Kronholm, Nya Åland
Foto: Andreas Dienert

Skriv kommentar

  • Kommentar
  • Namn
  • E-post

  • Verifikationskod:

    Ange koden ovan:


0 Kommentarer