Sälskär

4 Åländska fyrar att upptäcka

De äldsta bemannade fyrarna på Åland byggdes i mitten av 1800-talet. Då levde fyrvaktarna med familjer i en karg och kärv miljö i förhållanden långt ifrån de vanliga. Numera är fyrarna automatiserade och du kan besöka dem med egen båt, båttaxi eller en guidad båttur.

Fyrarna var ofta bemannade av tre till fyra fyrvaktare inklusive fyrmästaren, som var chef. Här långt ute i havet utvecklades små fyrsamhällen. Deras liv var tufft och de fick utstå mycket prövning och dramatik på skären. 

Under 1950-talet minskade fyrpersonalen i takt med att fyrarna automatiserades. Den sista bemannade fyren i åländska vatten var Märket och idag är alla åländska fyrar obemannade.

Läs mer om de åländska fyrarna och besök dem med egen båt eller på en guidad tur.

1. Märket, Hammarland

Finlands västligaste fyr Märket ligger mitt i Ålands hav, ca 20 km från Ålands huvudö och cirka 25 km från Sveriges kust. Fyren var bemannad ända fram till 1976 då de sista fyrvaktarna lämnade ön. Nu kan du återigen besöka fyren, som under sommarmånaderna bemannas av Finlands Fyrsällskapets volontärer. Sedan 2007 hyr de fyren för att renovera byggnaderna och tar emot besökare på ön från mitten av maj till augusti eller, om vädret tillåter, till september.

Märket är en speciell fyrö eftersom landsgränsen mellan Sverige och Finland går över ön. Du kan alltså enkelt promenera till grannlandet eller stå med den ena foten i Sverige och den andra foten i Finland. Ön är dessutom ett eget radioland med en egen landskod, som är ett åtråvärt samlingsobjekt bland radioamatörer runt hela världen. Här finns även finska Meteorologiska institutets automatiserade väderstation.

Märket ingår i naturskyddsområdet Signilskär-Märket. På området lever många gråsälar som du ibland kan se ligga och sola på hällarna närmast Märket eller när de nyfiket sticker upp huvudet nära en båt. Här lever också många havsfåglar som ejdrar, silvertärnor, tobisgrisslor och tordmular.

Hur kommer man till Märket? Båttaxin M/S Sefyr gör havsutflykter till ön från Käringsund i Eckerö för förhandsbokade gäster. Utflykterna görs alltid med väderreservation eftersom det är en utmaning att ta sig till fyrön vid hård vind då sjön blir grov och dyningarna höga. På vackert väder är en båttur till Märket en oförglömlig upplevelse för den naturintresserade och den som söker ett unikt äventyr.

2. Sälskär, Hammarland

En tur till Sälskärs fyr på nordvästra Åland bjuder på många fina naturupplevelser. Här finns till exempel gott om nyfikna tordmular och andra ytterskärgårdens fåglar, och det är inte ovanligt att få se en eller ett par gråsälar, som fyrön fått sitt namn av. Sälskär brukade förr i tiden vara en viktig bas för säljägare. 

Sälskärs fyr byggdes 1868 och var bemannad av en fyrmästare och två eller tre fyrvaktare med familjer ända fram till 1948. Fyren, som sträcker sig till 44 meter ovanför havsytan, är Finlands äldsta. Vid god sikt kan man se den från upp till 12 kilometers avstånd.
Från Skarpnåtö i Hammarland ordnas båtturer till Sälskär med utflyktsbåten M/S Silvana varje vecka under högsäsong. Utflykten tar cirka fem timmar. Du kan också åka till Sälskär med egen båt. Mer om livet på Sälskär kan du läsa i boken ”Sälskär – Fyrvaktarlivet 1868-1949” av Bengt Häger.

3. Lågskär, Lemland

Många grund omger det utsatta fyrlandet Lågskär cirka 30 km söder om Mariehamn. Därför restes en båk på ön redan under 1600-talet. 1840 byggde man Ålands första fyrbåk här och  den nuvarande 33 meter höga fyren är från 1920. Fram till automatiseringen 1961 fanns fast bosättning på ön – som mest runt 30 personer och ön hade till och med egen skola. 

Numera finns här en observationsstation och de gamla fyrvaktarbostäderna används av gästande ornitologer. Ålands Fågelskyddsförening observerar och ringmärker fåglar på ön från tidig vår till sent på hösten.

Lågskärs karga men artrika natur är faschinerande och en av öns sevärdheter är rullstensstranden på norra sidan. Visste du att filmen "Lärjungen", som var Finlands Oscarsbidrag 2013, spelades in här? 
Kontakta t.ex. båttaxiföretaget Shipland för en skräddarsydd båttur till Lågskär.

4. Bogskär

Ute på en kal liten klippa mitt i havet, söder om Mariehamn, hittar du Bogskärs fyr. Den ödsliga klippan, som ständigt attackeras av friska vågor, har beskrivits som ”den mest ensamma platsen i världen”. Det är extremt svårt att ta i land på Bogskär, speciellt under blåsiga förhållanden. Den som kommer med egen båt tar bäst del av fyrmiljön från lite avstånd. 

Den första fyren här stod klar 1882. Den var sju våningar hög och väckte stor uppståndelse vid invigningen. Här arbetade fyra till fem män månader i sträck under svåra förhållanden. Det var svårt att ta i land på den karga kobben och det var besvärligt att försörja fyrvaktarna med mat. Det berättas att man ofta var tvungen att låta mat och förnödenheter driva med vinden den sista biten in mot de släta klipporna.

När första världskriget bröt ut lämnade fyrvaktarna Bogskär och 1915 besköts den av tyskarna. Efter kriget var man tvungen att bygga om den och fyren fick då ett helt nytt utseende. Den blev lägre och automatiserad och den nya ljusanläggningen tändes 1922.

 Finlands första trådlösa radiotelegraflinje öppnades mellan Bogskär och Mariehamn år 1906. Efter första världskriget blev fyren automatiserad och acetylengasdriven. Vid en renovering 1981 försågs den med helikopterplatta. Bogskär blev radarfyr och fick utrustning för väderobservation. Numera drivs den med solenergi.

Läs mer