Laxtrolling på Ålands hav

För dig som är intresserad av laxtrolling blir upplevelsen varken större eller mäktigare än under en trollingtur ute på Ålands hav. Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång!

Enligt erfarna trollingfiskare råder det en hygglig stämning bland sportfiskare på Ålands hav. Man delar friskt med sig om vilka beten, färger och djup som laxarna hugger på. Nybörjare kan lätt avskräckas av alla stora båtar med avancerad elektronik, men det går faktiskt utmärkt att trolla lax från mindre båtar – så länge man har koll på väderprognoserna.

Tips för lyckad trolling

Laxen är en storslagen fångst när du väl har turen att fånga den. När det kommer till trolling är det viktigt att ha bra utrustning. Var noggrann med dina beten och hur du presenterar dem, för dom påverkas av flera olika faktorer såsom vågor, strömriktning, storlek på krokar med mera. Det är ett rejält ryck på linan när laxen hugger – de ståtligaste exemplaren på Åland kan väga uppemot 25 kg.

Då man trollar efter lax drar man ett flertal beten efter båten i hastighet av cirka 2-3 knop. Till detta används oftast skeddrag men man kan även använda sig av naturligt agn såsom löja eller vassbuk.

Klassiska färger för beten går i gul-grön-vit nyans men även glittriga beten med flashtape i olika färger är passande. Fiskar man med naturligt agn, såsom löja, är det vanligt att använda en flasher en bit framför betet för att locka till sig laxen och samtidigt ge betet en intressant rörelse i vattnet.

Säkert fiske framför allt

Själva trollingfisket sker utanför kusten, på ett djup på mellan 20 till 200 meter. Linorna viktas med olika vikter för att presentera beten på olika djup. Vandringslaxen som passerar Åland under maj och tidig juni fiskas från precis uppe vid ytan ner till cirka 15 meters djup. 

Då man ger sig ut på öppet hav är det viktigt att man håller sig säker. När vindstyrkan ligger kring 10 m/s börjar gränsen vara nådd för att kunna bedriva ett bra och säkert fiske. Öppna havet ställer stora krav på både båt och utrustning. Med vind och vågor ökar nämligen risken för att man kan få en fiskelina i propellern, med motorproblem som följd. Var beredd på att vädret kan skifta snabbt ute på havet.

Färjetrafiken kring Åland bör också tas i beaktande då du beger dig ut på öppet hav. Det är viktigt att vara observant på färjetrafiken och farleder så att du inte hindrar trafiken och försätter dig själv i fara.

Bäst i maj och juni

På Åland är förhållandena för laxtrolling optimala. Här finns stora fiskeområden och bra charterbåtsservice samt bra boendemöjligheter antingen på hotell eller egen stuga. Dessutom är det korta avstånd till bra fiskeplatser.

Högsäsongen för laxtrolling är under maj och juni. Det är också då åländska skärgårdslandskapet är som allra vackrast – när sjöfåglarna återvänt och naturen börjar så småningom övergå från vacker vår ut i fullt blom inför sommaren.

För en säker och smidig fiskeupplevelse är det en rekommendation att boka en sportfiskeguide, även om du fiskat på Åland tidigare. Då får du hjälp att hitta de drag och fiskeplatser som fungerar bäst för dagen.

Trollingträff Åland – försommarens höjdpunkt

Om du räknar laxtrolling i havet som ett av dina stora intressen ska du reservera en helg i slutet av maj eller i början av juni för en fiskeresa till Åland. Då är det även dags för den årliga lagtävlingen Trollingträff Åland i vattnen kring Eckerö och Hammarudda på västra Åland. Dessa områden räknas till Ålands bästa för laxfiske. Tävlingen har lång tradition bakom sig, och detta är av en god orsak. Tävlingen är populär bland sportfiskare från när och fjärran och har uppskattats i åratal.

Exempel på avstånd till fiskeplatser

Från Mariehamn:
Mariehamn västra hamnen – Kobba Klintar = ca 5 Nm ( sjömil )
Mariehamn västra hamnen – Utbådan (Utanför Hammarudda) = 9-10 Nm

Mariehamn västra hamnen – Sandgrunden (Eckerö) = 14 Nm

Från Eckerö:
Käringsund – Gisslan = ca 9 Nm
Käringsund – Solovjeva = ca 13 Nm
Käringsund – Sandgrunden = ca 11 Nm
Käringsund – Utbådan = ca 14 Nm

Läs mer

Vill du läsa mer om sportfiske på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*