Vandra lång led eller kort stig

Vandring på Åland bjuder på varierande natur där omgivningen snabbt växlar från öde skog till fornminnen och kulturbebyggelse eller havsutsikt.

Guidade vandringar på olika teman ordnas under sommaren runtom på Åland och annonseras i evenemangskalendern och lokaltidningarna. Guiden Philip Hällund WITW ordnar natur- och kulturvandringar på Kökar och kan visa dig allt från miljöerna för Ulla-Lena Lundbergs prisbelönta roman IS till de medeltida munkarnas Hamnö och bronsåldersjägarnas Otterböte.

På Geostigen lär du känna det uråldriga Åland som det var innan de första människorna slog sig ner här. Res miljontals år på en och en halv timme med geologen Stig Abrahamsson. Geostigen som startar vid Ålands Jakt- och Fiskemuseum i Eckerö är en blandning av naturupplevelse, geologi och historia. Guidningen på svenska, finska och engelska är anpassad efter gruppen.

Vandringsleder

Vandringslederna på Åland är 10 till 60 kilometer långa. De är oftast lätta eller medeltunga, men stigen är ofta ojämn och berget kan vara halt. Karta och Åland Natur – en ABC-bok för naturvandringen kan vara bra att ha med sig.

Kyrkleden 13 km – tar cirka 4 timmar och går mellan Ålands främsta historiska sevärdheter – Kastelholms slott och Bomarsunds fästning i Sund. Den följer delvis den gamla kyrkvägen förbi Sunds medeltida kyrka. Vandringsleden går i varierande terräng. Höjdskillnaderna är märkbara längs sträckorna över berg och orörd natur. Från bergen har du fin utsikt.

Sadelinleden, ca 63 km – går mellan Skarpnåtö i Hammarland och Höckböle naturreservat i Geta. Du passerar Sålis Batteriberg, Ålands Brandkårsmuseum och Finströms kyrka samt tangerar Postvägen. Omgivningen växlar från skogsmark till berg, sjöar och vattendrag. Det tar tre dagar att vandra hela leden med två övernattningar.  Om man bara vill vandra en dag går man en del av leden, till exempel sträckan Skarpnåtö–Sålis ca 10 kilometer.

Jomalaleden, ca 40 km – sträcker sig från havet i Hammarland Hammarudda till Emkarby på landsbygden i Finström, där leden förenas med Sadelinleden. Till sevärdheterna hör Kungsö batteriberg, Ramsholmens naturområde, Jomala kyrka och Ingbybergen med utsiktstorn och picknickbord.

Lemlandsleden, ca 23 km – går längs skogen, naturreservat och gamla grusvägar från Lemströms kanal i Lemland till Lumparsund i Lumparland. . I Knutsboda går du genom fin gammal skog med många blommande sippor om våren. Bistorpsberget med stenåkrar som inlandsisen lämnat efter sig bjuder på fin utsikt över innanhavet Lumparn. Även Lemlands kyrka från 1200-talet och Skeppargården Pellas är sevärt under vägen.

Naturstigar

Naturstigarna är mellan en och åtta kilometer långa och från lätta till medelsvåra. Ingen speciell utrustning behövs, men ibland kan det vara blött i markerna, så stövlar eller bra skor rekommenderas. Flera av naturstigarna ligger i naturreservat. Här är listan:

Eckerö Uddleden: från Uddens stugby i Skag 3,0 km lättA220T

Finström Godby Arboretum: från Färjsundsbron 1,5 km lätt
Finström Godbyrundan: från Godbyhallen 8,0 km lätt

Föglö: från Isakssons stugby 5,0 km medeltung
Föglö Jyddö: från radiomasten 7,0 km medeltung

Geta Medeltidsstigen: från Geta kyrka 2,5 km medeltung
Geta Djupviksgrottan: från Soltuna Getabergen 5,5 km medeltung
Geta Trollstigen: från Soltuna Getabergen 2,0 km lätt

Jomala Kungsö: från ”Ryssvägen” i södra Gottby 5,0 km lätt
Jomala Ramsholmen: vid Eckerövägen väster om Torpfjärden 1,5 km lätt

Kumlinge: från Kumlinge kyrka 3,4 km lätt
Kumlinge Seglinge: från Smedjan 7 km lätt

Kökar Kalen: från Karlby eller Otterböte 7,0 km medeltung

Kökar Klobbars: från Klobbars gästhem 2,0 km medeltung
Kökar kulturstig: från kyrkan på Hamnö 2,0 km lätt

Lemland Nåtö: från Nåtö Biologiska station 2,0 km lätt
Lemland Järsö: från Mariehamns friluftsområde 2,0 km lätt

Lumparland Långnäs: från Långnäsbyn 2,0 km medeltung

Sottunga skogsstig: från Sottunga stugby 1,5 km lätt
Sottunga stig: från Sottunga gästhamn 2,5 km medeltung
Sottunga by: från Sottunga grundskola 3,0 km lätt

Sund Bomarsund: från Notvikstornet runt befästningsområdet 4,0 km medeltung
Sund Bomarsund-Prästö: från Lotsstugan (museet) öster om bron, 5,5 km lätt
Sund Kastelholm: start 3,5 km söderut från golfbanan 2,7 km medeltung

Saltvik Långbergen: från Stenåldersbyns parkering 5,5 km medeltung

Vårdö Lövö: från Sandösunds camping 4,0 km lätt
Vårdö Horsholma-Mickelsö: från Solhults ungdomslokal 8,0 km medeltung

 

Kategorier

Taggar


Relaterade artiklar

oluffa-three

Skärgårdskommunerna

Läs mera

zoomcamp-two

Tillgänglig resa till Åland

Funktionsnedsatta kan nu delta i aktiviteter som kickoff; fiske och jakt; svamp- och bärplockning; fågelskådning och upplevelser i naturen året om.

Läs mera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pass och visum

Medborgare i Norden och länder som omfattas av Schengenavtalet klarar sig utan pass, men bör ta med legitimation. Medborgare utanför EU/EES bör kontrollera eventuellt visumkrav före inresa till Finland eller Åland.

Läs mera

DCIM101GOPRO

Resa med djur

Det går utmärkt att ta med sig hunden eller katten på båten till Åland. Kontrollera reglerna i god tid innan du reser! Från Finland räcker det med rabiesvaccination. Kommer du från annat EU-land behövs därtill ID-märkning och pass för sällskapsdjur.

Läs mera

kobba-three

Den åländska frihetsgudinnan

Läs mera

Silja_Pingo

Resan till Åland

Det finns gott om avgångar och olika resealternativ dagligen från Stockholm, Helsingfors, Åbo och Tallinn som du kan välja mellan. Har du bråttom? Flyget tar bara en halvtimme.

Läs mera

natur-five

Värna om och upptäck naturen

Upptäck den vackra åländska naturen med sina släta berghällar, vindpinade martallar och lummiga lövängar.

Läs mera

0120RAWF_1802

Sommar på Åland

Åland, med flest soltimmar i Norden, erbjuder långa dagar på stranden eller de röda klipporna.

Läs mera