Åland har långa traditioner att ta hand om resenärer. Längs den gamla postvägen låg gästgiverier, där trötta resenärer till häst och i båt kunde sova ut och stärka sig med ett mål mat. Dagens besökare tar sig fram betydligt snabbare och utbudet av rastplatser längs vägen är mer varierat.

Historisk miljö

Det finns flera riktigt fina och personliga gästhem och B&Bs på Åland. Bland gästhemmen i historisk miljö finns Enigheten inrymt i en gammal tings- och gästgivargård från 1700-talet i Degerby på Föglö. Gammal atmosfär med modern komfort upplever du också på gästhemmen i Björnhofvda gård i Eckerö, Kvarnbo i Saltvik och Amalia i Lemland.

Kvarnbo Gästhem

Kvarnbo Gästhem byggdes på 1880-talet och är fyllt av spännande historia. Det ligger mittemot Saltviks kyrka och det arkeologerna nu tror var en betydande handelsknutpunkt under yngre järnålder och vikingatid 500-1000 eKr. När ägarna Ella och Martin köpte släktens gamla hus var det i mycket dåligt skick.

Idag är det mesta av husets 540 kvadratmeter färdigrenoverade. Köket, stora matsalen och de åtta stora gästrummen är alla pietetsfullt renoverade. Inredning och färger speglar husets ålder även om det har moderna bekvämligheter som toalett och dusch i varje rum.

Här är det meningen att gästerna ska njuta av tiden, inte försöka få den att gå. Folk sitter och pratar länge på kvällarna ute på verandan eller i matsalen vid kakelugnen.

Ella är sommelier och ordnar provsmakningar av öl, vin eller champagne. Tillbehören är närproducerade. Största smakupplevelsen var när hon som den första vinkännaren provsmakade världens äldsta champagne som hittades i ett vrak på åländskt vatten 2010.

Musik är Ellas andra stora passion och varje sommar brukar det ordnas musikevenemang på gården. Sevärt är också en komplett verkstad från tidigt 1900-tal med bar, flipperspel och gamla hojar, som Martin rustar upp.

Besök Åland året runt

Även om sommaren utgör den mest blomstrande säsongen så finns det många som föredrar att komma till Åland även andra årstider. Öppet året runt eller åtminstone långt in på höstarna håller åtminstone:

Pellas Gästhem i Lappo Brändö och Jurmo Vandrarhem på Jurmo Brändö, Degerby Mat & Café i Föglö, Antons gästhem på Kökar, Djurviks Gästgård i Jomala, Godby Gästhem och Godby Vandrarhem i Godby, Nybonds pensionat i Sund, Sandösunds Camping på Vårdö, Amalia i Lemland, Anderssons och Granbergs gästhem i Eckerö.

Categories


Relaterade artiklar

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Läs mer

Var vill du bo på Åland?

Välj mellan att bo på hotell, hemtrevligt bed & breakfast, på en naturnära campingplats, i en enkel övernattningsstuga eller i en egen stuga vid stranden. För dig som besöker Åland med egen båt finns dessutom ett tjugotal gäst- och servicehamnar.

Läs mer

Bo på en ö

För den som vill lämna stressen bakom sig och få tid att bara umgås och ha roligt med nära och kära i ostörd och naturskön miljö.

Läs mer

Campa bekvämt i naturen

Campingplatserna ligger spridda över hela Åland. Du hittar dem i staden, på landsbygden och ute i skärgården. Gemensamt för dem alla är att de ligger vd vattnet med egen badstrand och bastu.

Läs mer