När Sjödagarna håller på i dagarna fem i medlet av juli går det maritima som en röd tråd genom programmet. Folkfesten ordnas huvudsakligen i Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn − i en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk, medan några programpunkter hålls till havs, t. ex. ombord på galeasen Albanus.

På Sjödagarna kan du njuta av vackra vyer, traditionella segelbåtar, skötbåtar, snipor, marknad med finurliga försäljare och skickliga hantverkare samt mat och dryck. På årets program står bl. a. artistframträdanden, kappsegling för allmogebåtar, optimistregatta, yoga, dansworkshops, vikingahantverk och stridslekar, drakbygge och barkbåtsregatta. 

Fem temadagar

Ålands Sjödagar erbjuder program från morgon till midnatt i dagarna fem och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema. I Sjöfararkapellet ordnas yoga och på scenen bjuds det på både musik och olika uppvisningar under dagtid.

Sjödagarna inleds på onsdag med Sjösäkerhetsdagen med program av Sjöräddningen och Räddningsverket som visar bl. a. livräddning och hur man maximerar säkerheten till sjöss. Därtill Piratturer, Albanusseglingar, Snipäventyret och swing.

Torsdag är Hantverksdag. Då blir det demonstrationer, prova-på-aktiviteter och försäljning av hantverk. Hantverkare från när och fjärran bjuder på sitt kunnande och sina produkter. Allt från segelsömnad och reparbeten till vikingahantverk och skräppyssel. Därtill stridslekar av Fornförningen Fibula, historisk segling till Bomarsund och Albanussegling samt balkanmusik och -dansworkshop. 

 

Fredag är Folkmusikdagen och då fylls Sjökvarteret med härlig folkmusik från morgon till sena kvällen. Dagen inleds med en estnisk kör på scenen, följd av en estnisk folkdansgrupp, en åländsk folkharpist och Ålands dragspelsklubb. På eftermiddagen ordnas buskspel bl. a. med åländska Kvinnfolk. På kvällen ordnas dansworkshop i afrorock och dans till Celso Paco & Dynamo de Luxe med den moçambiquanske sångaren, kompositören och slagverkaren Celso Paco i spetsen.   

Lördag är Maritima dagen och det innebär både en befälsparad och en kappsegling med skötbåtar ute på viken Slemmern. Kvällens dansworkshop är den populära dansen bugg.

Barnens dag på söndag inleds med Dunderdansarna. Barnen och föräldrarna kan delta i drakbygge, gå på pirattur, laga och kappsegla med barkbåt och titta på kaninhoppning samt optimistregatta. Och förstås bara njuta av festivalstämningen och i solen med nåt gott att äta och dricka. 

Underhållning

Hantverksmarknaden pågår alla dagar. Passa på att träffa åländska konsthantverkare, se olika tekniker som hantverkare visar och köpa produkter direkt från formgivarna och producenterna.

Kvällsprogrammen bjuder på mat och dryck, levande musik samt dans till olika sorters musik. Innan kvällens huvudband framträder ordnas det dansworkshop i kvällens dans: swing, balkan, afrorock och bugg.

Missa inte traditionella segelturer med den åländska segelskutan Albanus onsdag eftermiddag och kvällstid onsdag−torsdag. Torsdagen ordnas en historisk segling och Albanus styr kosan till Bomarsund. Boka Albanusseglatser på förhand via alandssjodagar@gmail.com.

Tradition

Stöd Sjödagarna genom att köpa lotter eller ge en frivillig entrépeng. Fullständigt program hittar du i evenemangskalendern eller på Ålands sjödagars hemsida. Sjödagarna har ordnats sedan 1990 och besöks årligen av 20 000 personer. Varje år skickas över 150 inbjudningar till skutor och traditionella segelbåtar kring Östersjön.

Albanus var den första fartygskopian som sjösattes i Östersjön 1988. Fyra år senare gick tremastskonaren Linden och av stapeln i Mariehamn och grunden till ett Sjökvarter med syfte att bevara åländska traditioner och främja kultur inom kust- och sjöliv samt båt- och skeppsbyggeri var lagd.

Tjärdoft

Området har sedan Albanusbygget vuxit ut till ett levande kvarter. I ett trettiotal byggnader verkar i dag båtbyggare, timmermän, konstnärer, konsthantverkare och guld- och silversmeder. Här finns kaj för skutor och större båtar. Mindre träbåtar ligger väl skyddade i ett pittoreskt sjöviste med bryggor, båthus och ett litet sjöfararkapell som alltid står öppet för kontemplation. I Sjökvarteret finns två museer, ett för båtar och träfartygsbyggande och ett för traditionella motorer.

 

 


Relaterade artiklar

Stornäset − skogsvandring i rofylld omgivning

Kastelholms Skogsstig och Strandstig börjar båda i den mäktiga bokskogen med anor från början av 1930-talet. Efter bokskogen kan man antingen ta Strandstigen (ca 5 km) som i huvudsak följer Lumparns stränder eller välja den något kortare Skogsstigen (ca 2,5 km). 

Läs mer

Ramsholmen − praktfulla lövängar med doft av hav och ramslök

Ramsholmens lövängsområde med strandängar hör till våra artrikaste naturtyper. Under våren och sommaren är blomprakten bedövande med vitsippshav, gullvivor, orkidéer, kungsängsliljor och andra rariteter samt hamlade askar och hassellundar.

Läs mer

Prästgårdsnäset − artrikedom och andlighet i historiska omgivningar

Prästgårdsnäset med sina hassellundar, ståtliga ask- och ekbackar och vackra strandängar har sedan urminnes tider i huvudsak nyttjats som Finströms prästgårds betesmark. Området har en rik flora med cirka 200 noterade arter.

Läs mer

Nåtö − kulturlandskap med vårens blomsterprakt

Nåtö är ett lövängsområde och en av våra artrikaste naturtyper. Nåtö bjuder på prunkande blomsterängar och beteshagar med bland annat rika orkidébestånd, unika strandängar och svala, lummiga hassellundar. 

Läs mer

Långbergen − vildmark och stenålder

Långbergen − vildmark och stenålder

Från Vargstensslätten går du mot Långbergen där du får kliva in hos de första ålänningarna ute i ett stort hav. På högsta punkten på Långbergen är det en underbar utsikt mot Orrdalsklint och Norrhavet. 

Läs mer

Kungsö batteriberg − ryskt kustbatteri med havsutsikt

Inom Kungsö batteri finns en cirka 2 km lång stenlagd rysk militärväg och kasernområde som under åren 1916–1918 anlades på toppen av Dalsberg. Anläggningen ingick i en stor försvarslinje som sträckte sig från Åland i norr till Dagö-Ösel i Estland.

Läs mer

Höckböleholmen − kungsängsliljornas rike

Höckböleholmen − kungsängsliljornas rike

Höckböleholmen är topografiskt omväxlande med en stor biologisk mångfald. Här finns lundartad natur, torräng, strand, sumpskog och hällmarker. Vårblomningen av blåsippor och vitsippor och ett viltväxande bestånd av kungsängslilja är en sevärdhet.

Läs mer

Herröskatan − badklippor och havsörnar

Herröskatans flora är mycket rik och uppvisar många inslag av åländska särdrag såsom slåtterängar, lundar och artrika ängsbackar. Viltväxande tidlösa, “nakna jungfrun”, på västra sidan av udden är en av Herröns rariteter.

Läs mer