När Sjödagarna håller på i dagarna fem i medlet av juli går det maritima som en röd tråd genom programmet. Folkfesten ordnas huvudsakligen i Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn − i en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk. Några programpunkter hålls till havs, t. ex. ombord på galeasen Albanus. På årets program står bl. a. artistframträdanden, seglings- och motorbåtsuppvisningar, marknad, yoga, högläsning och dansworkshops.

Tradition

Ålands Sjödagar tjuvstartar med skutträff som vanligt. I år blir det två skutträffar: Första träffen äger rum måndag den 18 juli i Sandvik på Kökar. På tisdagskvällen den 19 juli möter flera av skutorna, storbåtarna och sniporna upp i Degerby på Föglö, där det är fest. Sedan kappseglar de in till Mariehamn och Sjökvarteret på onsdagseftermiddagen.

Fem temadagar

Ålands sjödagar erbjuder program från morgon till midnatt i dagarna fem och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema. I Sjöfararkapellet ordnas yoga och högläsning, och på scenen bjuds det på både musik och olika uppvisningar under dagtid.

Sjödagarna inleds på onsdag med Sjösäkerhetsdagen med program av Sjöräddningen och Räddningsverket som visar bl. a. livräddning och hur man maximerar säkerheten till sjöss. Därtill Piratrundor, skutor, snipor och salsa. 

Torsdag är Hantverksdag. Då blir det demonstrationer, prova-på-aktiviteter och försäljning av hantverk. Ålands konsthantverkare bjuder på sitt kunnande och sina produkter. Allt från täljning till textilslöjd, segelsömnad och reparbeten till vikingahantverk, virkning och smide. Därtill stridslekar av Fornförningen Fibula, kortare seglatser med galeasen Albanus samt swingworkshop och -dans. 

 

Fredag är Folkmusikdagen och då fylls Sjökvarteret fylls med härlig folkmusik från morgon till sena kvällen. Dagen inleds med en estnisk kör på scenen, följd av åländska Kvinnfolk samt en estnisk folkdansgrupp. På eftermiddagen ordnas buskspel bl. a. med Ålands dragspelsklubb och en åboländsk kvartett. Ålands Design Market, återvinningspussel med Ålands Natur & Miljö, Coronetparad och dans till det danska kletsmerbandet Nussbaum All Star.   

Lördag är Maritima dagen och det innebär både en befälsparad och en kappsegling med allmogebåtar ute på viken Slemmern. Missa inte tvåtimmarsturer med galeasen Albanus. Kvällens dansworkshop är den populära dansen bugg.

Barnens dag på söndag inleds med Dunderdansarna. Barnen och föräldrarna kan delta i drakbygge och säcklöpning, gå på pirattur, laga och kappsegla med barkbåt och titta på kaninhoppning. Och förstås bara njuta av festivalstämningen och i solen med nåt gott att äta och dricka. 

Underhållning

Hantverksmarknaden pågår alla dagar. På fredagen och lördagen den 22 och 23 juli spänner Ålands Design Market upp tältet för att bjuda på Åländskt hantverk, design och konst. Passa på att träffa åländska konsthantverkare, se olika tekniker som hantverkare visar och köpa produkter direkt från formgivarna och producenterna.

Kvällsprogrammen bjuder på mat och dryck, levande musik samt dans till olika sorters musik. Innan kvällens huvudband framträder ordnas det dansworkshop i kvällens dans: salsa, swing, folk och bugg.

Missa inte traditionella segelturer med den åländska segelskutan Albanus kvällstid torsdag−fredag och två gånger under lördagen samt Ville Viking-piratkryssningar med Albanus som arrangeras två gånger under torsdags- och fredagseftermiddagen i samarbete med Viking Line och Piratklubben.

Tjärdoft

Stöd sjödagarna genom att köpa lotter eller ge en frivillig entrépeng. Fullständigt program hittar du i evenemangskalendern eller på Ålands sjödagars hemsida eller Facebooksida. Sjödagarna har ordnats sedan 1990 och var uppe i ca 20 000 besökare 2009. Varje år skickas över 150 inbjudningar till skutor och traditionella segelbåtar kring Östersjön.

Albanus var den första fartygskopian som sjösattes i Östersjön 1988. Fyra år senare gick tremastskonaren Linden och av stapeln i Mariehamn och grunden till ett Sjökvarter med syfte att bevara åländska traditioner och främja kultur inom kust- och sjöliv samt båt- och skeppsbyggeri var lagd.

Området har sedan Albanusbygget vuxit ut till ett levande kvarter. I ett trettiotal byggnader verkar i dag båtbyggare, timmermän, konstnärer, konsthantverkare och guld- och silversmeder. Här finns kaj för skutor och större båtar. Mindre träbåtar ligger väl skyddade i ett pittoreskt sjöviste med bryggor, båthus och ett litet sjöfararkapell som alltid står öppet för kontemplation. I Sjökvarteret finns två museer, ett för båtar och träfartygsbyggande och ett för traditionella motorer.

 

 


Related articles

Cruise calls

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Read more

Från fähus till finedining

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur.

Read more

Kom och träffa oss på mässorna 2017

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2017 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Read more

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Read more

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

Arrangörer som tillåter gratis följeslagare

Read more

Skördefesten på Åland – mysig folkfest

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Read more

Sommarkonserter på Kobba Klintar

Sommarkonserter i fyrbåken på Kobba klintar – en enastående konstupplevelse med den totala naturupplevelsen oerhört nära.

Read more