När Sjödagarna håller på i dagarna fem i medlet av juli går det maritima som en röd tråd genom programmet. Folkfesten ordnas huvudsakligen i Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn − i en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk, medan några programpunkter hålls till havs, t. ex. ombord på galeasen Albanus.

På Sjödagarna kan du njuta av vackra vyer, traditionella segelbåtar, skötbåtar, snipor, marknad med finurliga försäljare och skickliga hantverkare samt mat och dryck. På årets program står bl. a. artistframträdanden, kappsegling för allmogebåtar, optimistregatta, yoga, dansworkshops, vikingahantverk och stridslekar, drakbygge och barkbåtsregatta. 

Fem temadagar

Ålands Sjödagar erbjuder program från morgon till midnatt i dagarna fem och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema. I Sjöfararkapellet ordnas yoga och på scenen bjuds det på både musik och olika uppvisningar under dagtid.

Sjödagarna inleds på onsdag med Sjösäkerhetsdagen med program av Sjöräddningen och Räddningsverket som visar bl. a. livräddning och hur man maximerar säkerheten till sjöss. Därtill Piratturer, Albanusseglingar, Snipäventyret och swing.

Torsdag är Hantverksdag. Då blir det demonstrationer, prova-på-aktiviteter och försäljning av hantverk. Hantverkare från när och fjärran bjuder på sitt kunnande och sina produkter. Allt från segelsömnad och reparbeten till vikingahantverk och skräppyssel. Därtill stridslekar av Fornförningen Fibula, historisk segling till Bomarsund och Albanussegling samt balkanmusik och -dansworkshop. 

 

Fredag är Folkmusikdagen och då fylls Sjökvarteret med härlig folkmusik från morgon till sena kvällen. Dagen inleds med en estnisk kör på scenen, följd av en estnisk folkdansgrupp, en åländsk folkharpist och Ålands dragspelsklubb. På eftermiddagen ordnas buskspel bl. a. med åländska Kvinnfolk. På kvällen ordnas dansworkshop i afrorock och dans till Celso Paco & Dynamo de Luxe med den moçambiquanske sångaren, kompositören och slagverkaren Celso Paco i spetsen.   

Lördag är Maritima dagen och det innebär både en befälsparad och en kappsegling med skötbåtar ute på viken Slemmern. Kvällens dansworkshop är den populära dansen bugg.

Barnens dag på söndag inleds med Dunderdansarna. Barnen och föräldrarna kan delta i drakbygge, gå på pirattur, laga och kappsegla med barkbåt och titta på kaninhoppning samt optimistregatta. Och förstås bara njuta av festivalstämningen och i solen med nåt gott att äta och dricka. 

Underhållning

Hantverksmarknaden pågår alla dagar. Passa på att träffa åländska konsthantverkare, se olika tekniker som hantverkare visar och köpa produkter direkt från formgivarna och producenterna.

Kvällsprogrammen bjuder på mat och dryck, levande musik samt dans till olika sorters musik. Innan kvällens huvudband framträder ordnas det dansworkshop i kvällens dans: swing, balkan, afrorock och bugg.

Missa inte traditionella segelturer med den åländska segelskutan Albanus onsdag eftermiddag och kvällstid onsdag−torsdag. Torsdagen ordnas en historisk segling och Albanus styr kosan till Bomarsund. Boka Albanusseglatser på förhand via alandssjodagar@gmail.com.

Tradition

Stöd Sjödagarna genom att köpa lotter eller ge en frivillig entrépeng. Fullständigt program hittar du i evenemangskalendern eller på Ålands sjödagars hemsida. Sjödagarna har ordnats sedan 1990 och besöks årligen av 20 000 personer. Varje år skickas över 150 inbjudningar till skutor och traditionella segelbåtar kring Östersjön.

Albanus var den första fartygskopian som sjösattes i Östersjön 1988. Fyra år senare gick tremastskonaren Linden och av stapeln i Mariehamn och grunden till ett Sjökvarter med syfte att bevara åländska traditioner och främja kultur inom kust- och sjöliv samt båt- och skeppsbyggeri var lagd.

Tjärdoft

Området har sedan Albanusbygget vuxit ut till ett levande kvarter. I ett trettiotal byggnader verkar i dag båtbyggare, timmermän, konstnärer, konsthantverkare och guld- och silversmeder. Här finns kaj för skutor och större båtar. Mindre träbåtar ligger väl skyddade i ett pittoreskt sjöviste med bryggor, båthus och ett litet sjöfararkapell som alltid står öppet för kontemplation. I Sjökvarteret finns två museer, ett för båtar och träfartygsbyggande och ett för traditionella motorer.

 

 


Relaterade artiklar

Åland – rena paradiset för familjesemestern

Upplev Åland i sommar med hela familjen. Kom över dagen eller stanna några avkopplande dagar. Njut av familjetid, roliga aktiviteter, närproducerad mat och dopp i havet. Hitta era egna smultronställen och skapa härliga sommarminnen på Åland. Läs våra tips och styr kosan till Åland.

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Livet på landet

Hitta lugnet bland betande kor, vajande gräs och ulliga lamm på små gårdar och vidsträckta betesmarker. Skapa din egen rundtur eller anlita en egen guide för en skräddarsydd tur.

Läs mer

Gratis ledsagare

Ett tillgängligt Åland vill ge alla chansen att ta del av Ålands kultur-, fritids- och sportutbud på bästa möjliga sätt. Här hittar du en lista över aktörer som erbjuder gratis inträde för personliga assistenter/ledsagare.

Läs mer

Tillgängliga Åland

Visit Åland samarbetar med turismbranschen på Åland och Ålands Handikappförbund för ett tillgängligare Åland. Under hösten 2015−vintern 2016 inventerades ett 40-tal platser av svenska företaget Access Sweden i egenskap av tillgänglighetskonsulten Lilian Müller.

Läs mer

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Läs mer

Från fähus till finedining

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur.

Läs mer

Kom och träffa oss på mässorna 2018

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2018 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Läs mer