Du vet redan att sommaren lockar med sol och bad och långa sköna dagar på stranden. Ta ett dopp från klippor eller besök de barnvänliga badstränderna! Men visste du att Åland har ett par fina inomhusbad? På den långgrunda badstranden i Degersand trivs hela familjen. En annan favorit är badplatsen i Bamböleviken med sitt hopptorn, fina badklippor och långgrunda sandstrand.  

Ett helt hus för plask och vattenlekar

Badhuset Mariebad nere vid stranden i Mariehamns östra hamn är också ett av barnens favoriter. Inte minst den roliga vattenrutschbanan, som bjuder på en hisnande färd från det höga tornet. Men även rekreationsbadet med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar lockar fram många glada skratt. Missa inte heller simhallen vid Ålands Idrottscenter i Godby, en anläggning helt anpassad för simundervisning, träning, tävling och med miljövänlig uv-rening.

Flytande bastubad

Nu kan du styra bastun dit du vill bada. I alla fall om du hyr en flytande bastubåt. Det är bara att fatta rodret och lägga kursen mot närmaste fina badvik. Bastubåtar hittar du vid Sandösunds camping eller vid Långvikens stugor.

Våra bästa stränder

Om du inte vill hoppa i från klipporna så finns en fin lista med stränder i högra kanten. På den långsträckta och långgrunda badstranden i Degersand trivs hela familjen. Det är också lätt att ha det bra vid badplatsen i Bamböleviken med sitt hopptorn, fina badklippor och långgrunda sandstrand.

Karta över små allmänna badstränder  
Karta över stora allmänna badstränder                                                                                                                                                                                                                                                                           

Bada i Mariehamn

Lilla Holmens badplats ligger på bekvämt gångavstånd från centrum i Mariehamn. Här finns en barnvänlig sandstrand med brygga, dykflotte, beachvolleyplan och ett roligt klätterskepp. Dessutom ett fågelhus, kaniner i burar och påfåglar som strövar omkring. På östra sidan av Mariehamn hittar du också badhuset Mariebad med fin sandstrand utanför. Nära till servering och badhusets övriga service. Promenerar du en km vidare längs promenadvägen norrut kommer du till badstranden Nabben vid Lemlandsvägen. Här finns en långgrund sandstrand med lekplats och beachvolleyplan. I Mariehamn finns också Gröna Uddens badstrand vid Gröna Uddens campin.

Pooler och bassänger inomhus

Mariebad lockar familjerna, men också simklubbar på simläger. Visste du att även Godby har en simanläggning som passar både familjer och tävlingssimmare? Badhuset Mariebad nere vid stranden i Mariehamns östra hamn är också ett alternativ för den badsugna familjen. Till barnens absoluta favoriter hör självklart den roliga vattenrutschbanan, som bjuder på en hisnande färd från det höga tornet och ner i bassängen. Men även rekreationsbadet med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar lockar fram många glada skratt. Utanför finns en fin sandstrand sommartid och en isvak vintertid. Missa inte heller nya simhallen vid Ålands Idrottscenter i Godby, en anläggning helt anpassad för simundervisning, träning, tävling och med miljövänlig uv-rening. Vandrarhem på samma område.

Vattenskidor, Kiteboarding och Parasailing

Sommar och sol kan både betyda sköna dagar på stranden – eller fartfyllda vattenaktiviteter med båt i den åländska övärlden. Om du känner dig nyfiken på det andra alternativet så ska du inte tveka att läsa vidare. En av de som erbjuder spännande alternativ är Larssons vattensport. Du kan prova på kiteboarding och parasailing samt möjlighet att både åka och hyra vattenskidor, wakeboard’s och andra roliga vattenleksaker som hydror eller tube’s att spänna fast efter båten.

Som snowboard på vatten

Kiteboarding handlar om att åka på en bräda – ungefär som en snowboard fast på vatten – samtidigt som du blir dragen av en drake. Kombinationen sele + drake innebär att armarna inte utsätts för någon belastning, vilket gör att kiteboarding inte är någon tung sport – därför är det också många barn som börjar med kiteboarding.

Gruppaktiviteter och uthyrning

Larssons vattensport erbjuder även gruppaktiviteter för företag, konferenser, svensexor, möhippor, kompisgäng och andra typer av sällskap. En grupp kan pröva parasailing, åka vattenskidor, wakeboard eller uppblåsbara vattenleksaker i tre timmar, båten är inkluderad. Antingen kommer man till Larsson i Ödkarbyviken eller så tar han båten på trailer och kommer till önskad plats. Utrustning kan också hyras.

Säsong både sommar och vinter

Tack vare våtdräkter sträcker sig vattensportsäsongen med uthyrning och kurser ända in i september.

Categories


Relaterade artiklar

Följ med Pommern ut på världshaven

Snart återvänder Pommern. Den 1 maj öppnar museifartyget Pommern igen. En helt ny besöksupplevelse tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer