Barnens Åland är gjort av roliga och lärorika aktiviteter som interaktiva museibesök, sagolika naturupplevelser, mete och skattjakter, badstränder och badhus, spännande möten med djur och mycket mer. Styr kosan mot Åland och tillbringa några härliga semesterdagar på Åland med alla sina skatter. Det finns massor av aktiviteter och spännande platser att upptäcka på Åland. Hitta dina egna smultronställen tillsammans med hela familjen.

 

Bekanta dig med våra tips. Dessa utvalda pärlor borde ni absolut inte missa när ni är på Åland.

Barnens 10 i topp

1. Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamns Västerhamn finns något för alla – sjöbjörnar som landkrabbor. Klättra i en mast, upptäck en äkta piratflagga, angör en brygga och gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby. Visste du att sjöfartsmuseet är Årets Museum i Finland 2016?

2. Pommern. Ett riktigt segelfartyg i Mariehamn som får stora och små att tappa hakan. Gör en hisnande resa i tid och rum: gå på skeppsråttan Rubys stämpeljakt och utforska hela fartyget från lastrum till navigationshytt. Pröva hur det känns att stå bakom den stora ratten och styra skeppet. 
OBS! Fyrmastbarken Pommern är stängd 20172018 pga en större renovering och öppnar igen med en ny besöksupplevelse i maj 2019. Under sommaren 2018 pågår arbeten ombord men fartyget kan besökas i begränsad utsträckning.

3. Badhuset Mariebad ligger nere vid stranden i Mariehamns östra hamn. Både barn och leksugna vuxna roar sig utomhus på badstranden eller inomhus i den populära rekreationsbassängen med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar. Från det höga tornet slingrar sig en hisnande vattenrutschbana direkt ner i bassängen. I badhuset finns även en motionsbassäng och en undervisningsbassäng. Vintertid kan du vinterbada. När du söker lugn och ro passar det bra med skön avkoppling i spa- eller relaxavdelningen. 

4. Lilla Holmen. Barnens ö med piratskepp, badstrand och härliga djur som kaniner och påfåglar. Mariehamns oas för hela familjen mitt i stan. Ta bron till barnens lekö och tillbringa en underbar dag på stranden och i fågelhuset.

 

5. Kastelholms slott. Ett medeltida slott mitt på Åland som förvandlar barn till modiga prinsessor och sköna riddare. Titta in till restaurang Smakbyn vid slottet: smaka på barnens egen piratmeny, gå på skattjakt och Svarta Jennys tipsrunda samt prova på drejning i Mias keramikverkstad i Smakbyn.

6. Jan Karlsgården. Upplev mini Skansen, en typisk åländsk gård från andra hälften av 1800-talet. Jan Karlsgården lever upp alla onsdagar i juli: delta i aktivitetsdagar med smörkärning för hand, spinning, färgning av garn med mera. Smaka på Ålandspannkaka och köp hem äkta åländskt hemvetebröd bakad i vedeldad ugn.

7. 
Bomarsund. Ålands mest magnifika byggnadsverk tills Krimkriget började. Lek bland ruinerna och besök resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området: Notvikstornet, Brännklintstornet, Djävulsberget. Kan du hitta alla kanoner?


8.
 Ålands brandkårsmuseum har riktiga röda brandbilar som man får provsitta. 20 släckningsfordon samt annan släckningsutrustning för stora och små som någon gång drömt om att bli brandman. Styr kosan sedan mot familjeparken Smart Park. Se hur hjärnan fungerar när du lurar den i illusionsbanan, klappa djur och lär dig om bondgården och var maten kommer ifrån. Styr en vattenkanon vid slaget om Bomarsund och kör minifärja på sjön. Här finns även ett gammaldags tivoli med karuseller, grävmaskiner att testa och förstås restaurang, kafé och glass när det blir hett. 

9. Ålands jakt- och fiskemuseum, ett stenkast från Eckerö Linjens hamn, är vacker beläget vid charmiga fiskeläget och havet i Käringsund. Ta reda på vem Sälen Sälle, Älgen Örjan Taggelin och Mårdhunden Mia är och bekanta dig med ålänningarnas vardag förr med jakt, fiske och skärgårdsliv. Titta på olika djur och utställningar, lek strömmingsmarknad, gräv efter pärlor och amuletter ur sanden, måla gipsfigurer och gå tipsrundorna Djurtipset och Jägarexamen. Kolla in i mysiga museibutiken Havsboden och upptäck geostigen “Genom eld och is” som börjar strax utanför museet.

10. Käringsunds Viltsafari. Den åländska savannen hittar du i Käringsund, intill Ålands jakt- och fiskemuseum och nära Eckerö Linjens hamn. Åk i vagn och se strutsar, vildsvin och andra spännande djur!

 

Mera roliga saker att uppleva

Trollstigen i Geta. Vid utsiktstornet i Getabergen på Norra Åland startar en kilometer lång stig med trollhistorier och en lagom läskig grotta. Efter vandringen smakar en god lunch eller fika på Soltunas uteservering samt en runda minigolf.

Degersands badstrand. Degersand i Eckerö är Ålands själva riviera med sin vidsträckta sandstrand. Ett måste på sommar-Åland. Långgrunt och badvänligt för både stora och små och med kaffe, mat och glass på nära avstånd. Degersand utsågs 2014 till Europas näst bästa oupptäckta sandstrand av brittiska Metro och resebloggen Beachtomato.

Vikingamarknad. Vikingaäventyr för hela familjen varje år i slutet av juli. Små vikingar gillar det mesta här: skäggiga vikingar, kvinnor med smycken och vackra dräkter, stridsscener, musik, mat och dryck i vikingastil. Massor av barnaktiviteter gör vikingamarknaden till ett riktigt familjeevenemang!

Piratklubben. Ålands egen klubb för barn med maskoten Pippi Pirat. Segla in på piratklubben.ax, registrera barnen i klubben och låt äventyret börja! Som medlemsfamilj får ni tips om skattjakter, barnens fiskedagar och andra barnaktiviteter runt om på Åland. 

 

Hoppa på båten

Båtresan till och från Åland blir ett litet äventyr i sig. Ombord finns lekrum, barnaktiviteter, god mat, musik, underhållning och taxfreeshopping. En riktig upplevelse genom skärgården med 360 graders havsutsikt.

Önskar ni bo ute på landsbygden, på skärgårdsöar eller i sjöfartsstaden Mariehamn? Boka på förhand ett mysigt rum på B&B eller hotell, en egen stuga eller en plats för båt, husbil eller tält. Läs mer och boka boende, resa och olika aktiviteter enkelt via vår onlinebokning.

Ta en titt på evenemangskalendern för fler tips på aktiviteter och evenemang.

 

Besök Åland och hitta dina egna favoriter. Vi ses på Åland − färdet över havet tar endast två timmar från Sverige och några timmar till från Finland.

 

Categories


Relaterade artiklar

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer