Styr kosan mot Åland och tillbringa din sommarsemester på piratön Åland med alla sina skatter. Det finns mycket att upptäcka på Åland tillsammans med hela familjen. Här är några tips och utvalda pärlor som ni absolut inte borde missa när ni är på Åland.

 

Barnens 10 i topp

1. Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamns Västerhamn finns något för alla – sjöbjörnar som landkrabbor. Klättra i en mast, upptäck en äkta piratflagga, angör en brygga och gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby. Visste du att sjöfartsmuseet är Årets Museum i Finland 2016?

2. Pommern. Ett riktigt segelfartyg i Mariehamn som får stora och små att tappa hakan. Gör en hisnande resa i tid och rum: gå på skeppsråttan Rubys stämpeljakt och utforska hela fartyget från lastrum till navigationshytt. Pröva hur det känns att stå bakom den stora ratten och styra skeppet. OBS! Fyrmastbarken Pommern är stängd hela 2017 pga en större renovering och öppnar igen maj 2018.

3. Badhuset Mariebad ligger nere vid stranden i Mariehamns östra hamn. Både barn och leksugna vuxna roar sig utomhus på badstranden eller inomhus i den populära rekreationsbassängen med sina , strömmar, grottor, vattenfall och virvlar. Från det höga tornet slingrar sig en hisnande vattenrutschbana direkt ner i bassängen. I badhuset finns även en motionsbassäng och en undervisningsbassäng. Vintertid kan du vinterbada. När du söker lugn och ro passar det bra med skön avkoppling i spa- eller relaxavdelningen. 

4. Lilla Holmen. Barnens ö med piratskepp, badstrand och härliga djur som kaniner och påfåglar. Mariehamns oas för hela familjen mitt i stan. Ta bron till barnens lekö och tillbringa en underbar dag på stranden och i fågelhuset.

 

5. Kastelholms slott. Ett medeltida slott mitt på Åland som förvandlar barn till modiga prinsessor och sköna riddare. Titta in till restaurang Smakbyn vid slottet: smaka på barnens egen piratmeny, gå på skattjakt och Svarta Jennys tipsrunda samt prova på drejning i Mias keramikverkstad i Smakbyn.

6. Jan Karlsgården. Upplev mini Skansen, en typisk åländsk gård från andra hälften av 1800-talet. Jan Karlsgården lever upp alla onsdagar i juli: delta i aktivitetsdagar med smörkärning för hand, spinning, färgning av garn med mera. Smaka på Ålandspannkaka och köp hem äkta åländskt hemvetebröd bakad i vedeldad ugn.     

7. 
Bomarsund. Ålands mest magnifika byggnadsverk tills Krimkriget började. Lek bland ruinerna och besök resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området: Notvikstornet, Brännklintstornet, Djävulsberget. Kan du hitta alla kanoner?


8.
 Ålands brandkårsmuseum har riktiga röda brandbilar som man får provsitta. 20 släckningsfordon samt annan släckningsutrustning för stora och små som någon gång drömt om att bli brandman.

9. Ålands jakt- och fiskemuseum, ett stenkast från Eckerö Linjens hamn, är vacker beläget vid charmiga fiskeläget och havet i Käringsund. Ta reda på vem är Sälen Sälle, Älgen Örjan Taggelin och Mårdhunden Mia och bekanta dig med ålänningarnas vardag förr med jakt, fiske och skärgårdsliv .Titta på olika djur och utställningar, lek strömmingsmarknad, gräv efter pärlor och amuletter ur sanden, måla gipsfigurer och gå tipsrundorna Djurtipset och Jägarexamen. Kolla in i mysiga museibutiken Havsboden och upptäck geostigen “Genom eld och is” som börjar strax utanför museet.

10. Käringsunds Viltsafari. Den åländska savannen hittar du i Käringsund, intill Ålands jakt- och fiskemuseum och nära Eckerö Linjens hamn. Åk i vagn och se strutsar, vildsvin och andra spännande djur!

 

Mera roliga saker att uppleva

Trollstigen i Geta. Vid utsiktstornet i Getabergen på Norra Åland startar en kilometer lång stig med trollhistorier och en lagom läskig grotta. Efter vandringen smakar en god lunch eller fika på Soltunas uteservering samt en runda minigolf.

Vikingamarknad. Vikingaäventyr för hela familjen varje år i slutet av juli. Små vikingar gillar det mesta här: skäggiga vikingar, kvinnor med smycken och vackra dräkter, stridsscener, musik, mat och dryck i vikingastil. Massor av barnaktiviteter gör vikingamarknaden till ett riktigt familjeevenemang!

Piratklubben. Ålands egen klubb för barn med maskoten Pippi Pirat. Segla in på piratklubben.ax, registrera barnen i klubben och låt äventyret börja! Som medlemsfamilj får ni tips om skaftjakter, påfågelsafaris och andra barnaktiviteter runt om på Åland.

 

Besök piratön och hitta dina egna skatter. Vi ses på Åland – färdet över havet tar endast två timmar från Sverige och några timmar till från Finland.

 


Related articles

Kom och träffa oss på mässorna 2017

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2017 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Read more

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Read more

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

Ålands sjödagar − maritim folkfest

Ålands sjödagar i Sjökvarteret i Mariehamn erbjuder program från morgon till midnatt i en knapp vecka och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema.

Read more

Arrangörer som tillåter gratis följeslagare

Read more

Skördefesten på Åland – mysig folkfest

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Read more

Sommarkonserter på Kobba Klintar

Sommarkonserter i fyrbåken på Kobba klintar – en enastående konstupplevelse med den totala naturupplevelsen oerhört nära.

Read more

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Read more