Bröllop i skärgården, ÅlandI det natursköna öriket är möjligheterna många till ett speciellt bröllop på ert sätt. Vill ni gifta er kyrkligt eller borgerligt? Inomhus eller under bar himmel? Många gäster eller bara de närmaste? Förutom vacker skärgårdsnatur med många fina vigselalternativ är Åland en naturlig mötesplats för er med släkt och vänner i både Sverige och Finland. Varje dygn anländer minst 30 färjor och flygplan från båda sidor till Åland.brollop_puss Det finns 16 kyrkor att välja på. Det är enkelt att ordna, men ni måste förstås kontakta kyrkan i god tid, särskilt på sommaren. Många väljer mindre kyrkor ute i skärgården. Det går till och med att hålla ett skärgårdsbröllop i staden Mariehamn, till exempel i Sjökvarterets sjöfararkapell. Söker du mer annorlunda alternativ? Vad sägs om att gifta sig ombord på det unika segelfartyget Pommern i Mariehamn? Middag på restaurang Nautical och boende på något av hotellen intill, varför inte hotell Pommern? Du kan arrangera med hjälp av hotell, restauranger och cateringfirmor. Ett bra tips är att kontakta en lokal researrangör på Åland, de har kontakterna och erfarenheten att sy ihop ett bra paket.  

Kyrklig vigsel

På Åland finns 16 vackra kyrkor att välja mellan för er som vill ha ett kyrkligt bröllop. Många av de gamla kyrkorna härstammar från medeltiden.brollop_kyrka När ni hittat den kyrka ni vill gifta er i kontaktar ni kyrkoherdeämbetet i församlingen kyrkan tillhör. Hos dem bokar ni datum och klockslag för vigsel och vigselsamtal samt reserverar präst och kantor. Tänk på att sommarbröllopen är särskilt populära så det gäller att vara ute i god tid. Förutom i kyrkan kan den kyrkliga äktenskapsceremonin också genomföras i ett kapell, i församlingens övriga utrymmen, i en festlokal eller på vilken annan plats som helst på Åland enligt överenskommelse.

Boende på bröllopet

Det finns gott om boende för både brudparets bröllopsnatt och alla gäster. Vi börjar med brudparet:

Lite lyxigare

Riktigt bekväm blir bröllopsnatten i bröllopssviten på Hotell Arkipelag, på något annat av hotellen i Mariehamn eller på Hotell Havsvidden vid det mäktiga Norrhavet. Även ön Silverskär är ett härligt alternativ. Silverskär erbjuder natur och ostörd natur i eremitstugan på grannön Sviskär. För dig som gillar stuglivet finns flera exklusiva stugor att välja på runtom på Åland.

Lite enklare

Ett personligt och trivsamt alternativ för bröllopsnatten är Kvarnbo Gästhem med nyrenoverade rum i gammal stil. En natt på gästhemmet tar dig tillbaka till sekelskiftet 1899-1900. Att vakna upp tillsammans efter en natt i en egen stuga är också mysigt. Hjortö stugor, Norrö stugor eller Holmströms stugor är bara några exempel.

Boende för gäster

Det är trevligt för gästerna att bo tillsammans, till exempel på hotell eller i en stugby. Kontakta dem själv eller ta hjälp av någon av de större logiförmedlingarna på Åland: Eckerö Linjen, Viking Line eller Destination Åland. Eller boka online via Visit Ålands hemsida. 

 


Relaterade artiklar

Följ med Pommern ut på världshaven

Snart återvänder Pommern. Den 1 maj öppnar museifartyget Pommern igen. En helt ny besöksupplevelse tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Fira påsk på Åland

Ta del av marknader, nyfödda lamm, god mat och spirande natur på Åland under påsken. Boka in några dagars semester och kom i vårstämning i Ålands skärgård!

Läs mer

Hammarlands kyrka−Marsund-Storby−Grisslehamn

Från Hammarlands kyrka går du genom allén med lindar och askar förbi prästgården och fortsätter till södra Mörby och vidare till Marsundsbron. När du passerat över bron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Vandrigsstigen tar dig förbi S:t Lars kyrka och Storby med ståtligt post- och tullhus som idag är ett säsongsöppet besöksmål med museum, utställningar och café.

Läs mer

Jomala kyrka−Ingby−Bjärström−Hammarlands kyrka

Stigen fortsätter norrut, in över Ingbyberget med bronsåldersrösen, trollkyrka och en stenåker med rastplats och fin utsikt över Lumparn och Jomala. Du går längs med Jomalaleden och Sadelinleden, passerar över Bjärströms bro och vandrar genom vackra odlingslandskap och skog samt genom pittoreska Näfsby innan du når fram till etappens slut vid Hammarlands kyrka.

Läs mer

Lemböte−Önningeby−Jomala kyrka

Efter Lemströms kanal följer du en vacker, vindlande grusväg till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer samt Önningebymuseet. Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka som är en av Finlands äldsta kyrkor med en mycket komplex byggnadshistoria. Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Läs mer

Granboda−Bistorp−Lemböte

S:t Olofs sjöled och Lemlandsleden slingrar sig tillsammans upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet, genom en glesstammig barrskogfortsätter och vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Under etappen gör du också en avstickare in till Lemböte kapell, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof, som byggdes under slutet av 1200-talet.

Läs mer

Sottunga−Långnäs−Granboda

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Ta sedan färjan mot Långnäs där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland där sjövägen mellan Finland och Åland slutar/börjar. Från Långnäs hamn vandrar du vidare längs S:t Olofs sjöled på fast mark.

Läs mer

Kökar–Sottunga

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga. Avståndet är 14 sjömil eller 25 kilometer och redan med färjan tar en timme och en kvart. Du passerad bl. a. sjömärket Lucia. Framme på Sottunga är det dags att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Läs mer