Bröllop i skärgården, ÅlandI det natursköna öriket är möjligheterna många till ett speciellt bröllop på ert sätt. Vill ni gifta er kyrkligt eller borgerligt? Inomhus eller under bar himmel? Många gäster eller bara de närmaste? Förutom vacker skärgårdsnatur med många fina vigselalternativ är Åland en naturlig mötesplats för er med släkt och vänner i både Sverige och Finland. Varje dygn anländer minst 30 färjor och flygplan från båda sidor till Åland.brollop_puss Det finns 16 kyrkor att välja på. Det är enkelt att ordna, men ni måste förstås kontakta kyrkan i god tid, särskilt på sommaren. Många väljer mindre kyrkor ute i skärgården. Det går till och med att hålla ett skärgårdsbröllop i staden Mariehamn, till exempel i Sjökvarterets sjöfararkapell. Söker du mer annorlunda alternativ? Vad sägs om att gifta sig ombord på det unika segelfartyget Pommern i Mariehamn? Middag på restaurang Nautical och boende på något av hotellen intill, varför inte hotell Pommern? Du kan arrangera med hjälp av hotell, restauranger och cateringfirmor. Ett bra tips är att kontakta en lokal researrangör på Åland, de har kontakterna och erfarenheten att sy ihop ett bra paket.  

Kyrklig vigsel

På Åland finns 16 vackra kyrkor att välja mellan för er som vill ha ett kyrkligt bröllop. Många av de gamla kyrkorna härstammar från medeltiden.brollop_kyrka När ni hittat den kyrka ni vill gifta er i kontaktar ni kyrkoherdeämbetet i församlingen kyrkan tillhör. Hos dem bokar ni datum och klockslag för vigsel och vigselsamtal samt reserverar präst och kantor. Tänk på att sommarbröllopen är särskilt populära så det gäller att vara ute i god tid. Förutom i kyrkan kan den kyrkliga äktenskapsceremonin också genomföras i ett kapell, i församlingens övriga utrymmen, i en festlokal eller på vilken annan plats som helst på Åland enligt överenskommelse.

Boende på bröllopet

Det finns gott om boende för både brudparets bröllopsnatt och alla gäster. Vi börjar med brudparet:

Lite lyxigare

Riktigt bekväm blir bröllopsnatten i bröllopssviten på Hotell Arkipelag, på något annat av hotellen i Mariehamn eller på Hotell Havsvidden vid det mäktiga Norrhavet. Även ön Silverskär är ett härligt alternativ. Silverskär erbjuder natur och ostörd natur i eremitstugan på grannön Sviskär. För dig som gillar stuglivet finns flera exklusiva stugor att välja på runtom på Åland.

Lite enklare

Ett personligt och trivsamt alternativ för bröllopsnatten är Kvarnbo Gästhem med nyrenoverade rum i gammal stil. En natt på gästhemmet tar dig tillbaka till sekelskiftet 1899-1900. Att vakna upp tillsammans efter en natt i en egen stuga är också mysigt. Hjortö stugor, Norrö stugor eller Holmströms stugor är bara några exempel.

Boende för gäster

Det är trevligt för gästerna att bo tillsammans, till exempel på hotell eller i en stugby. Kontakta dem själv eller ta hjälp av någon av de större logiförmedlingarna på Åland: Eckerö Linjen, Viking Line eller Destination Åland. Eller boka online via Visit Ålands hemsida. 

 


Relaterade artiklar

Stornäset − skogsvandring i rofylld omgivning

Kastelholms Skogsstig och Strandstig börjar båda i den mäktiga bokskogen med anor från början av 1930-talet. Efter bokskogen kan man antingen ta Strandstigen (ca 5 km) som i huvudsak följer Lumparns stränder eller välja den något kortare Skogsstigen (ca 2,5 km). 

Läs mer

Ramsholmen − praktfulla lövängar med doft av hav och ramslök

Ramsholmens lövängsområde med strandängar hör till våra artrikaste naturtyper. Under våren och sommaren är blomprakten bedövande med vitsippshav, gullvivor, orkidéer, kungsängsliljor och andra rariteter samt hamlade askar och hassellundar.

Läs mer

Prästgårdsnäset − artrikedom och andlighet i historiska omgivningar

Prästgårdsnäset med sina hassellundar, ståtliga ask- och ekbackar och vackra strandängar har sedan urminnes tider i huvudsak nyttjats som Finströms prästgårds betesmark. Området har en rik flora med cirka 200 noterade arter.

Läs mer

Nåtö − kulturlandskap med vårens blomsterprakt

Nåtö är ett lövängsområde och en av våra artrikaste naturtyper. Nåtö bjuder på prunkande blomsterängar och beteshagar med bland annat rika orkidébestånd, unika strandängar och svala, lummiga hassellundar. 

Läs mer

Långbergen − vildmark och stenålder

Från Vargstensslätten går du mot Långbergen där du får kliva in hos de första ålänningarna ute i ett stort hav. På högsta punkten på Långbergen är det en underbar utsikt mot Orrdalsklint och Norrhavet. 

Läs mer

Kungsö batteriberg − ryskt kustbatteri med havsutsikt

Inom Kungsö batteri finns en cirka 2 km lång stenlagd rysk militärväg och kasernområde som under åren 1916–1918 anlades på toppen av Dalsberg. Anläggningen ingick i en stor försvarslinje som sträckte sig från Åland i norr till Dagö-Ösel i Estland.

Läs mer

Höckböleholmen − kungsängsliljornas rike

Höckböleholmen är topografiskt omväxlande med en stor biologisk mångfald. Här finns lundartad natur, torräng, strand, sumpskog och hällmarker. Vårblomningen av blåsippor och vitsippor och ett viltväxande bestånd av kungsängslilja är en sevärdhet.

Läs mer

Herröskatan − badklippor och havsörnar

Herröskatans flora är mycket rik och uppvisar många inslag av åländska särdrag såsom slåtterängar, lundar och artrika ängsbackar. Viltväxande tidlösa, “nakna jungfrun”, på västra sidan av udden är en av Herröns rariteter.

Läs mer