Bröllop i skärgården, ÅlandI det natursköna öriket är möjligheterna många till ett speciellt bröllop på ert sätt. Vill ni gifta er kyrkligt eller borgerligt? Inomhus eller under bar himmel? Många gäster eller bara de närmaste? Förutom vacker skärgårdsnatur med många fina vigselalternativ är Åland en naturlig mötesplats för er med släkt och vänner i både Sverige och Finland. Varje dygn anländer minst 30 färjor och flygplan från båda sidor till Åland.brollop_puss Det finns 16 kyrkor att välja på. Det är enkelt att ordna, men ni måste förstås kontakta kyrkan i god tid, särskilt på sommaren. Många väljer mindre kyrkor ute i skärgården. Det går till och med att hålla ett skärgårdsbröllop i staden Mariehamn, till exempel i Sjökvarterets sjöfararkapell. Söker du mer annorlunda alternativ? Vad sägs om att gifta sig ombord på det unika segelfartyget Pommern i Mariehamn? Middag på restaurang Nautical och boende på något av hotellen intill, varför inte hotell Pommern? Du kan arrangera med hjälp av hotell, restauranger och cateringfirmor. Ett bra tips är att kontakta en lokal researrangör på Åland, de har kontakterna och erfarenheten att sy ihop ett bra paket.  

Kyrklig vigsel

På Åland finns 16 vackra kyrkor att välja mellan för er som vill ha ett kyrkligt bröllop. Många av de gamla kyrkorna härstammar från medeltiden.brollop_kyrka När ni hittat den kyrka ni vill gifta er i kontaktar ni kyrkoherdeämbetet i församlingen kyrkan tillhör. Hos dem bokar ni datum och klockslag för vigsel och vigselsamtal samt reserverar präst och kantor. Tänk på att sommarbröllopen är särskilt populära så det gäller att vara ute i god tid. Förutom i kyrkan kan den kyrkliga äktenskapsceremonin också genomföras i ett kapell, i församlingens övriga utrymmen, i en festlokal eller på vilken annan plats som helst på Åland enligt överenskommelse.

Boende på bröllopet

Det finns gott om boende för både brudparets bröllopsnatt och alla gäster. Vi börjar med brudparet:

Lite lyxigare

Riktigt bekväm blir bröllopsnatten i bröllopssviten på Hotell Arkipelag, på något annat av hotellen i Mariehamn eller på Hotell Havsvidden vid det mäktiga Norrhavet. Även ön Silverskär är ett härligt alternativ. Silverskär erbjuder natur och ostörd natur i eremitstugan på grannön Sviskär. För dig som gillar stuglivet finns flera exklusiva stugor att välja på runtom på Åland.

Lite enklare

Ett personligt och trivsamt alternativ för bröllopsnatten är Kvarnbo Gästhem med nyrenoverade rum i gammal stil. En natt på gästhemmet tar dig tillbaka till sekelskiftet 1899-1900. Att vakna upp tillsammans efter en natt i en egen stuga är också mysigt. Hjortö stugor, Norrö stugor eller Holmströms stugor är bara några exempel.

Boende för gäster

Det är trevligt för gästerna att bo tillsammans, till exempel på hotell eller i en stugby. Kontakta dem själv eller ta hjälp av någon av de större logiförmedlingarna på Åland: Eckerö Linjen, Viking Line eller Destination Åland. Eller boka online via Visit Ålands hemsida. 

 


Relaterade artiklar

Åland – rena paradiset för familjesemestern

Upplev Åland i sommar med hela familjen. Kom över dagen eller stanna några avkopplande dagar. Njut av familjetid, roliga aktiviteter, närproducerad mat och dopp i havet. Hitta era egna smultronställen och skapa härliga sommarminnen på Åland. Läs våra tips och styr kosan till Åland.

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Livet på landet

Hitta lugnet bland betande kor, vajande gräs och ulliga lamm på små gårdar och vidsträckta betesmarker. Skapa din egen rundtur eller anlita en egen guide för en skräddarsydd tur.

Läs mer

Gratis ledsagare

Ett tillgängligt Åland vill ge alla chansen att ta del av Ålands kultur-, fritids- och sportutbud på bästa möjliga sätt. Här hittar du en lista över aktörer som erbjuder gratis inträde för personliga assistenter/ledsagare.

Läs mer

Tillgängliga Åland

Visit Åland samarbetar med turismbranschen på Åland och Ålands Handikappförbund för ett tillgängligare Åland. Under hösten 2015−vintern 2016 inventerades ett 40-tal platser av svenska företaget Access Sweden i egenskap av tillgänglighetskonsulten Lilian Müller.

Läs mer

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Läs mer

Från fähus till finedining

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur.

Läs mer

Kom och träffa oss på mässorna 2018

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2018 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Läs mer