Bröllop i skärgården, ÅlandI det natursköna öriket är möjligheterna många till ett speciellt bröllop på ert sätt. Vill ni gifta er kyrkligt eller borgerligt? Inomhus eller under bar himmel? Många gäster eller bara de närmaste? Förutom vacker skärgårdsnatur med många fina vigselalternativ är Åland en naturlig mötesplats för er med släkt och vänner i både Sverige och Finland. Varje dygn anländer minst 30 färjor och flygplan från båda sidor till Åland.brollop_puss Det finns 16 kyrkor att välja på. Det är enkelt att ordna, men ni måste förstås kontakta kyrkan i god tid, särskilt på sommaren. Många väljer mindre kyrkor ute i skärgården. Det går till och med att hålla ett skärgårdsbröllop i staden Mariehamn, till exempel i Sjökvarterets sjöfararkapell. Söker du mer annorlunda alternativ? Vad sägs om att gifta sig ombord på det unika segelfartyget Pommern i Mariehamn? Middag på restaurang Nautical och boende på något av hotellen intill, varför inte hotell Pommern? Du kan arrangera med hjälp av hotell, restauranger och cateringfirmor. Ett bra tips är att kontakta en lokal researrangör på Åland, de har kontakterna och erfarenheten att sy ihop ett bra paket.  

Kyrklig vigsel

På Åland finns 16 vackra kyrkor att välja mellan för er som vill ha ett kyrkligt bröllop. Många av de gamla kyrkorna härstammar från medeltiden.brollop_kyrka När ni hittat den kyrka ni vill gifta er i kontaktar ni kyrkoherdeämbetet i församlingen kyrkan tillhör. Hos dem bokar ni datum och klockslag för vigsel och vigselsamtal samt reserverar präst och kantor. Tänk på att sommarbröllopen är särskilt populära så det gäller att vara ute i god tid. Förutom i kyrkan kan den kyrkliga äktenskapsceremonin också genomföras i ett kapell, i församlingens övriga utrymmen, i en festlokal eller på vilken annan plats som helst på Åland enligt överenskommelse.

Boende på bröllopet

Det finns gott om boende för både brudparets bröllopsnatt och alla gäster. Vi börjar med brudparet:

Lite lyxigare

Riktigt bekväm blir bröllopsnatten i bröllopssviten på Hotell Arkipelag, på något annat av hotellen i Mariehamn eller på Hotell Havsvidden vid det mäktiga Norrhavet. Även ön Silverskär är ett härligt alternativ. Silverskär erbjuder natur och ostörd natur i eremitstugan på grannön Sviskär. För dig som gillar stuglivet finns flera exklusiva stugor att välja på runtom på Åland.

Lite enklare

Ett personligt och trivsamt alternativ för bröllopsnatten är Kvarnbo Gästhem med nyrenoverade rum i gammal stil. En natt på gästhemmet tar dig tillbaka till sekelskiftet 1899-1900. Att vakna upp tillsammans efter en natt i en egen stuga är också mysigt. Hjortö stugor, Norrö stugor eller Holmströms stugor är bara några exempel.

Boende för gäster

Det är trevligt för gästerna att bo tillsammans, till exempel på hotell eller i en stugby. Kontakta dem själv eller ta hjälp av någon av de större logiförmedlingarna på Åland: Eckerö Linjen, Viking Line eller Destination Åland. Eller boka online via Visit Ålands hemsida. 

 


Related articles

Möt påsken och våren på Åland

Ta en paus från vardagen och kom i påsk- och vårstämning på Åland. Ladda med ny energi – strosa i vårsolen, njut av skärgårdsnaturen med olika vårtecken samt ät och sov gott.

Read more

Kom och träffa oss på mässorna 2017

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2017 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Read more

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Read more

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

Ålands sjödagar − maritim folkfest

Ålands sjödagar i Sjökvarteret i Mariehamn erbjuder program från morgon till midnatt i en knapp vecka och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema.

Read more

Arrangörer som tillåter gratis följeslagare

Read more

Skördefesten på Åland – mysig folkfest

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Read more

Sommarkonserter på Kobba Klintar

Sommarkonserter i fyrbåken på Kobba klintar – en enastående konstupplevelse med den totala naturupplevelsen oerhört nära.

Read more