Isen har precis gått och nu ger sig många entusiaster ut för att fiska. Det gjorde även vi. Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Solen skiner. På vattenytan går bara lätta krusningar. Och där, mitt ute i böljan blå̊, befinner jag mig med fiskefantasten William ”Mille” Pettersson.
Vi har lagt ribban högt för dagen, målet är nämligen att försöka dra upp en öring, eller åtminstone få syn på en. De är nämligen väldigt svårflörtade av sig.
– De brukar vara kinkiga och nappar inte på vad som helst. Man kan se en rackare komma simmande mot draget för att sedan vända om. Det är ren och skär frustration, säger Mille.
Men vi lär ska ha oddsen på vår sida, eftersom det brukar vara lämpligt att fiska öring precis efter islossningen. Dessutom styr vi kosan mot en vik där Mille vet att dessa fiskar brukar finnas. Förhoppningarna är således på topp, trots att vi är medvetna om att de kan vara svårfångade.

”Charmen med det hela”

– Klockan är 15.23 och jag förklarar härmed fiskandet påbörjat, säger Mille och skickar iväg dagens första kast.

Vattnet är oerhört klart i dag och man kan se botten hela tiden, oavsett om det är en eller fem meter djupt. Stim av småfisk simmar då och då förbi under båten, vilket stärker förhoppningarna om att det skulle kunna finnas öring, eftersom småfiskar utgör föda för dem.

– Det är så jäkla roligt med öringsfiske när det väl nappar. Då är det en nobel känsla över det hela. Ibland kan det kännas lite hopplöst att inte veta om man ska få något på kroken, men det är det som är charmen med det hela, säger han och skickar iväg ännu ett kast.

Bottennapp

Efter en god stunds fiskande, småpratande och fikande har vi fortfarande inte sett skymten av någon fisk större än fem centimeter. Vi kör en bit bort och provar på nytt.

– Hemligheten bakom ett fint kast är att inte ”snärta” iväg det, utan göra det i en svepande rörelse. Man kan också kasta iväg med rätt mycket lina ute, förklarar han.

Minuten senare drar undertecknad upp ett riktigt stiligt bottennapp och vi konstaterar att det är det närmaste en fångst vi har kommit. Mille börjar bli lite frustrerad och efter en stunds muttrande och några byten av drag ger han öringarna ett löfte:

– Bara ni nappar i dag lovar jag att släppa tillbaka er igen!

Försök på gädda

Vi bestämmer oss för att sänka ribban. Därför beger vi oss till andra vatten för att åtminstone försöka dra upp en ”tröste-gädda”.

”Det kan ju inte vara så svårt”, tänker jag och kastar iväg med nya krafter.

Det visar det sig dock vara, svårt. Inte en skymt av ens en liten gädda. Skam den som ger sig, tänker vi, och fiskar vidare en stund till.

Bredvid oss simmar ett par svanar och solen börjar långsamt sjunka mot horisonten. Vi blir tvungna att se oss besegrade och börjar fara tillbaka hemåt.

En liten bit från bryggan bestämmer vi oss för att göra dagens allra sista försök. Jag kastar iväg, och plötsligt hoppar en stor fisk över min lina och det plaskar till ordentligt.

Efter att knappt ha sett en fisk på hela dagen ser vi det som ett bra avslut på fisketuren, eftersom den uppenbarligen inte ville hugga på kroken.

 

William Pettersson

Ålder: 17 år.  va-mediabank-gadda_mille

Gör: Studerar andra året vid Ålands lyceum, humanistiska linjen. Framtidsplaner: Jobba inom turism, gärna med att visa fisketurister Åland.

Bästa fiskeminne: ”När jag drog upp en stor öring vid Svibybron, 11 år gammal. Jag hade rätt dålig fiskeutrustning, så det var coolt.”

Bästa fisketips: Gör inte som alla andra, våga gå din egen väg och pröva på något nytt.

Bästa fiskrecept: Fish’n’chips med gädda. Gäddan friteras i frityrolja, öl och lime och äts sedan med pommes frites och lime-aioli.

 

Text: Linnea Mattsson/Åland Just Nu 3/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.

Categories


Relaterade artiklar

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer

Södra skärgården med cykel och mc

Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland

Läs mer