I bråda semestertider kan det vara skönt att stanna upp och ta sig en stärkande paus. På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Hamnö

Hamnö på Kökar var under medeltiden säte för ett franciskanskt kloster och i ruinerna som ligger några steg bort från den charmiga stenkyrkan kan man sitta och meditera i äkta klostermiljö.

Bomarsunds ruiner

Känn historiens vingslag i de gamla ruinerna och gå på upptäcktsfärd bland stenblock och kanoner. Eller varför inte bara sätta dig i en av fästningsmynningarna och blicka ut över horisonten.

Badhusberget

40 meter ovanför vattenytan reser sig Badhusberget varifrån man har en slående utsikt över staden och Ålands hav. En liten stig kallad Kärleksstigen sträcker sig över berget i öst-västlig riktning och kan stå värd för en romantisk utflykt eller en stillsam promenad.

Klipporna mot norrhavet

Sök upp en slät klippa och betrakta havet som stormar. Perfekt plats för eftertanke kombinerat med lite solbadande.

Strandpromenaden

Strandpromenaden bjuder på en slingrande resa över berg och träbroar längs med Mariehamns östra strandkant. Här kan man slå sig ner på en träbänk och iaktta fartygen som åker in mot hamn eller bara traska i lugn takt på den stundom lummiga, stundom steniga stigen.

Kapellet i sjökvarteret

Några meter ut i vattnet, sammanlänkat med stranden via en granitröd grusgång, hittar du det mysiga sjöfararkapellet. Hit kan man komma och insupa havsdofter och tjära samtidigt som man mediterar skyddad från de friska havsvindarna.

Degersand

Ålands längsta sandstrand erbjuder hundratals meter av kontemplation vid vattenbrynet. Ta med en filt och sitt vid strandkanten och kika ut över havet eller låt fotstegen sakta sköljas bort av dyningarna på en promenad i solnedgången.

Kobba Klintar

Kala klippor, måsskrik och kluckande vatten. Mycket mer fridfullt än så kan det inte bli. Kobba har en lugn och sällsam atmosfär som lockar till eftertanke och ro. Här finns också kafé där man kan ta sig en matbit eller en sval dryck efter filosoferandet.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 7/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.

Categories


Relaterade artiklar

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer

Södra skärgården med cykel och mc

Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland

Läs mer