golf-kampanj-agkKastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.
– Många har spelat här i tjugo års tid och kommer med samma gäng varje år, det är jätteroligt, säger klubbdirektören Åsa Nordström.

Med överblick över Kastelholms slott och Slottsundets glittrande vatten hittar vi Kastelholms golfbana.

En klunga pastellfärgade trähus står på de gröna kullarna och utgör klubbhusets lokaler. Här finns både restaurang, golfshop, omklädningsrum och bastu.

Klubbdirektören Åsa Nordström möter upp på gången som binder samman lokalerna och slår ut med händerna i majsolen. 

– Nu har vi sparkat i gång. Det är mycket gäster här i dag, säger hon och hälsar på några seniorer som drar sina golfkärror i riktning mot de gröna slätterna.ågk-restaurang-hi

Det har varit en gynnsam vinter, lagom kall och lagom med snö, och det har möjliggjort en tidig säsongsöppning.
– Vi kom igång i slutet av april redan, säger Åsa Nordström och visar in oss i den nyrenoverade restaurangen.

– Vi har öppnat upp och försökt få mer av en klubbkänsla hit. Restaurangen renoverades sist för 10-15 år sen och det var mycket som behövdes fräschas upp.

 

Stamgäster från Sverige och Finland

Golfklubbens första 18-hålsbana, Slottsbanan, började byggas för över 30 år sedan och lockar tillsammans med den nyare 18-hålaren, Kungsbanan, både ålänningar och turister till det bildsköna slottssundet för spel och umgänge.

– Vi har drygt 800 medlemmar och runt 10.000 gäster per år. Förra året hade vi 19.000 greenfees och det här året har vi redan nu 12.000 förbokade inför sommaren.

Golfturisterna kommer mestadels från Sverige och Finland och många grupper är regelbundna besökare.agk-15466-peter cordén

– Många har spelat här i tjugo års tid och kommer med samma gäng varje år, det är jätteroligt.

Det finns två stycken 18-hålsbanor att välja mellan som erbjuder olika utsikter och svårighetsgrad.

– Slottsbanan löper längs med sundet och är en väldigt vacker bana. Kungsbanan går in mot skogen och är mer utmanande och roligare att spela för de som är duktiga.

Nyaste tillägget är ”Prinsessan”, en korthålsbana som klubben öppnade för spel i början av

mars i år.

– Där har man möjlighet att träna närspel och man behöver inte heller ha grönt kort för att få spela där så länge man går med någon som har kort. Banan är bra för juniorer att träna på och så anordnar vi även företagsevent där.

Banchefen regelbunden besökare

Själv spelar Åsa Nordström gärna och ofta på banorna och tycker de håller en bra klass jämfört med grannländernas motsvarigheter.

– Vi jobbar mycket med att förbättra banorna och att få spelet att flyta med hjälp av banvärdar.

Den som är chef över arbetet med att förbättra banorna heter Johan Englund och just i dag råkar han vara ute på de gröna kullarna. Men inte för att jobba, utan för att spela.

– Det är femte dagen i rad som jag spelar, säger han med ett skratt.

Han har med sig vännen Tony Jansson som också är en regelbunden besökare på golfbanan.

– Jag spelar två, tre rundor i veckan, säger han.

Duon ställer av sig sina golfbagar på en grön sluttning och Johan Englund tar några steg fram mot teen och placeras sin boll på peggen. Det är en blåsig dag på banan och det bör tas i beaktande i slaget.

– Det är utmanande, säger han och måttar ett slag med drivern innan han med vana rörelser tar sats med klubban och träffar bollen.

Med ett luftfyllt, svingande ljud flyger bollen i en vid båg med riktning mot en skogsdunge som står snett mellan spelarna och deras hål.

– Det var den bollen det! säger Johan Englund och ger rum för Tony Jansson som slår iväg sin boll några tiotals meter bort från var Johans boll landade.

Stannar upp och tittar på utsikten

Vännerna har båda spelat över femton år och för Johan Englund är det ett bra sätt att inspektera banorna som ska klippas och skötas dagligen.

– Man får ju en helt annan bild av banan på det här sättet.

För Tony Jansson är golfen däremot bara avkoppling.

– Man slår bort alla bekymmer. Det går inte att komma hit och vara stressad. Det funkar inte.

Johan Englund och Tony Jansson beger sig på jakt efter bollarna och går i rask takt upp för den skogskantade fairwayen. Några slag senare har de fått bollen i hålet och följer en grusad gång till nästa etapp.

Banan är över fem kilometer lång och en tripp till golfbanan kan alltså betyda en halvdags utflykt. Men det gör inget om man spelar i goda vänners lag och har en vy som den över slottssundet.

– Ibland måste man stanna upp bara för att titta på utsikten, säger Tony Jansson.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 6/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.

Categories


Relaterade artiklar

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer

Södra skärgården med cykel och mc

Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland

Läs mer