ele-kele-drop of åland-shoppingFrån Ferrara till Mariehamn. Smyckestillverkaren och -designern Roberto Ferrari hittade passionen för silversmycken på det glada 70-talet i Italien och i dag tillverkar han smycken med inspiration från den åländska myllan och graniten.

En midsommarfest och en åländsk ung kvinna var ödets sätt att placera italienaren Roberto Ferrari på Åland. Drygt 30 år senare kan han konstatera att han gjort Åland till sitt, genom att avbilda det i smycken. I butiken, som han driver tillsammans med midsommartjejen, frun Siv ele-kele-pressade blommorFerrari, hänger sirliga silversmycken med utmejslade granitkulor och pressade, åländska blommor.

– Blommorna plockar vi och pressar själva. Det är mycket jobb, säger han och pekar på de små berlockliknande smyckena som hänger i tunna silverlänkar.

– Vi har bland annat förgätmigej, hundfloka, teveronika och lite blåsippor, säger Siv Ferrari.Graniten är också den åländsk, men tillverkas i Italien av en av Roberto Ferraris vänner.

– Han tillverkar dem med en speciell maskin. De har en kultur av att arbeta med marmor i Italien, så resultatet blir bra.

Granitsmyckena är storsäljare, speciellt under sommaren då många turister hittar sin väg till den lilla smyckesbutiken.

– De vill ta med sig en bit av Åland. De är alltid så fascinerade av de röda vägarna.

Lärling i hemstaden

Roberto Ferrari har tillverkat smycken för ålänningar och turister i flera årtionden, men sin silversmideskarriär inledde han flera tusen kilometer bort, i hemstaden Ferrara.

– Under hippietiden i Ferrara fanns det två killar som tillverkade smycken. De använde silvertrådar som de åkte till München och köpte. Det var en stor grej på den tiden, både att tillverka smycken och att åka till München, säger han med ett skratt.

Tillsammans med en grupp studiekompisar började Roberto Ferrari hänga hos smyckestillverkarna för att lära sig hantverket.

– Vi gjorde till exempel små blommor som satt ihop. Jag var väl 17 år på den tiden. Han började sälja smycken på marknader runt om i staden innan han bestämde sig för att flytta till Sverige som 25-åring.

– Sverige var så exotiskt för italienarna då.

Butiken döpt efter sönerna

Han bodde i Sverige drygt tio år innan han hamnade på den där midsommarfesten på Åland och träffade sin framtida fru. Han bosatte sig på ön och började sin åländska smyckeskarriär med att tillverka namnhalsband utanför gamla Varmans. Halsbanden var populära och sommartid kunde kön ringla sig lång.

– Det som är roligt är att det fortfarande kan komma någon, en mamma till exempel, som då var fem eller sex år när hon fick ett smycke. Och nu vill hon att jag ska göra ett namnsmycke åt hennes dotter, säger han.

ele-kele-shopping-mariehamnInnan han öppnade smyckesbutiken Ele & Kele, som är döpt efter sönerna Michele och Emanuele, hann han även med att driva en spaghetteria i stan.

– Den hette Peperoni och jag hade den ett år. Men sen återvände jag till att göra smycken.

Och det planerar han att fortsätta med. Efter mer än fyrtio år har kärleken för de silvriga trådarna ännu inte svalnat och lär inte göra det på länge än.
– Det är roligare nu än det var tidigare. Jag tycker om att sitta vid mitt bord i butiken och skapa.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 6/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.


Relaterade artiklar

Stornäset − skogsvandring i rofylld omgivning

Kastelholms Skogsstig och Strandstig börjar båda i den mäktiga bokskogen med anor från början av 1930-talet. Efter bokskogen kan man antingen ta Strandstigen (ca 5 km) som i huvudsak följer Lumparns stränder eller välja den något kortare Skogsstigen (ca 2,5 km). 

Läs mer

Ramsholmen − praktfulla lövängar med doft av hav och ramslök

Ramsholmens lövängsområde med strandängar hör till våra artrikaste naturtyper. Under våren och sommaren är blomprakten bedövande med vitsippshav, gullvivor, orkidéer, kungsängsliljor och andra rariteter samt hamlade askar och hassellundar.

Läs mer

Prästgårdsnäset − artrikedom och andlighet i historiska omgivningar

Prästgårdsnäset med sina hassellundar, ståtliga ask- och ekbackar och vackra strandängar har sedan urminnes tider i huvudsak nyttjats som Finströms prästgårds betesmark. Området har en rik flora med cirka 200 noterade arter.

Läs mer

Nåtö − kulturlandskap med vårens blomsterprakt

Nåtö är ett lövängsområde och en av våra artrikaste naturtyper. Nåtö bjuder på prunkande blomsterängar och beteshagar med bland annat rika orkidébestånd, unika strandängar och svala, lummiga hassellundar. 

Läs mer

Långbergen − vildmark och stenålder

Från Vargstensslätten går du mot Långbergen där du får kliva in hos de första ålänningarna ute i ett stort hav. På högsta punkten på Långbergen är det en underbar utsikt mot Orrdalsklint och Norrhavet. 

Läs mer

Kungsö batteriberg − ryskt kustbatteri med havsutsikt

Inom Kungsö batteri finns en cirka 2 km lång stenlagd rysk militärväg och kasernområde som under åren 1916–1918 anlades på toppen av Dalsberg. Anläggningen ingick i en stor försvarslinje som sträckte sig från Åland i norr till Dagö-Ösel i Estland.

Läs mer

Höckböleholmen − kungsängsliljornas rike

Höckböleholmen är topografiskt omväxlande med en stor biologisk mångfald. Här finns lundartad natur, torräng, strand, sumpskog och hällmarker. Vårblomningen av blåsippor och vitsippor och ett viltväxande bestånd av kungsängslilja är en sevärdhet.

Läs mer

Herröskatan − badklippor och havsörnar

Herröskatans flora är mycket rik och uppvisar många inslag av åländska särdrag såsom slåtterängar, lundar och artrika ängsbackar. Viltväxande tidlösa, “nakna jungfrun”, på västra sidan av udden är en av Herröns rariteter.

Läs mer