ele-kele-drop of åland-shoppingFrån Ferrara till Mariehamn. Smyckestillverkaren och -designern Roberto Ferrari hittade passionen för silversmycken på det glada 70-talet i Italien och i dag tillverkar han smycken med inspiration från den åländska myllan och graniten.

En midsommarfest och en åländsk ung kvinna var ödets sätt att placera italienaren Roberto Ferrari på Åland. Drygt 30 år senare kan han konstatera att han gjort Åland till sitt, genom att avbilda det i smycken. I butiken, som han driver tillsammans med midsommartjejen, frun Siv ele-kele-pressade blommorFerrari, hänger sirliga silversmycken med utmejslade granitkulor och pressade, åländska blommor.

– Blommorna plockar vi och pressar själva. Det är mycket jobb, säger han och pekar på de små berlockliknande smyckena som hänger i tunna silverlänkar.

– Vi har bland annat förgätmigej, hundfloka, teveronika och lite blåsippor, säger Siv Ferrari.Graniten är också den åländsk, men tillverkas i Italien av en av Roberto Ferraris vänner.

– Han tillverkar dem med en speciell maskin. De har en kultur av att arbeta med marmor i Italien, så resultatet blir bra.

Granitsmyckena är storsäljare, speciellt under sommaren då många turister hittar sin väg till den lilla smyckesbutiken.

– De vill ta med sig en bit av Åland. De är alltid så fascinerade av de röda vägarna.

Lärling i hemstaden

Roberto Ferrari har tillverkat smycken för ålänningar och turister i flera årtionden, men sin silversmideskarriär inledde han flera tusen kilometer bort, i hemstaden Ferrara.

– Under hippietiden i Ferrara fanns det två killar som tillverkade smycken. De använde silvertrådar som de åkte till München och köpte. Det var en stor grej på den tiden, både att tillverka smycken och att åka till München, säger han med ett skratt.

Tillsammans med en grupp studiekompisar började Roberto Ferrari hänga hos smyckestillverkarna för att lära sig hantverket.

– Vi gjorde till exempel små blommor som satt ihop. Jag var väl 17 år på den tiden. Han började sälja smycken på marknader runt om i staden innan han bestämde sig för att flytta till Sverige som 25-åring.

– Sverige var så exotiskt för italienarna då.

Butiken döpt efter sönerna

Han bodde i Sverige drygt tio år innan han hamnade på den där midsommarfesten på Åland och träffade sin framtida fru. Han bosatte sig på ön och började sin åländska smyckeskarriär med att tillverka namnhalsband utanför gamla Varmans. Halsbanden var populära och sommartid kunde kön ringla sig lång.

– Det som är roligt är att det fortfarande kan komma någon, en mamma till exempel, som då var fem eller sex år när hon fick ett smycke. Och nu vill hon att jag ska göra ett namnsmycke åt hennes dotter, säger han.

ele-kele-shopping-mariehamnInnan han öppnade smyckesbutiken Ele & Kele, som är döpt efter sönerna Michele och Emanuele, hann han även med att driva en spaghetteria i stan.

– Den hette Peperoni och jag hade den ett år. Men sen återvände jag till att göra smycken.

Och det planerar han att fortsätta med. Efter mer än fyrtio år har kärleken för de silvriga trådarna ännu inte svalnat och lär inte göra det på länge än.
– Det är roligare nu än det var tidigare. Jag tycker om att sitta vid mitt bord i butiken och skapa.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 6/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.


Relaterade artiklar

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Livet på landet

Hitta lugnet bland betande kor, vajande gräs och ulliga lamm på små gårdar och vidsträckta betesmarker. Skapa din egen rundtur eller anlita en egen guide för en skräddarsydd tur.

Läs mer

Gratis ledsagare

Ett tillgängligt Åland vill ge alla chansen att ta del av Ålands kultur-, fritids- och sportutbud på bästa möjliga sätt. Här hittar du en lista över aktörer som erbjuder gratis inträde för personliga assistenter/ledsagare.

Läs mer

Tillgängliga Åland

Visit Åland samarbetar med turismbranschen på Åland och Ålands Handikappförbund för ett tillgängligare Åland. Under hösten 2015−vintern 2016 inventerades ett 40-tal platser av svenska företaget Access Sweden i egenskap av tillgänglighetskonsulten Lilian Müller.

Läs mer

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Läs mer

Från fähus till finedining

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur.

Läs mer

Kom och träffa oss på mässorna 2018

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2018 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Läs mer

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Läs mer