Utforska Ålands skärgård i egen båt. Här väntar mängder av vackra vikar och tusentals öar. Du slipper trängsel och kan ofta ha hela fjärden för dig själv. Avståndet från Finland och Sverige är kort men ändå tillräckligt för att du ska känna dig som en äventyrare.

Utomlands men ändå hemma

Ålands skärgård ligger mitt i Östersjön och i centrum av världens största skärgårdsområde. Det är en övärld med nära sjutusen öar och en unik skönhet. Här hittar du alla naturtyper från innerskärgårdens lummiga grönska till de yttre skärens röda granitklippor. Sätter du kurs från Sverige korsar du Ålands hav. Den kortaste vägen innebär cirka 20 sjömil över öppet hav. Du startar till exempel från Fejan, Söderarm, Arholma eller Grisslehamn. När du skymtar de första öarna börjar äventyret. Utomlands men ändå hemma. Kommer du från det finska fastlandet passerar du genom ett myller av större och mindre öar. Skiftet är det enda större öppna vattnet du korsar.

Gott om svängrum i farlederna

I Ålands skärgård är det gott om svängrum i farlederna. Ofta kan du njuta av att ha fjärden alldeles för dig själv. Stora delar av skärgården är fortfarande orörd och i gästhamnarna lever det genuina kvar. En rundsegling blir ca 100 distansminuter eller sjömil. Och med lite tur får du uppleva allt från vindarna på Norrhavet, som tagit fart ända uppifrån Bottenhavet, till utmanande precisionsnavigering i Skärgårdshavet i lugnt tempo. Däremellan finns möjlighet att bara njuta av den karga arkipelagen, där allemansrätten tillåter ankring och kortvariga strandhugg på obebodda platser. Efter en längre seglats kan du fylla på såväl båtens som besättningens förråd i en av de många gästhamnarna som ofta finns på promenadavstånd från affärer och restauranger, tex Brudhäll på Kökar, Seagram på Föglö och Käringsund i Eckerö. Sjöfartsstaden Mariehamn har förstås det mesta att erbjuda för båtfolk i form av god service, restauranger och nattliv dessutom finns här också välsorterade båttillbehörsaffärer. Ett bra sätt att ta sig fram i staden är att hyra en cykel eller en moped från RO-NO rent i Österhamn.

Praktiska råd

Enigt den finländska lagstifningen är det förbjudet att pumpa ut toalettavfall i havet. Alla båtar som rör sig på åländskt och finländskt vatten skall kunna tömma septiktanken genom däck. De flesta åländska gästhamnarna har sugtömningsstation för toalettavfall från septiktankar. Det finns gott om svängrum i farlederna. Kom ändå ihåg att visa respekt för stora båtar och kryssningsfartyg samt skärgårdsfärjor. Ta den tunga sjötrafiken i beaktande, titta även bakåt och ha koll på farlederna. Om du passerar stora färjorna, kom ihåg att hålla dig på den ena eller andra sidan av farleden och ute på havet någon sjömil vid sidan av färjorna. Om du bestämmer dig att gira undan var tydlig med den valda kursen utan att vela fram och tillbaka och skapa förrvirring på storfärjornas bryggor. Tack vare de nya sjökorten och den tekniska utvecklingen av marinelektronik finns det inte någon anledning att ligga och slå framför storfärjorna och hålla sig till deras ibland smala farleder. Allemansrätten gäller på Åland men är mer begränsad. Internationella sjövägsregler gäller på Åland, men observera att hastighetsangivelser är angivna i km/h.

Viktiga telefonnummer

Skulle olyckan vara framme på sjön kan den åländska Sjöräddningen www.sjoraddningen.ax kontaktas via sjöräddningens nationella larmnummer 02941000 eller via det allmänna alarmnumret 112. (Om du ringer från utlandet: +358 294 1000) Skärgårdshavets, Ålands havs, Bottenhavets och Bottenvikens sjöräddning sköts av MRCC i Åbo, tel. 0294 1001 Om du behöver hjälp av sjöräddningen utan att det är någon akut fara kan du ringa dygnet runt till sjöräddningens jourtelefon: + 358 18 19475. Observera dock att GSM-nätet inte har fullständig täckning i den åländska skärgården.

Tips på båtrutter och gästhamnar

Drömmer du om att ta båten till, via eller runt Åland? I broschyren Båtrutter & gästhamnar har vi sammanställt några ruttförslag och information om ruttens gästhamnar, något som hjälper dig att planera sommarens båtrutter. På Ålands turistinformation och i Mariehamns bokhandel kan du köpa den moderna, instrumentella och innovativa guiden ”Åland – Gästhamnar – Farleder – Ankarplatser” av Anders Hellberg från PQR förlag.


Related articles

Kom och träffa oss på mässorna 2017

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2017 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Read more

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Read more

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

Ålands sjödagar − maritim folkfest

Ålands sjödagar i Sjökvarteret i Mariehamn erbjuder program från morgon till midnatt i en knapp vecka och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema.

Read more

Arrangörer som tillåter gratis följeslagare

Read more

Skördefesten på Åland – mysig folkfest

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Read more

Sommarkonserter på Kobba Klintar

Sommarkonserter i fyrbåken på Kobba klintar – en enastående konstupplevelse med den totala naturupplevelsen oerhört nära.

Read more

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Read more