I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Ute på de karga kobbarna kan du få en fläkt av det gamla fyrvaktarlivet och ta del av vackra, blåa vyer. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur. Just Nu ger dig här en kort introduktion till Ålands fyra fyrstoltheter.

 

Sälskär – 60° 24,7’ N 19° 35,8’ E

Den har kallats den vackraste fyren i Östersjön och den är även Ålands äldsta havsfyr.

Fyren huserar ute på Sälskär, i Hammarlands vatten på norra Åland, och byggdes 1868. Sälskär har en yta på några hektar och som namnet antyder var skären tidigare bas för säljägare.

När fyren var bemannad bodde fyrvaktarna med sina familjer på ön och utgjorde ett litet samhälle som livnärde sig på fiske och djurhållning. 1949 automatiserades fyren och då lämnade den sista fyrvaktaren ön.

Sälskär lämpar sig väl för en utflykt och erbjuder vacker natur med låg vegetation.

Sommartid ordnas båtturer ut till Sälskär på onsdagar, år 2017 med start 28.6. Turen tar drygt fem timmar och inkluderar guidning på ön och i fyren. Bokningar kan göras hos Jan-Anders Häger, tel. +358 400 229 149. Det går även att åka ut själv till Sälskär, ordentlig skuta för färden rekommenderas dock.

Lågskär – 59° 50,5’ N 19° 55,0’ E

lågskär-2-vå2015-ttLågskärs fyr står på en låg, klippig ö med rullstensstrand som ligger drygt 15 sjömil söder om Mariehamn. Redan på 1600-talet fanns här stenkummel och senare en hög båk av trä. Med tiden byggdes båken om till Ålands första ljusfyr som togs i bruk 1840. Träfyren hann senare byggas om till en stenvariant som sedan sprängdes under första världskriget. 1920 byggde man en ny som fick formen av en pyramid.

Livet på Lågskär var livligt och som mest var drygt ett trettiotal mantalsskrivna på ön och i början av 1930-talet hade man till och med en egen liten skola. Man höll sig med djur och försörjde sig på fiske och jakt. Fyren automatiserades 1961 och då upphörde också bemanningen.

På senare tid har fyren fått stor uppmärksamhet då den var skådeplats för inspelningen av Ulrika Bengts film Lärjungen, som blev vald till Finlands Oscarskandidat 2013. Lågskär är även populärt bland gästande ornitologer och är ett ypperligt ställe för fågelobservationer.

 

Märket – 60° 18,2’ N 19° 08,2’ E

Mitt på gränsen mellan Finland och Sverige hittar du den polkagrisrandiga fyren Märket. Här på kobben market-hi-1407201216494drogs gränsen mellan länderna 1809 och på nytt 1982.

De tre fyrbyggnaderna, som just nu restaureras av Finska Fyrsällskapet, ligger på den finska sidan av ön. 1885 byggdes ljusfyren som var släckt under första världskriget men bemannad under andra världskriget. Fyrvaktarna levde och arbetade då alldeles intill fronten. I böran av 1950-talet byggdes magasin och maskinrum och de två nya byggnaderna förenades med fyren genom en gångbro.

Märket var den åländska fyr som behöll sin bemanning längst. Först 1976 lämnade fyrvaktarna Märket och sedan dess har fyren var ett tillhåll för radioamatörer.

Märket var i dålig kondition fram tills att Finlands fyrsällskap drog igång en kampanj för att rädda fyren och restaureringsarbetet pågår fortfarande. Fyrsällskapet inrättade en fyrvaktare 2007 som finns på plats för att ta emot och guida besökare på ön.

Turer till Märkets fyr avgår från Käringsunds Gästhamns servicebrygga alla tisdagar, onsdagar och torsdagar i sommar. Sommartid kan du också ringa direkt till Märket och höra om det finns plats för din båt att lägga till vid fyren, tel. +358 40 8499 333 kl. 09-21.

Bogskär – 59° 30,3’ N 20° 21,3’ E

Ute på en kal liten klippa mitt i havet, söder om Mariehamn, hittar du Bogskärs fyr. Den ödsliga klippan, som ständigt attackeras av friska vågor har beskrivits som ”den mest ensamma platsen i världen”.

Fyren, som stod klar 1882, är sju våningar hög och väckte stor uppståndelse vid invigningen. Här arbetade fyra till fem man månader i sträck under svåra förhållanden. Det var svårt att ta i land på den karga kobben och det var besvärligt att försörja fyrvaktarna med mat. Det berättas att man ofta var tvungen att låta mat och förnödenheter driva med vinden den sista biten in mot de släta klipporna.

När första världskriget bröt ut lämnade fyrvaktarna Bogskär och 1915 besköts den av tyskarna. Efter kriget var man tvungen att bygga om den och fyren fick då ett helt nytt utseende. Den blev lägre och automatiserad och den nya ljusanläggningen tändes 1922.

Det är fortfarande i dag svårt att närma sig den klippiga holmen, speciellt under blåsiga förhållanden, och den som kommer med egen båt tar bäst del av denna utsatta fyrmiljö från ett avstånd.

 

Text: Heidi Hendersson/ Åland Just Nu 6/2014. Hela evenemangstidningen och artikeln hittar du här.

Categories


Related articles

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

Skördefesten på Åland – mysig folkfest

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Read more

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Read more

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Read more

Platser att andas på

I bråda semestertider kan det vara skönt att stanna upp och ta sig en stärkande paus. På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Read more

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Read more

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Read more

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Read more