Sommarkonserter i fyrbåken på Kobba Klintar – en enastående konstupplevelse med den totala naturupplevelsen oerhört nära.

Gammal lotsstation – en unik plats

Kobba Klintar, den gamla lotsstationen från 1862 beläget på en liten ö utanför Mariehamn, blir ett allt populärare utflyktsmål. Mestadels är det ålänningarna själva som tar båten ut till de vackra klipporna för att sola och bada, men fler och fler turister hittar hit för att uppleva Kobba Klintar.

Denna unika plats lockar med en intressant sjöfartshistoria. Lotsstationen var i användning i 110 år innan den lades ner 1972. Idag vårdas och bevaras de historiska byggnaderna av föreningen Kobba Klintars vänner sedan 2002. Det kännspaka landmärket i form av en pyramidformad fyrbåk har föreningen återskapat och i den gamla lotsstugan finns ett kafé som föreningen driver med hjälp av frivilligarbetare. Det är fritt fram att gå runt och titta, och har man tur kanske nordens enda fungerande mistlur testas.

Konserter på Kobba Klintar i juli

På Kobba Klintar bjuds besökarna på konstutställningar och ute i fyrbåken hålls under juli månad högklassiska konserter och andra evenemang.

 

kobbakonserter-2016-tango-bandarcoSöndag 3 juli kl.14.00 Trio BandArco – tango 
Trio Bandarco återkommer i år till Kobba Klintar med mer tango! Det blir mest argentisk tango, både traditionell och nyskriven. Trio BandArco består av violinisten Daniel Frankel, bandoneonisten Jens Lundberg och kontrabasisten Emma Nyberg. Denna akustiska trio spelar tango i egna arrangemang, med element från klassisk musik och traditionell tango. Verk av bl. a. Astor Piazzolla, Nestor Marconi och Carlos Gardel.

 

Tisdag 5 juli kl. 18.30 ”Underbara kvinnor vid vatten”

En stämningsfull poesi- och litteraturafton. Med havet som kuliss läser författarna Monika Fagerholm, Carina Karlsson och Sanna Tahvanainen sina egna texter till ackompanjemang av accordeonisten Greta Sundström. Kom och upplev en magisk afton på Kobba Klintar.

 

Söndag 10 juli kl. 14.00 Andreas Nyberg ,,Kvartetten” – klassisk stråkkvartett

Den åländske violinisten Andreas Nyberg med vänner bjuder på klassisk musik. „Kvartetten” är en ny stråkensemble baserad i Göteborg och den började sitt samarbete 2014. Kvartettens medlemmar är Diana Lewtak (violin I), Andreas Nyberg (violin II), Laura Groenestein-Hendriks (viola) och Johannes Bergion (cello). Deras väldigt olika musikaliska bakgrunder ger dem ett nyskapande perspektiv i interpretationen av musiken de spelar. På programmet står bl. a. K. Szymanowski: stråkkvartett nr. 2, opus 56, 
A. Webern: Langsamer Satz (1905), 
4 folklåtar i arrangemang av G. Hahn.


Tisdag 19 juli kl. 18.30 Frida Andersson – visor 
                                   
kobbakonserter-2016-Frida AnderssonFrida Andersson är en känd finlandssvensk singer & songwriter artist från Ekenäs, Finland. Det berättas att Frida redan som fyraåring hade meddelat sina föräldrar att hon bestämt skulle bli sångerska som stor – och det blev hon. Förutom sångerska är Frida Andersson även gitarrist, låtskrivare och utbildad ljudtekniker. Skivan ”Håll mig hårt” nådde stor framgång och gav henne bl. a. utmärkelsen ”Årets kvinnliga artist” under Vega-galan 2013. Frida Andersson har turnerat tillsammans med Bo Kaspers Orkester, vilket har lett till vidare samarbete: singeln”Drömlänges” där Frida gästas av just Bo Sundström och Bo Kaspers Orkester.

Söndag 24 juli kl. 14.00 Maria Faust Jazz Catastrophe – jazz             
kobbakonserter-2016-maria-faust-2Den estniska saxofonisten och kompositören Maria Faust, som numera bor och har sin bas i Danmark, är en av den europeiska jazzens absolut mest intressanta profiler. Och nu gästar hon Åland och Kobba Klintar med sin sextett. Maria leder flertalet av sina band; Maria Faust Jazz Catastrophe, Maria Faust Sacrum Facere och Pistol Nr. 9 samt spelar solo konserter och är medlem i andra mindre ensembler. Hennes band har uppträtt på de stora musikfestivalerna i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland och har turnerat i Europa, USA, Ryssland och Kina och Faust har fått många fina nomineringar och priser.

 

Boka en enastående konsertupplevelse

Båken är en helt fantastisk konsertplats – både estetiskt och akustiskt! Efter tidigare års konsertserier vet vi att konserterna vid den gamla lotsstationen ger publiken en enastående konstupplevelse med den totala naturupplevelsen oerhört nära.

Konsertbiljetter bokar du på i evenemangskalendern på www.visitaland.com och båtturer till Kobba Klintar hos Bo-Erik Westberg tel. +358 457 342 0538. Båtresan Mariehamn–Kobba Klintar t/r kostar 20€ / person. För mer information besök www.kobbakonserter.info.                     


Related articles

Cruise calls

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Read more

Från fähus till finedining

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur.

Read more

Kom och träffa oss på mässorna 2017

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2017 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Read more

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Read more

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

Ålands sjödagar − maritim folkfest

Ålands sjödagar i Sjökvarteret i Mariehamn erbjuder program från morgon till midnatt i en knapp vecka och varje dag präglas program och deltagare av dagens tema.

Read more

Arrangörer som tillåter gratis följeslagare

Read more

Skördefesten på Åland – mysig folkfest

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Read more