Åland är stora på fotbollsläger, simläger, innebandyturneringar och hockeyläger. Fina anläggningar i kombination med bra paket med resa, boende och god mat skapar lyckade sportupplevelser på Åland.

Bowling

Bowling Invid banorna hittar du Idrottsgårdens eget café, där du kan slå dig ned med en kopp kaffe mellan serierna. Det datoriserade resultatsystemet Viking gör det lätt att hålla räkningen, även för den glade amatören. För bowling är en rolig aktivitet som passar de flesta, oavsett ålder. I hallen går det också att arrangera Cosmic bowling, en lättsam bowlingvariant där du bowlar till musik och discoljus.

Curling

Eckerös nya curlingcenter, Vianor curlingcenter, öppnades i mitten av september 2013. Här finns det plats för både professionella curlingspelare och amatörer som vill testa ett annorlunda nöje. Hallen är utrustad med två banor med internationell tävlingsstandard. Invid banorna finns café, bar och lounge för att du ska kunna ta igen dig mellan spelen. Från cafét har du utsikt över banorna så du hela tiden kan hålla koll på dina motståndare. Curlingcentret i Eckerö har både drop-in och förhandsbokningar, men de rekommenderar förbokningar minst två dagar innan, tel +358 457 374 9778. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår.

Friidrott

Wiklöf Holding ArenaPå Åland trivs både unga friidrottare och sportstjärnor i världsklass. Inför VM i Helsingfors sommaren 2005 valde till exempel svenska friidrottslandslaget att lägga sitt uppladdningsläger vid Wiklöf Holding Arena på Åland. Arenan ligger centralt i Mariehamn på gångavstånd från hotellen. På samma område ligger också Idrottsgården med sin styrketräningssal som komplement. Under vinterhalvåret står Ålands största inomhushall Eckerö Hallen med sitt 2.000 m2 stora sportgolv till förfogande. För friidrottare finns sex 110-metersbanor för löpning samt hopp- och kastområden.  

Fotboll

Fotboll är en het sport på Åland. Till exempel spelar både herrlaget IFK Mariehamn och damlaget Åland United i Finlands högsta liga. På Åland arrangeras också många internationella fotbollsturneringar i olika åldersklasser varje år. Störst av dem är knatteturneringen Alandia Cup för 11-åringar, som firade sitt 40-årsjubileum sommaren 2017.

Fotbollsläger

Åland är väl anpassat för fotbollsläger. I öriket finns sammanlagt 6 fina sporthallar och 20 välskötta gräsplaner. När utomhussäsongen är över står den fullstora fotbollsplanen i Eckerö Hallen till förfogande. Dessutom finns 5 fullstora grusplaner där du kan spela nästan året runt, tack vare den goda skötseln. Om ditt lag vill göra mer än bara träna under er vistelse på Åland ställer de lokala fotbollslagen gärna upp med motstånd i en vänskapsmatch.  

Gym på Åland

Besök något av gymmen på Åland under din vistelse i öriket och ge kroppen en ordentlig genomgång. Du kan välja mellan ren styrketräning eller olika former av gruppträning.

Omväxlande träning i Mariehamn

På promenadavstånd från centrum hittar du Avancia gym. En stor och luftig gymanläggning som nyöppnade 2009 och som erbjuder allt det senaste inom träning. Ett gym med styrketräningsutrustning och friviktsavdelning samt gruppträningar i bl a poweryoga, switching, flowin, boxercise, spinning, kettlebells, zumba och bodystep. I Mariehamn ligger även Idrottsgården med lokaler för styrketräning, både för motions och elitträning. De har även bowlinghall och sporthall. Sommarstängt juli-aug. I Träningsverkets nybyggda gym en bit utanför Mariehamn kan du träna både styrka och kondition.

Ålands idrottscenter i Godby

Godby är mest känt för sin simhall, men här finns även sporthall och ett modernt och välutrustat gym.  

Idrottshallar och idrottsanläggningar

Sammanlagt finns hela 49 anläggningar och banor på Åland. Anläggningarna håller hög kvalitet och gör det möjligt att utöva fotboll (både inom- och utomhus), ishockey, innebandy, handboll, boule, simning, bordtennis, judo, bowling, skytte, basket, badminton, tennis, golf, friidrott, ridsport, surfing, segling, volleyboll, cykling, basket och gymnastik – listan är nästan oändlig.

Anläggningar i toppklass

Bland annat finns här fotbolls- och friidrottsanläggningen Wiklöf Holding Arena och ishallen Islandia mitt i Mariehamn samt Eckerö Hallen i Eckerö med fullstor inomhusplan med konstgräs. I Brändöhallen kan du utöva tennis, volleyboll, badminton samt innebandy och handboll på mindre planer som lämpar sig för juniorer och korp-spelare. Ålands Idrottscenter i Godby erbjuder i sin tur en komplett anläggning med simhall, sporthall, motionsslinga och tennisbanor. I badhuset Mariebad i Mariehamn finns dessutom både äventyrsbad och en 8-banors motions- och tävlingsbassäng. Åland kan också erbjuda en travbana av internationell klass vid Ålandstravet i Mariehamn.

Innebandy

BaltichallenInnebandy är en stor motionssport på Åland. De välskötta idrottshallarna passar lika bra för träning som för tävling. Förutom innebandy trivs även andra bollsporter som volleyboll, basket och handboll i de åländska idrottshallarna. Till spelarnas favoriter hör Baltichallen i Mariehamn och nyrenoverade Vikingahallen som ligger en 5-minuters bilfärd från staden. Baltichallen rymmer två sargförsedda planer medan Vikingahallen får mycket beröm för sitt nya golv utan skarvar. Godbyhallen i Finström passar också bra för innebandy. I närheten av de tre hallarna går motionsbanor för de lag som vill variera träningen. Vid Vikingahallen finns också en styrkesal medan Godbyhallen erbjuder både styrkesal och simhall. För innebandyspelaren är också Eckerö Hallen ett alternativ. Här kan man lägga ett mobilt golv över hallens konstgräs.  

Ishockey

Ishallen Islandia i Mariehamn erbjuder professionella träningsmöjligheter för ishockey och bandy. Säsongen är lång, här kan isen ligga från slutet av juli fram till mitten av april. I Islandia innebär en publik på 700 personer en fullsatt hall där trycket är högt samtidigt som det är nära mellan isen och läktaren. Det ger både spelare och publik den där extra upplevelsen. Utanför ishallen går en motionsbana. I närheten ligger också Idrottsgården med både styrketräningssal och bowlingbanor.  

Kampsport

Kampsport och kampkonst på Åland är stort och möjligheterna att prova på och utöva dessa är många. Här kan du träna såväl judo och karate som taekwondo, MMA och brasiliansk jiu-jitsu. Det blir mer och mer populärt att resa till Åland för träningsläger och tävlingar.
De stora klubbarna, Karateklubben Ogawa och Ålands Judoklubb, har funnits sedan 70-talet och har egna lokaler i Mariehamn. De övriga träffas på fritidsgårdar och gym för att utöva sina sporter. Både Avancia gym och Träningsverket har utrymmen som passar. Där kan man även kombinera med andra träningspass eller styrketräning.

Ridsport

Ridning och hästsport är stort på Åland. Det finns ett stort antal hästar och privata stall. Inom Ålands Hästsportförening finns en ridsportskommitté vars syfte är att värna om ridsporten inom föreningen och på anläggningen. På Ålandstravet finns hoppbanor av gräs och grus, dressyrbanor, framridningsbanor och en oval för islandshästar. Varje år arrangeras ett stort antal hopp-, dressyr- och islandstävlingar på Åland.  

Simning

Badhuset MariebadTräning, tävling eller motionssimning – Åland erbjuder badupplevelser för alla smaker tack vare ett nytt badhus i Mariehamn och en ny simhall i Godby. Anläggningarna kan ta emot grupper på upptill 60-70 personer. Eftersom hallarna ligger 15 minuters med bil från varandra kan gruppen dessutom dela på sig och träna i varsin anläggning.  

Godby simhall

Huvudbassängen med sina åtta banor är 25 meter lång och 21 meter bred. Det innebär att varje bana är 2,5 meter bred istället för normala 2 meter. Bassängen är optimalt anpassad för tävlingar och räknas som en snabb bassäng. På läktaren på andra våningen finns sittplatser för 250 personer. Den fyller alla internationella krav som större tävlingar ställer. Närheten till Godbyhallen innebär att det även finns möjlighet att kombinera simträningen med sportanläggningens styrkehall, idrottshall, konferensutrymmen för 25 personer samt servering. Vid hallen finns även ett upplyst motionsspår, som från och med december fungerar som skidspår.

Mariebad

Förutom motions- och tävlingsbassängen med sina åtta 25-metersbanor och tidtagning kan badhuset även erbjuda ett äventyrsbad med många roliga aktiviteter för både barn och leksugna vuxna.

Tennis

På Åland finns många fina banor för tennis. Majoriteten av dem ligger i Mariehamnsområdet. Vid Idrottsparken i centrala Mariehamn finns fyra utomhusbanor. Tre av dem är grusbanor medan en av banorna har hardcourt-underlaget plexipave. Cirka 4 km från Mariehamns centrum ligger dessutom idrottshallen Bollhalla, som förutom tennisen även erbjuder möjligheter till gymnastik, badminton och biljard. För tennis har anläggningen fyra grusbanor utomhus samt tre plexipave-banor inomhus.

Trav på Åland

Ålandstravet är namnet på Ålands internationella hästsportcentrum som ligger ca 3 km från Mariehamns centrum. Åland har idag en travbana av internationell klass, en hoppbana av gräs och grus, dressyrbanor, framridningsbanor samt en oval för islandshästar. Varje år arrangeras många spännande och fartfyllda trav- och ridsportstävlingar på Ålandstravet.  

Go-kart på Åland

Har du tävlingssinne och drömmer om att trycka gasen i botten? Du kan väja mellan go-kart och cross-kart på Åland. Den 605 meter långa go-kartbanan ligger i Lemland ca 20 km från Mariehamn. Fler och fler företag, kompisgäng och skolklasser upptäcker att de kan kombinera sin Ålandsresa med en adrenalin-kick. Alla blir barnsligt förtjusta i att åka fort. En go-kart går upp till 60 km per timme och även de tuffaste bilförarna får respekt för de små fartmaskinerna. För vanliga Go-karts måste man vara minst 150 cm lång för att få köra. Men det finns även barnanpassade go-karts.

Både individer och grupper kan köra go-kart

Banan i Lemland har både drop-in och grupper, men de rekommenderar förbokningar minst två dagar innan. Inga speciella kläder behövs, men klä dig bekvämt och inget högklackat! Ett tips är att kolla vädret. Om det regnar för mycket stängs banan av säkerhetsskäl, det blir för halt! Banan har öppet sommartid och bokas på telefon +358-457-564 33 43.  


Relaterade artiklar

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Livet på landet

Hitta lugnet bland betande kor, vajande gräs och ulliga lamm på små gårdar och vidsträckta betesmarker. Skapa din egen rundtur eller anlita en egen guide för en skräddarsydd tur.

Läs mer

Gratis ledsagare

Ett tillgängligt Åland vill ge alla chansen att ta del av Ålands kultur-, fritids- och sportutbud på bästa möjliga sätt. Här hittar du en lista över aktörer som erbjuder gratis inträde för personliga assistenter/ledsagare.

Läs mer

Tillgängliga Åland

Visit Åland samarbetar med turismbranschen på Åland och Ålands Handikappförbund för ett tillgängligare Åland. Under hösten 2015−vintern 2016 inventerades ett 40-tal platser av svenska företaget Access Sweden i egenskap av tillgänglighetskonsulten Lilian Müller.

Läs mer

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Läs mer

Från fähus till finedining

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur.

Läs mer

Kom och träffa oss på mässorna 2018

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2018 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Läs mer

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Läs mer