Ta familjen till Åland på sportlovet och njut av kvalitetstid, roliga aktiviteter, frisk skärgårdsluft och närmat. Åland är som gjort för en lyckad semester och en avkopplande helgresa. Oavsett om ni kommer över dagen, stannar över helgen eller utforskar några av Ålands 6.700 öar under en hel vecka. Här kommer några förslag på aktiviteter – inte minst Mariebad med sitt äventyrsbad. En annan pärla är Godby med sin simbassäng och sporthallar. Och visste du att det finns en slalombacke på Åland?

Sportlovet är vecka 8 på Åland men det går precis lika många båtar hit veckorna före och efter. Du kan boka hotell, B&B eller stuga själv, eller ett paket hos något av rederierna Viking Line och Eckerö Linjen/Ålandsresor. Det är lätt att ta med egen bil på färjan, men om du stannar i Mariehamn är det lätt att ta sig runt till fots och med Mariehamnsbussen.

Äventyrsbad Mariebad

mariebad-ångaMariehamns badhus Mariebad ligger vackert vid vattnet på några minuters promenadavstånd från Mariehamns centrum. Här finns en 25-meters motionsbassäng, men det som brukar locka barnen mest är äventyrsdelen med en 65,5 meter lång vattenrutschbana, grotta med vattenfall med mera.

Rutschbaneracet tycker många om – inte endast barn. Det brukar vara en bra stämning och grymma tider! Mariebad har öppet på vardagarna ända till klockan 22 och på helgerna till 18. Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar från massage till skönhetsbehandlingar. Och på caféet inne i Mariebad kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk med mera.

Vecka 8, dvs, 19–25.2, gäller Simma 2, betala för 1. Missa inte rutschbanerace 20.2 och 22.2 kl. 15.30 (ålder 8 år och uppåt) eller mysfredag 23.2 kl. 17–20 med bastuviftningar, frukt, läskande dryck och lite levande ljus. Vanlig entré till samtliga aktiviteter. Se fler aktiviteter i pdf.

Ålands Idrottscenter

En pärla för dig som vill röra dig på sportlovet ligger i Godby, en kvarts biltur norr om Mariehamn. Ålands idrottscenter är en anläggning med simhall, gym, idrottshallar för pingis, badminton, innebandy, fotboll. Skridskobanan är öppen om vädret tillåter. Be Good Sports Café kan erbjuda en lämplig belöning efter motion, plask och bastubad. Fredagen 23.2 dukar caféet upp tacobuffet kl. 11–14.

Slalombacke på Åland

Germundö Alpin låter som om det låg i fjällen, men är en liten trevlig backe på Åland, i Saltvik ca 30 km från Mariehamn. Här finns två nedfarter, snowpark, ankarlift och café. Läs mera på www.alpin.ax för öppettider och priser. Se filmen om Germundo Alpin här.

curlingCurling och koreansk mat i OS-anda

Visste du att en världstourtävling för den kvinnliga världseliten i curling arrangerades i Vianor curlingcenter oktober 2017? Vianor curlingcenter i Eckerö har både drop-in och förhandsbokningar, men det rekommenderas att boka minst två dagar innan, tel +358 457 374 9778. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår. Missa inte OS-inspirerade paket med curling och koreansk mat 9.2–31.5.2018!

Under och över havsytan

I Ålands sjöfartsmuseum, årets museum 2016 i Finland, finns något för alla, sjöbjörnar som landkrabbor. Museet har öppet alla dagar kl. 11–16 och och är värt flera besök. Det är sjöfolkets egna berättelser som står i centrum, rikt illustrerade med spännande föremål, vackra interiörer och interaktiva stationer. Genom utställningarna kan du förflytta dig till andra tider och andra rum. 

Missa inte museets nya lekrum ”Ruby och Havet”, en fantasifull upplevelsevärld med havet i fokus där besökarekan bekanta sig med vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor m.m. spännande under vattenytan men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. Tillgänglighet är en viktig del av arbetet på Ålands sjöfartsmuseum och i Ruby och Havet finns hiss mellan rummets två nivåer så att alla kan ta sig upp och ner i rummet.

Ålands sjöfartsmuseum har premiär för Rubys nya skattjakt och extra aktiviteter under vecka 8. Tisdagen 20.2 och onsdagen 21.2 kl. 13–15 kan barnen delta i drop-in pyssel och göra var sin egen kikare samt bli historieforskare för en dag och känna på och undersöka historiska föremål från nära håll kl. 13, 14 och 15 (ca 30 min).

Två museer under samma tak

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum huserar i samma byggnad i stadshusbacken i Mariehamn och erbjuder fascinerande utställningar och aktiviteter. Res i tiden och bekanta dig med historien från de första säljägarna som steg iland på karga öar till dagens globala och mångkulturella samhälle. Bekanta dig också med den åländska konsten ur ett brett perspektiv, från målningar och skulpturer till installationer och specialutställningar.

Kulturhistoriska och Ålands konstmuseum hälsar alla välkomna på sportlovskul tisdagen–torsdagen 20–22.2 kl. 12–15. Besökare kan bl. a. utmana sig och skapa stora skuggdjur med hjälp av kroppen, klippa siluetter och göra en skuggtavla, prova på tandemskidning i parken och smaka på energirika och hälsosamma smoothies.   

Skridskoåkning och bowling

Mariehamns ishall Islandia finns också på promenadavstånd från hotellen i centrum. Allmänheten är välkommen att åka skridsko i ishallen under särskilda tider. I Mariehamns idrottsgård, ett stenkast från Islandia, finns bowlinghall med åtta moderna banor samt judo-, styrke- och idrottshall med innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton och bordtennis. Har du redan testat discobowling?

Shopping och smakupplevelser Ålandspannkaka_Heidi

Mariehamn har ett bra urval av butiker och mysiga restauranger och caféer som serverar hembakta läckerheter. Ta en sväng förbi butikerna i centrum samt Guldviva med unika designhantverk och det levande hantverkshuset SALT med butik och ateljéer i Sjökvarteret. 

Har du ännu inte testat Ålandspannkaka eller åländsk gräddmunk så är detta ett fint tillfälle. Passa även på att smaka på andra åländska delikatesser och lokala råvaror som de goda åländska äppelsorterna. Glöm inte Ålands vinnande smaker som är ett perfekt matminne att köpa med hem.

Lokalproducerat och fina åländska smaker erbjuder bl. a. Kvarter5 och Stallhagens gastropub i Godby samt Restaurang Nautical som tillsammans med HavsVidden, Kvarter5 och Smakbyn placerade sig bra i restaurangguiden White Guide Nordic 2017. 

Strandpromenad och sjöresa

strandpromenaden-stig-mars2013-hiStrandpromenaden i Mariehamns västra hamn mellan terminalen och fiskehamnen i Korrvik är en fin omgivning för promenader med havsutsikt. Där kan man även titta på de förbipasserande båtarna från ett nära håll – speciellt vid eftermiddagsfärjornas ankomst.

Båtresan till och från Åland blir ett litet äventyr i sig – ombord finns lekrum, god mat, musik och taxfreeshopping! Det finns över tio avgångar per dygn från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn. Också från Åbo och Helsingfors finns fler alternativ med båt och flyg. Väl framme kan ni välja mellan att bo mitt ute på landet, i skärgården eller inne i stan. Hotell, B&B och stugor hittar ni på boendesidorna.

Tips på fler aktiviteter, evenemang och utställningar hittar du i vår evenemangskalender.

Categories


Relaterade artiklar

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer