Åland är idealiskt för cykel- och mc-turer. Cykla gärna efter egen ruttplan, men följ helst de skyltade cykelvägarna. De leder till historiska platser, som de vi beskriver här och många andra – till exempel Kastelholms slott och Bomarsund

kungso-batteriKungsö batteri

Kungsö kustbatteri var en rysk befästning som byggdes under första världskriget. Anläggningen demolerades år 1919. Nu är den tillgänglig för allmänheten och det har gjorts så inlevelsefullt att du i fantasin kan höra kanonmullret och känna krutröken.

* Cykla riksväg 1 till Gottby, sväng vänster vid stora vägskälet, sväng vänster igen mot Båtviken och följ skyltarna.

Den gamla batterivägen är lagd med kullersten. Utsikten är underbar på vägen upp till vakttornet. Här finns information och skyltning. Runt själva batteriet går en cirka tre kilometer lång vandringsled. Och uppe på toppen finns ett högt utsikttorn som erbjuder fantastisk utsikt över sydvästra Åland. På vägen tillbaka till Mariehamn kan ni stanna upp vid Ramsholmens naturreservat.

Sålis batteri

För den som startar i Eckerö ligger Sålis batteri närmare till. Dess historia och tillgänglighet är snarlik Kungsös. Det ryska kustartilleriet omfattade 10 batterier. De hade olika detaljutformning, men var alla bestyckade med 2-6 pjäser. I Sålis fanns 3 stycken 152 mm kanoner. Det är lätt att hitta fram.

* Cykla riksväg 1 mot Mariehamn och följ de gröna specialskyltarna för cykelväg. De leder dig till Sålis batteri och nya höjder!

Categories


Relaterade artiklar

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer