Sträckning: Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland

Sevärdheter och service
Färjan mellan Långnäs och Kökar går genom den vackra skärgården och tar ca 2,5 timme.

Kökar i havets famn bjuder på karg skärgårdsnatur och en spännande historia. Invid kyrkan på ön Hamnö har man grävt fram rester av medeltida byggnader, bland annat ett Fransiscanerkloster. Besök även utställningen i klosterkällaren invid kyrkan. Till sevärdheterna hör även Kökars hembygdsmuseum i Hellsö samt bronsåldersplatsen i Otterböte. En naturstig på ca 600 meter tar dig från Hamnövägen till Otterböte. Även Källskär, Grevens ö, är väl värd ett besök. Guidade båtturer till ön avgår dagligen från Karlby under sommaren.

Efter rundturen på Kökar tar du färjan tillbaka mot fasta Åland, stig av i Överö på Föglö. Föglö med sina många större och mindre öar bjuder på en omväxlande natur. I Föglö finns en medeltida kyrka och vandringsleder i Jyddö och i Hastersboda.

Byn Degerby har varit en tjänstemannaby och den gamla bymiljön är välbevarad, bland annat finns här en tings- och gästgivargård från 1700-talet som idag fungerar som gästhem med caféverksamhet. I Degerby hittar du även bank, butik och Föglö museet. Från Degerby går färjan till Svinö.

Categories


Relaterade artiklar

Följ med Pommern ut på världshaven

Snart återvänder Pommern. Den 1 maj öppnar museifartyget Pommern igen. En helt ny besöksupplevelse tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer