Det här förslaget passar till dig som vill cykla i lugn takt längs vägen. Förutom bra motion får du njuta av det bästa som Åland har att erbjuda när det gäller mat och dryck. Längs rutten hinner du uppleva åländska fenomen, en cykelfärja och Ålvados. Reservera tre dagar för denna rutt med 80 behagliga kilometer.

Första dagen med slott, mästerkock och åländskt vin

1 dagen startar med en ca 25 km cykling från Mariehamn till Kastelholms slott. Den mäktiga Vasaborgen är delvis bevarad som slottsruin. Välj från två närbelägna boendealternativ: Kastelholms gästhem eller Klingbergs stugor vid golfbanan.

Boendet kan vara trevligt, men det är Smakbyn – mästerkocken Michael Björklunds nyaste projekt som lockar. I Smakbyns krog finns plats för 170 personer och där serveras både lunch och middag. Både egna produkter och produkter från andra producenter säljs i Samkbyns Bod. I bränneriet tillverkas brännvin av olika slags frukt och ordnas guidad provsmakning av dryckerna.

Fler goda drycker inleder dag två

Efter en god natt är det sedan dags att fortsätta färden. Till Geta är det ca 27 km. Cykla tillbaka några kilometer till Godby för ett besök vid bryggeriet Stallhagen med Pub Stallhagen. I puben kan du både provsmaka prisbelönt åländskt öl, äta en bit mat och handla några flaskor med dig hem.

Räcker det med fika och lunch? Eller behöver du ett spa?
Turen går sedan vidare och bjuder på fin cykling omgiven av äppelodlingar och gamla gårdar. När du passerat kyrkan och medeltidsstigen i Geta väntar ett härligt stopp för lunch och fika. Ett alternativ är restaurang Soltuna med sin fantastiska utsikt över Norrhavet. Här finns även sovstugor. I Finnös gamla folkskola ligger numera Pettas café med ekobageri och liten hantverksbutik. Trädgårdens blomsterprakt i kombination med byggnaden från 1914 skapar en rofylld oas.

I trakterna kring Geta stannar du gärna länge. Riktiga livsnjutare tar gärna en avstickare till HavsVidden i norra Geta. Där kan man få spa, gourmetmat och ett boende utöver det vanliga.

Dag tre börjar med ett morgondopp

Från Pettas är det bara 2 kilometer till badplatsen vid Hällö. Ta ett dopp och njut en stund i solen innan det är dags att följa med förmiddagens cykelfärja över till Skarpnåtö i Hammarland. Färjturen är inte bara transport utan också en trevlig båtutflykt. Pricka gärna in ett besök i byns hembygdsgård före du trampar vidare.
Från Skarpnåtö vänder du styret mot Lillbolstad och låter Lugnet Keramik vara dagens första stopp innan du cyklar de 35 km tillbaka vidare mot Mariehamn igen. I Lugnets keramikverkstad och butik hittar du vacker brukskeramik.

Cyklar du snabbt hinner du med en simtur och massage på Mariebad. I varje fall är du nu värd en riktigt bra restaurang i Mariehamn. Om du vill njuta av kvällssolen och miljön kring museifartyget Pommern rekommenderas du ÅSS Paviljongen och Nautical i västra hamnen. Ett annat tips är hotell Arkipelag.

Tips: Kontrollera matbutikernas öppettider och cykelfärjans avgångstider före avfärd.

Tre-dagars-njutning-cykel

Categories


Relaterade artiklar

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer