Vandring på Åland bjuder på varierande natur där omgivningen snabbt växlar från öde skog till fornminnen och kulturbebyggelse eller havsutsikt. Välj rutten efter din egen smak och kondition – efter längd, geografisk plats och beskrivning av omgivningen. Bekanta dig med Ålands natur och historia i egen takt. Det ordnas även guidade vandringar på olika teman runtom på Åland. Håll utkik på annonser i lokaltidningarna och evenemangskalendern. Allemansrätten på Åland ser lite annorlunda ut än i Sverige och Finland med beaktande av den karga skärgårdsnaturen. Bekanta dig gärna med allemansrätten inför ditt besök.  

Vandringsleder

Vandringslederna på Åland, som är tre stycken, är 10 till 60 kilometer långa. De är oftast lätta eller medeltunga, men stigen är ofta ojämn och berget kan vara halt. Lederna går igenom flera olika kommuner på Åland. Lemlandsleden är ca 25 km lång och sträcker sig från Lemströms kanal till Lumparsund. Sadelinleden är totalt 60 km lång och går igenom Hammarland, Jomala och Finström. Leden är möjlig att dela upp i olika etapper, som tex. kan endast omfatta Jomala och är då 40 km. Kyrkleden i Sund är 13 kilometer och sträcker sig mellan Kastelholm och Bomarsund.

Karta och Åland Natur – en ABC-bok för naturvandringen kan vara bra att ha med sig.

 

S:t Olofs sjöled 

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige, där S:t Olavsleden tar dig vidare till Nidaros, nuvarande Trondheim, i Norge. För mer information om att vandra S:t Olofs sjöled, klicka här.

 

Vandringsstigar

Vandringsstigarna är mellan en och åtta kilometer långa och från lätta till medelsvåra. Ingen speciell utrustning behövs, men ibland kan det vara blött i markerna, så stövlar eller bra skor rekommenderas. Flera av naturstigarna ligger i naturreservat.

Under våren 2018 har 10 vandringsstigar på Åland fått nya informationsskyltar, vägskyltar, markeringsstolpar och digitala kartor: Borgboda, Godby Arboretum, Herröskatan, Höckböleholmen, Kungsö, Långbergen, Nåtö, Prästgårdsnäset, Ramsholmen och Stornäset.

Med hjälp av den digitala kartan får du information om sträckan och servicen längs med vandringsstigen. TRYCK på symbolen högst upp i det vänstra hörnet så får du upp alla stigar på kartan.

Digitala vandringskartor finns även för områden Prästö, Bomarsund och Lemböte, naturreservaten Björkör och Jungfruskär samt batteriberget Sålis. Bekanta dig med kartan nedan.

 

 

Tags