Färjeöverfart, etapp 2 av S:t Olofs sjöled.

Färjan från Kökar avgår från färjläget i Harparnäs och går norrut mot Sottunga, dit det är 14 sjömil, eller 25 kilometer, vilket med färjan tar en timme och en kvart.

En knapp sjömil norr om Kökar ser du sjömärket Lucia på babords sida. Omkring klockan sex en kväll i slutet av november år 1951 körde Ferdinand Silander en öppen snipa lastad med ved på en grynna här. Ombord hade han systerdottern Doris, 15 år. Båten och all ved sjönk, men Ferdinand och Doris klarade sig fastklamrade i varandra på grynnan natten igenom. Tidigt på morgonen räddades de av ett par som skulle ta upp nät.

Luciainsamlingen året efter gick till en ny snipa i stället för den som hade sjunkit. Av den anledningen kallas grynnan för Lucia – ett hopp i mörkret.

Under resan passerar du också platsen där skeppsvraket efter skonaren Frida ligger och en halvtimmes färd från Kökar ser du fyren Backmans lykta, även kallad halvtimmesfyren, som anlades på fyrtiotalet.

Snart har du Ljungö bådan om styrbord, förbi fyren på Tjurgrund och så är du i Sottunga, halvvägs mellan Kökar och Långnäs. Lagom att kliva i land och vandra runt Finlands minsta kommun!

Nästa etapp i S:t Olofs sjöled: Sottunga – Långnäs – Granboda


Relaterade artiklar

Följ med Pommern ut på världshaven

Snart återvänder Pommern. Den 1 maj öppnar museifartyget Pommern igen. En helt ny besöksupplevelse tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Fira påsk på Åland

Ta del av marknader, nyfödda lamm, god mat och spirande natur på Åland under påsken. Boka in några dagars semester och kom i vårstämning i Ålands skärgård!

Läs mer

Hammarlands kyrka−Marsund-Storby−Grisslehamn

Från Hammarlands kyrka går du genom allén med lindar och askar förbi prästgården och fortsätter till södra Mörby och vidare till Marsundsbron. När du passerat över bron har du nått Eckerö, en av Ålands största öar. Vandrigsstigen tar dig förbi S:t Lars kyrka och Storby med ståtligt post- och tullhus som idag är ett säsongsöppet besöksmål med museum, utställningar och café.

Läs mer

Jomala kyrka−Ingby−Bjärström−Hammarlands kyrka

Stigen fortsätter norrut, in över Ingbyberget med bronsåldersrösen, trollkyrka och en stenåker med rastplats och fin utsikt över Lumparn och Jomala. Du går längs med Jomalaleden och Sadelinleden, passerar över Bjärströms bro och vandrar genom vackra odlingslandskap och skog samt genom pittoreska Näfsby innan du når fram till etappens slut vid Hammarlands kyrka.

Läs mer

Lemböte−Önningeby−Jomala kyrka

Efter Lemströms kanal följer du en vacker, vindlande grusväg till Önningeby med stora, vackra gårdar och gårdsmiljöer samt Önningebymuseet. Vandringsstigen passerar också Jomala kyrka som är en av Finlands äldsta kyrkor med en mycket komplex byggnadshistoria. Jomala är ett pilgrimscentrum och utgör mitten av S:t Olofs sjöled.

Läs mer

Granboda−Bistorp−Lemböte

S:t Olofs sjöled och Lemlandsleden slingrar sig tillsammans upp och ned för Bistorpsberget, 77 meter över havet, genom en glesstammig barrskogfortsätter och vidare till Lemlands kyrka, helgad åt S:ta Birgitta. Under etappen gör du också en avstickare in till Lemböte kapell, ett litet sjöfararkapell helgat åt S:t Olof, som byggdes under slutet av 1200-talet.

Läs mer

Sottunga−Långnäs−Granboda

Den 2,5 kilometer långa vandringsstig som börjar och slutar i Sottunga färjläge tar dig genom Sottungas förflutna, speciellt hamnområdets och kyrkans historia. Ta sedan färjan mot Långnäs där du efter resan genom skärgården stiger av på fasta Åland där sjövägen mellan Finland och Åland slutar/börjar. Från Långnäs hamn vandrar du vidare längs S:t Olofs sjöled på fast mark.

Läs mer

Galtby–Kökar

Sträckan från finska Galtby till åländska Kökar är 31 sjömil eller 57 kilometer lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken, Södra linjen. På Kökar finns två vandringsstigar som båda utgör en del av S:t Olofs sjöled. Välj en av dem eller njut av Kökar genom att vandra båda!

Läs mer