Från jord till bord

Krögarna Johan, Peter och Adrian på restaurang Nautical åker gärna ut till de åländska producenterna för att knyta kontakter och diskutera råvaror. Den här unika närheten från jord till bord är själva fundamentet för det kokande kreativa och spännande åländska gastrolandskapet.

White Guide Nordic

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur. Sedan mitten av 2000-talet har köksmästare och matlagare i Norden och även på Åland byggt upp en högklassig närproducerad gastronomi. I bräschen för fine dining-kulturen på Åland går restaurang Nautical, som i flera år placerat sig högt på listan över finska restauranger i White Guide.

Råvaror i säsong

– Här på Åland står vi nära våra producenter på ett helt unikt sätt. Med den vidsträckta utsikt vi har över Västerhamn från vår matsal kan vi i stort sett peka ut för våra gäster var fåren har betat, säger Adrian Bäckman som äger Nautical tillsammans med Peter Sundblom och Johan Gröndahl.

– Den åländska maten bygger på rena smaker, råvaror i säsong och omsorg om djur och natur, säger Peter.

I dag ligger eldad åländsk vildlax, krispig rågsurdeg och kronärtskocksvinägrett på tallriken och Adrian ska välja dryck till.

– Vi har ingen storskalig vinproduktion här på Åland, men däremot väldigt mycket god öl från det lokala bryggeriet Stallhagen, säger han.

Stallhagen och Smakbyn

Intill bryggeri Stallhagen, i Finström på norra Åland, finns en annan gastropärla att upptäcka – Pub Stallhagen. Här sätter köksmästare Johanna Dahlgren menyn efter dagens utbud av råvaror från närmare 30 olika producenter.

På norra Åland återfinns numera även det åländska kökets grand old man Michael Björklund som i lagom takt formar sin egen matvärld i Smakbyn intill Kastelholms slott. Här finns restaurang, kafé, gårds- butik, bränneri, vinkällare samt konferensavdelning och festvåning. Ett självklart stopp för alla Ålandsbesökare.

Lokala råvaror

Och även om man inte dinerar på restaurang alla dagar är det lätt att äta lokalt på Åland. Handskrivna skyltar i vägrenarna lockar ofta med färsk nypotatis och nyskördade grönsaker och butikerna är extra tydliga med var de lokala råvarorna finns.

– Sommartid är det enkelt att plocka ihop en helt åländsk middag att tillaga på grillen, säger Peter Sundblom. 

 

 

Åland på tallriken


Lamm:
 På Åland betar närmare 15 000 får. Här finns till och med en egen art – Ålandsfåret – en småväxt sort som ger väldigt milt och gott kött.

Äpplen: Över 70 procent av alla äpplen i Finland odlas på Åland. Här skördas från augusti till oktober och av andrasorte- ringen pressas fantastisk äppeljuice.

Fisk: Abborre, sik och gös finns ofta på menyerna men här pågår även kreativa experiment. Till exempel på gården Västerro i Lemland där fiskaren Anders Westerberg friterar sikbukben och röker simpstjärt.

Mejeriprodukter: Ålandsmejeriet är den största förädlaren av den högkvalitativa åländska mjölken. Se till att smaka på ostarna, yoghurten och det gammaldags kärnade smöret. Nyhet: ekologisk mjölk.

Havtorn: Ålands eget superbär smakar som om en passionsfrukt och en aprikos hade fått ett kärleksbarn.


Relaterade artiklar

Borgboda − Ålands största fornborg och Idas stuga

Borgboda − Ålands största fornborg och Idas stuga

Borgboda är en av Ålands mest intressanta fornminnesområden med arkeologiska lämningar från bronsålder till medeltid. Stigen till Borgberget slingrar sig genom beteshagar upp på berget.

Läs mer

Vandra lång led eller kort stig

Läs mer

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Gratis ledsagare

Ett tillgängligt Åland vill ge alla chansen att ta del av Ålands kultur-, fritids- och sportutbud på bästa möjliga sätt. Här hittar du en lista över aktörer som erbjuder gratis inträde för personliga assistenter/ledsagare.

Läs mer

Tillgängliga Åland

Visit Åland samarbetar med turismbranschen på Åland och Ålands Handikappförbund för ett tillgängligare Åland. Under hösten 2015−vintern 2016 inventerades ett 40-tal platser av svenska företaget Access Sweden i egenskap av tillgänglighetskonsulten Lilian Müller.

Läs mer

Cruise calls

We welcome cruise ships and passengers to Åland and Mariehamn, the charming capital of the Åland Islands characterised by a laidback islander lifestyle and a strong maritime culture. The town was once the home of the world’s largest fleet of oceanic sailing ships and is aptly called the “port of the last windjammers”.

Läs mer

Kom och träffa oss på mässorna 2018

Träffa representanter från Visit Åland respektive Åland Convention Bureau och åländska turistföretagare på mässorna 2018 – välkommen till Ålandsmontern för att få material, input och inspiration.

Läs mer

Njut av stugliv tillsammans eller avskilt

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Läs mer