Från jord till bord

Krögarna Johan, Peter och Adrian på restaurang Nautical åker gärna ut till de åländska producenterna för att knyta kontakter och diskutera råvaror. Den här unika närheten från jord till bord är själva fundamentet för det kokande kreativa och spännande åländska gastrolandskapet.

White Guide Nordic

Utbudet av åländska råvaror har i alla tider formats av vindar, hav och natur vilket har skapat en rustik och okonstlad matkultur. Sedan mitten av 2000-talet har köksmästare och matlagare i Norden och även på Åland byggt upp en högklassig närproducerad gastronomi. I bräschen för fine dining-kulturen på Åland går restaurang Nautical, som i flera år placerat sig högt på listan över finska restauranger i White Guide.

Råvaror i säsong

– Här på Åland står vi nära våra producenter på ett helt unikt sätt. Med den vidsträckta utsikt vi har över Västerhamn från vår matsal kan vi i stort sett peka ut för våra gäster var fåren har betat, säger Adrian Bäckman som äger Nautical tillsammans med Peter Sundblom och Johan Gröndahl.

– Den åländska maten bygger på rena smaker, råvaror i säsong och omsorg om djur och natur, säger Peter.

I dag ligger eldad åländsk vildlax, krispig rågsurdeg och kronärtskocksvinägrett på tallriken och Adrian ska välja dryck till.

– Vi har ingen storskalig vinproduktion här på Åland, men däremot väldigt mycket god öl från det lokala bryggeriet Stallhagen, säger han.

Stallhagen och Smakbyn

Intill bryggeri Stallhagen, i Finström på norra Åland, finns en annan gastropärla att upptäcka – Pub Stallhagen. Här sätter köksmästare Johanna Dahlgren menyn efter dagens utbud av råvaror från närmare 30 olika producenter.

På norra Åland återfinns numera även det åländska kökets grand old man Michael Björklund som i lagom takt formar sin egen matvärld i Smakbyn intill Kastelholms slott. Här finns restaurang, kafé, gårds- butik, bränneri, vinkällare samt konferensavdelning och festvåning. Ett självklart stopp för alla Ålandsbesökare.

Lokala råvaror

Och även om man inte dinerar på restaurang alla dagar är det lätt att äta lokalt på Åland. Handskrivna skyltar i vägrenarna lockar ofta med färsk nypotatis och nyskördade grönsaker och butikerna är extra tydliga med var de lokala råvarorna finns.

– Sommartid är det enkelt att plocka ihop en helt åländsk middag att tillaga på grillen, säger Peter Sundblom. 

 

 

Åland på tallriken


Lamm:
 På Åland betar närmare 15 000 får. Här finns till och med en egen art – Ålandsfåret – en småväxt sort som ger väldigt milt och gott kött.

Äpplen: Över 70 procent av alla äpplen i Finland odlas på Åland. Här skördas från augusti till oktober och av andrasorte- ringen pressas fantastisk äppeljuice.

Fisk: Abborre, sik och gös finns ofta på menyerna men här pågår även kreativa experiment. Till exempel på gården Västerro i Lemland där fiskaren Anders Westerberg friterar sikbukben och röker simpstjärt.

Mejeriprodukter: Ålandsmejeriet är den största förädlaren av den högkvalitativa åländska mjölken. Se till att smaka på ostarna, yoghurten och det gammaldags kärnade smöret. Nyhet: ekologisk mjölk.

Havtorn: Ålands eget superbär smakar som om en passionsfrukt och en aprikos hade fått ett kärleksbarn.


Relaterade artiklar

Stornäset − skogsvandring i rofylld omgivning

Kastelholms Skogsstig och Strandstig börjar båda i den mäktiga bokskogen med anor från början av 1930-talet. Efter bokskogen kan man antingen ta Strandstigen (ca 5 km) som i huvudsak följer Lumparns stränder eller välja den något kortare Skogsstigen (ca 2,5 km). 

Läs mer

Ramsholmen − praktfulla lövängar med doft av hav och ramslök

Ramsholmens lövängsområde med strandängar hör till våra artrikaste naturtyper. Under våren och sommaren är blomprakten bedövande med vitsippshav, gullvivor, orkidéer, kungsängsliljor och andra rariteter samt hamlade askar och hassellundar.

Läs mer

Prästgårdsnäset − artrikedom och andlighet i historiska omgivningar

Prästgårdsnäset med sina hassellundar, ståtliga ask- och ekbackar och vackra strandängar har sedan urminnes tider i huvudsak nyttjats som Finströms prästgårds betesmark. Området har en rik flora med cirka 200 noterade arter.

Läs mer

Nåtö − kulturlandskap med vårens blomsterprakt

Nåtö är ett lövängsområde och en av våra artrikaste naturtyper. Nåtö bjuder på prunkande blomsterängar och beteshagar med bland annat rika orkidébestånd, unika strandängar och svala, lummiga hassellundar. 

Läs mer

Långbergen − vildmark och stenålder

Från Vargstensslätten går du mot Långbergen där du får kliva in hos de första ålänningarna ute i ett stort hav. På högsta punkten på Långbergen är det en underbar utsikt mot Orrdalsklint och Norrhavet. 

Läs mer

Kungsö batteriberg − ryskt kustbatteri med havsutsikt

Inom Kungsö batteri finns en cirka 2 km lång stenlagd rysk militärväg och kasernområde som under åren 1916–1918 anlades på toppen av Dalsberg. Anläggningen ingick i en stor försvarslinje som sträckte sig från Åland i norr till Dagö-Ösel i Estland.

Läs mer

Höckböleholmen − kungsängsliljornas rike

Höckböleholmen är topografiskt omväxlande med en stor biologisk mångfald. Här finns lundartad natur, torräng, strand, sumpskog och hällmarker. Vårblomningen av blåsippor och vitsippor och ett viltväxande bestånd av kungsängslilja är en sevärdhet.

Läs mer

Herröskatan − badklippor och havsörnar

Herröskatans flora är mycket rik och uppvisar många inslag av åländska särdrag såsom slåtterängar, lundar och artrika ängsbackar. Viltväxande tidlösa, “nakna jungfrun”, på västra sidan av udden är en av Herröns rariteter.

Läs mer