får-i-dimma-marskogenAnn Sundberg går runt bland fåren en dimmig morgon ute i Svartsmara, Finström. Butiksdörren är öppen och fåren i hagen utanför. Det känns nästan lite sagolikt när ljuset försöker tränga genom dimman.
Paret Ann och Åsmund Sundberg flyttade till Åsmunds barndomshem 1983. Gården hade då ett fåtal får som lammade och gick på gården. Ann och Åsmund skaffade sig fler och fler får med åren och blev sugna på att utveckla gården. De fick inspiration av Eva Sundberg och Anders Stenmark på Björkö Lamm, som de även inledde ett samarbete med. Åsmund har alltid styckat rådjur, men byggde nu ett godkänt småskaligt köttstyckeri. Här styckas nu bl.a. lammköttet som säljs via beställningar och som styckningsdetaljer i gårdsbutiken i mån av tillgång.

Gårdsbutiken

För att ta tillvara på allt kött gör Åsmund även lammsnäckor, påläggskorv i olika smaker och röker kött från både lamm och får. Numera får de även köpa in kött för att möta efterfrågan. De har även ett samarbete med en åländsk grisproducent och kan därmed även erbjuda bl. a. rökt skinka.
Ann jobbade tidigare på bank, men satsar nu sin tid på hantverk som hon bl.a. säljer i gårdsbutiken. Där hittar man tennsmide, smycken, lammskinn med tryck som härstammar från svärfar och garn gjort från fåren på gården, åländsk honung och andra delikatesser från lokala producenter. – Jag trivs med att planera min egen tid, det jag kan sakna är den sociala biten som fanns på banken. En del av glaspärlorna till smyckena gör jag själv, berättar Ann.

Skördefesten

ann-asmund-marskogenUnder sommaren öppnar gården upp för besökare med utomhus kaféet Svarta Maran i fridfull gårdsmiljö. Men den största händelsen av alla är Skördefesten och Öppna gårdar tredje helgen i September. År 2008 var de med för första gången och då kom ca 1 500 besökare på två dagar. Anns syster Maria som stod för kaféet blev lite förskräckt över antalet. – Hon sa ”aldrig mer”, men har valt att vara med flera år efter det, konstaterar Ann. Även andra hantverkare och åländska producenter har sin försäljningsplats här den helgen och ger tillsammans en helhetsupplevelse. Pub Svarta Gumsen har också hittat en plats på gården med enklare maträtter och åländskt öl samt vinservering. Ett evenemang som växt år efter år och nu senast kom drygt 4 000 besökare.

 

Categories


Relaterade artiklar

Vinnande smaker från Åland

Läs mer

Fisk för fyra årstider

Läs mer

Guld som bär traditioner

Läs mer

Matte Ekholm bryggmästare

Läs mer

Äpplen som i en liten ask

Läs mer

Från blomma till flytande guld

Läs mer

Grönsaker från Mickelsö

Läs mer

Det doftar minnen hos Johanna

Bröd och bakverk går liksom in i själen hos folk, säger Johanna Strand, innehavare av Johannas Hembakta och äkta baknörd.

Läs mer