Årets Skördefest på Åland närmar sig och mycket spännande väntar bakom ladugårdsknuten. Skördefest är en folkfest som förstärker höstens vackra färger och ger en fantastisk möjlighet att åka runt på den åländska landsbygden, besöka olika gårdar, lära om livet på landet, handla lokalt och smaka på fantastiskt god mat baserad på lokala och säsongsbaserade råvaror. Välkommen till Skördefesten på Åland! 

Kom i stämning

Kom i stämning genom att titta på filmen om Skördefesten Åland 2015 av David Lundberg.

 

Mat och möten på landsbygden

Under Skördefesten bjuder Åland in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar med Öppna Gårdar, tidsbundna Plåpp Åpp-aktiviteter och Skördefestrestauranger i en härlig mix av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare. Åk från gård till gård, ät och drick säsongens produkter på plats och fyll skafferiet med årets skörd.

På Skördefesten finns många möjligheter att avnjuta en läcker måltid med åländska maträtter. Skördefestrestaurangerna erbjuder menyer baserade på åländska råvaror i säsong och några av hotellen serverar Ålandsfrukost.

Under kategorin Plåpp Åpp, den åländska översättningen av fenomenet pop-up, hittar du tillfälliga, tidsbundna programpunkter som dyker upp lite här och där. Tanken är att Plåpp Åpp-aktiviteterna ska ge en inblick i vardagen och det dagliga arbetet hos lantbrukare.

Besök gärna Skördefestens hemsida och planera rutten efter var dina favoritprodukter säljs och var du vill äta!

Skördefesten sprider ringar på vattnet

Till årets nyheter hör bland annat att Skördefesten växer i skärgården. Ön Jurmo i Brändö kommun deltar för tredje året i rad och får sällskap av Föglö och Kökar.

Föglö, som är Ålands största skärgårdskommun, ligger bara en halvtimmes båtresa från Svinö i Lumparland och deltar som Plåpp Åpp-aktivitet under lördagen den 17 september. Mellan klockan 10.00 och 20.00 kan du uppleva Föglö på alla tänkbara sätt – åk på traktorsafari, klappa keliga djur och provsmaka en skördefestmeny. Besök skärgårdens enda ladugård med robotmjölkning, upplev konst och kultur i olika former och smaka på gammaldags mat som till exempel päronlura.

Kökar arrangerar sin skördefest i första hand för två förbokade bussgrupper – en från huvudön Åland och en från Finlands fastland. Under torsdagen den 15 september får du som bussresenär uppleva en exklusiv tur med lokal guide till Kökars mest spännande platser.

På ön Jurmo ordnas en traditionell marknad med försäljning av såväl lokalt hantverk som delikatesser från Brändö. Också här blir det traktorsafari längs slingrande skärgårdsvägar.

Parkeringskort och bussutflykter

Nytt för i år är Skördefestens parkeringskort som du köper för att få tillgång till parkering på alla gårdar, restauranger och Plåpp Åpp-aktiviteter. Parkeringskortet är knutet till respektive bil eftersom vi gärna ser att så många som möjligt samåker. Det är både socialt, miljömässigt och ekonomiskt smart – något som är viktigt för arrangörerna, Skördefestens Vänner r.f. Förutom parkeringstillstånd får du också en rad andra förmåner med parkeringskortet. Läs mer och köp kortet på Visit Ålands onlinebokning.

Har du inte möjlighet eller lust att köra bil? Lördagen den 17 september kan du resa bekvämt med buss till några utvalda Skördefestgårdar. Bussutflykten till Föglö äger rum kl. 10–17.15 och skall bokas på förhand. Bussutflykten till landsbygden på fasta Åland ordnas kl. 16-21 och ingen förhandsbokning krävs. 

Skördefestens Vänner r.f.

När själva skördefesten är över kan du förlänga den mysiga skördefestkänslan genom att bli medlem i föreningen Skördefestens Vänner r.f. som arrangerar Skördefesten. Som medlem har du möjlighet att vara med på spännande aktiviteter året runt. Roliga Bondeupplevelser lottas regelbundet lottas ut  – du kan få mjölka en ko, ta upp potatis på en potatismaskin eller annat spännande. Välkommen med!

 

Categories


Related articles

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Read more

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Read more

Med ett sving över sundet

Kastelholms golfbana lockar varje år tusentals turister som vill pröva sin lycka på de gröna fairwayerna i den historiska och natursköna miljön.

Read more

En tur till fyra fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Read more

Platser att andas på

I bråda semestertider kan det vara skönt att stanna upp och ta sig en stärkande paus. På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Read more

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Read more

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Read more

Fisk för fyra årstider

Read more