I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Enligt kajakuthyraren Peter Nilsson vid Nimix är två av de åländska paddlingsvattnen särskilt populära:
– Först har vi norra Åland där du börjar i Eckerö och sedan fortsätter norrut runt Geta och sedan söderut mot Bomarsund i Sund. Du kan också fortsätta vidare till Mariehamn eller hela vägen runt och tillbaka till Eckerö igen. Det är en väldigt varierande rutt – från öppet hav, karg natur och höga granitröda klippor i norr till mer skärgård längre söderut.

– Föglö är också ett omtyckt paddlingsområde med tät skärgård och många småöar, fortsätter han. Det passar bra för nybörjaren och den som vill ha det lite mer skyddad paddling.

 

Paddling på Åland bjuder på många upplevelser

För den vane paddlaren som gärna ger sig ut på egna äventyr ger Jan Kankkonen vid Friluftsentreprenörerna S.G.U flera fina tips:

– Den södra skärgården till exempel – från Järsö kan du paddla ut mot Nyhamn och Stora och Lilla Båtskär. Det är en fin miljö som också är historiskt intressant, berättar han. Södra Föglö är också en rekommendation – här finns det gamla fiskeläget på Sältingskär med sina gråa och fina stugor. Rödhamn och arkipelagen runt omkring är också ett tips, här finns lite mer aktiviteter i och med servicehamnen och caféet där.

– Annars är det fint att paddla från Hällö i Geta och västerut mot Sälskärs fyr om man är van paddlare eftersom det är ganska öppet och därmed väderkänsligt. Egentligen är norra Åland överlag fint för paddling, som Simskäla skärgården, ut mot Väderskär och så Låga skärgården nordväst om Väderskär.

Du behöver inte släpa kajaken med dig på resan, hyr utrustningen på Åland istället.

Categories


Relaterade artiklar

Följ med Pommern ut på världshaven

Snart återvänder Pommern. Den 1 maj öppnar museifartyget Pommern igen. En helt ny besöksupplevelse tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Med kajak till smultronställena

”Först skaffade jag en kajak och sedan en till för det är både en trygghet och roligt att ha med någon som sällskap.”

Läs mer

Korta skärgårdsrutten med cykel och mc

Skärgårdsnatur och den unika bymiljön i Degerby, som har varit centralpunkt på den gamla farleden mellan Finland och Sverige.

Läs mer

Södra skärgården med cykel och mc

Långnäs i Lumparland – Kökar – Föglö – Svinö i Lumparland

Läs mer