Ahvenanmaalla on helppo liikkua niin maitse kuin meritse. Perussääntö on helppo: Kaikilla asutuilla saarilla on maanteitä ja lauttayhteys. Muut saaret saavutat parhaiten veneellä.

Lyhyiden välimatkojen ansiosta pyöräily saarilla on nautinnollista. Ahvenanmaan mantereella pisin välimatka itä-länsisuunnassa on vain 50 kilometriä.
Parhaat elämykset voivatkin löytyä saarilta ja pikkukylistä. Saat kaiken irti lomastasi kokeilemalla erilaisia matkustustapoja paikan päällä.

Ahvenanmaan paikallisliikenne ja tieverkosto

Ahvenanmaalla riittää paljon nähtävää ja koettavaa pienellä alueella. Manner-Ahvenanmaa, joksi ahvenanmaalaiset kutsuvat pääsaartaan, on etelä-pohjoissuunnassa vain 45 km pitkä ja länsi-itäsuunnassa 50 km pitkä.
Lyhyiden välimatkojen ansiosta Ahvenanmaalla on helppo matkustaa autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä. Saarimaakunnassa on myös runsaasti taksiyrittäjiä.

Julkinen liikenne

Ahvenanmaan julkiseen liikenteeseen kuuluu linja-auto- ja saaristolauttaliikenne sekä saaristokuntien taksikuljetukset. Linja-autoasema Bussplan sijaitsee Maarianhaminan kaupunginkirjaston vieressä. Linja-autot liikennöivät viittä eri reittiä Ahvenanmaan pääsaaren eri osiin. Huomioi, että iltaisin ja viikonloppuisin vuoroja on rajoitetusti.

Siellä missä maantiet päättyvät, matkaa voi jatkaa Ålandstrafikenin saaristolautoilla. Lauttamatka on ilmainen matkustajille, mutta polkupyöristä ja moottoriajoneuvoista, kuten moottoripyöristä, autoista ja matkailuvaunuista peritään lauttamaksu. Saaristolauttapaikat on varattava etukäteen ja varsinkin keskikesää varten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
Lisätietoja Ahvenanmaan julkisesta liikenteestä, aikataulut ja lauttapaikkojen varaukset; Ålandstrafiken, puh. 018 25 600.

Matkusta saaristolautallaskargardstrafiken-rutter

Ahvenanmaan paikallinen saaristolautta-liikenne on ilmainen matkustajille. Sen sijaan ajoneuvoista, kuten autosta ja moottoripyörästä ja myös polkupyörästä, peritään maksu. Lauttareitit yhdistävät toisiinsa Ahvenanmaan pääsaaren, kuusi saaristokuntaa sekä Manner-Suomen.
Ajoneuvoista, kuten polku- ja moottoripyöristä, autoista ja matkailuvaunuista perittävät lauttamaksut vaihtelevat reitin mukaan.

Neljä pääreittiä

Pohjoinen linja alkaa Manner-Suomesta (Vuosnainen, Kustavi) Brändön ja Kumlingen kautta Vårdöhön.
Eteläinen linja alkaa Galtbystä, Korppoosta, ja kulkee Kökarin, Sottungaan ja Föglön Överön kautta Långnäsin satamaan, Manner-Ahvenanmaalle.
Poikittainen linja kulkee saariston pohjois- ja eteläosien välissä. Reittiä pitkin pääsee Kumlingen Snäcköstä Sottungan ja Överön kautta Långnäsiin.
Föglön linja kulkee Lumparlandin Svinön ja Föglön Degerbyn välillä.

Polkupyörälautta

Polkupyörät tarjoavat hyvän matkustusvaihtoehdon, kun haluat tutustua Ahvenanmaahan pyöräillen. Saaristolautat sekä Hammarlandin ja Getan välillä liikennöivä polkupyörälautta yhdistävät pyöräreitit toisiinsa ja luovat eheän tieverkostokokonaisuuden. Pyörälautta liikennöi aikataulun mukaan kesä-, heinä- ja elokuussa. Vuonna 2017 Kesäkuun 20. alkaen elokuun 19.asti maananataista-lauantaihin klo 11.00 Skarpnåtöstä ja klo 11.30 Hällöstä.

Maarianhaminan bussiliikenne

Ahvenanmaan ainoassa kaupungissa, Maarianhaminassa, voi matkustaa edullisesti bussilla. Bussireittien lähtö- ja päätepysäkki sijaitsee kaupungin keskustassa Nygatanin ja Torggatanin risteyksen tuntumassa. Kaupungin bussin Mariehamnsbussenin kyydissä voit tehdä kiertoajelun sekä kaupungin pohjois- että eteläosaan.

Pyöräile Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on kuin luotu pyöräilyyn. Täällä etäisyydet ovat lyhyet, luonto on vaihteleva ja meri aina lähellä. Lähes jokaisen tienmutkan takana odottaa kaunis merinäkymä tai vehreä niitty. Sileät rantakalliot ja mielenkiintoiset nähtävyydet ovat aina lähellä.

Vuokraa auto Ahvenanmaalla

Voit jättää oman autosi kotiin ja vuokrata käyttöösi auton Ahvenanmaalla.
Ahvenanmaan suurin autovuokraamo RBS biluthyrning toimittaa varaamasi auton veloituksetta hotellille, lentoasemalle tai satamaan Maarianhaminassa. Yritys on Europcarin yhteistyökumppani, minkä ansiosta voit hoitaa autonvuokrauksen jo ennalta Europcarin toimipaikassa kotipaikkakunnallasi.
Autovuokraamo toimii Maarianhaminassa huoltoasema St1:n yhteydessä osoitteessa Strandgatan 1 B. Autovuokraamoon voit ottaa yhteyttä suoraan soittamalla numeroon 018-525505 tai nettisivuilla www.rundbergs.com.

Ahvenanmaan taksit

Ahvenanmaalla on hyvät taksipalvelut. Lyhyiden välimatkojen ansiosta taksilla ajaminen on edullista Ahvenanmaalla ja etenkin Maarianhaminassa.
Taksit odottavat matkustajia Maarianhaminan lentokentällä lentojen saapuessa. Laiva- ja lentoterminaalissa on maksuton taksipuhelin.

Mariehamns Taxi tarjoaa henkilökuljetuksia, tavarakuljetuksia sekä kuljetuspalveluja 4–8 hengen autoilla. Kiinnität varmaan huomiota siihen, että kaikissa takseissa on yksilölliset rekisterikilvet, joissa on vanhojen ahvenanmaalaisten laivojen nimiä. Liikenteessä ovat muun muassa Prompt-, Carmen- ja Moshulu-taksit. Kussakin taksissa on tietoja laivasta, jonka mukaan se on nimetty.

Ahvenanmaan maaseudulla ja saaristossa toimii taksiyhtiöitä ja -yrittäjiä, joista monet tarjoavat myös kahdeksan hengen tilatakseja. Katso yhteystiedot oheisesta luettelosta tai pyydä matkailuisännältäsi tai -emännältäsi tiedot lähimmästä taksiyrittäjästä.

Categories


Related articles

Карты Аландских островов

Читать дальше

ПАСПОРТ И ВИЗА

Читать дальше

Кобба Клинтар – Аландская богиня свободы

Читать дальше

Путешествуйте по островам архипелага

Паромы транспортной компании ”Ålandstrafiken” соединяют главный остров и финскую часть архипелага Турку.

Читать дальше

Экскурсии по островам

На Аландских островах вам предложат интересные морские экскурсии.

Читать дальше