Location

Ålands Golfklubb

En komplett och naturskön golfanläggning

Ålands Golfklubb med två 18-hålsbanor Slottsbanan och Kungsbanan och vår alldeles nya korthålsbana Prinsessan ligger på ett naturskönt område med en havsvik som närmaste granne, dryga 20 minuters körtid från Mariehamn.

Vår anläggning har byggts upp stegvis sedan starten 1983. Hjärtat i anläggningen är klubbhuset. Här finns vår reception där du som gästspelare anmäler dig. Här finns också fräscha omklädningsrum, duschar och bastu samt en mycket välsorterad golfshop som drivs av vår headpro Chris Waldron. I grannhuset driver Hasse och Bitte vår restaurang som är berömd för sina fantastiska fiskrätter och för sina goda och förmånliga husmanskostluncher.

Från klubbhuset är det kort avstånd till Kungsbanans och Slottsbanans första tee. Prinsessan, hittar du bakom vår drivingrange på en lång drives avstånd från klubbhuset. Stora övningsgreener för puttning och en green där man kan träna både inspel och bunkerslag kan vi också bjuda dig på.

Ring oss så hjälper vi till att hitta golftider åt Er!

Slottsbanan – Golf i parklik miljö längs en havsvikGolf

Slottsbanan är den äldsta av våra två 18-håls banor. Från de flesta hålen på Slottsbanan har du en härlig utsikt över Slottssundet. På andra sidan sundet ligger Ålands medeltida slott, Kastelholms Slott. De första nio hålen byggdes 1983 och 1988 hade vi en komplett 18-hålsbana. Slottsbanan är ritad av Jan Sederhom.

Slottsbanan är mångas absoluta favorit. Den är parklik och öppen och generös mot spelarna. Ett snett slag behöver inte straffa sig direkt. Duktiga proffsspelare har berömt Slottsbanans greenområden som lockar fram kreativiteten.

Varje årstid har sin tjusning på Slottsbanan. På våren finns mattor av ljuvliga vårblommor, på försommaren blommar häggen och på hösten dignar rönnarna av röda bär. Hösten dröjer sig längre kvar på Åland – det tackar vi det uppvärmda havet för – och vi spelar för det mesta golf långt in i oktober.

Kungsbanan – Här väntar tuffa utmaningar

Kungsbanan är byggd på marker som en gång tillhörde Kastelholms kungsgård som anlades av Gustav Vasa, på den tiden kung i Sverige och härskare även över Åland.

Kungsbanan har en helt annan karaktär än Slottsbanan. Kungsbanan är mer kuperad och varvar öppnare hål med lite tajtare. Anpassar Du Din spelstrategi kommer Du att älska den.

När några golfjournalister nyligen gästade Ålands Golfklubb slog de fast att Kungsbanan hör till en av de absolut roligaste, mest varierande och bästa skogsbanorna i Norden!

Det är mer skogs- och inlandskänsla över Kungsbanan, vissa hål är ganska smala mellan höga furor och vissa uppförsbackar avslöjar konditionen. Men också här märks närheten till havet som är påtaglig överallt på Åland. Från tee på hål sex, uppe på ett martallsberg, ser du Ålands största innanhav, Lumparn.

Kungsbanan är utmanande och paren trillar inte in automatiskt. Just därför gillar många av våra spelare Kungsbanan allra bäst. Frågan är nu – vilken av våra banor blir din favorit?

Prinsessan – Träna närspel – prova på golf!

Prinsessan är en 6-håls korthålsbana av mycket hög kvalitet. Hålen mäter mellan 70-130m och har en trevlig layout med fullstora greener. Det är vår bankonsult och golfarkitekt Peter Fjällman som har ritat banan. Här finns goda möjligheter för närspelsträning som passar såväl nybörjare som mer erfarna golfspelare.

På vår Prinsessa kan även du som aldrig tidigare hållit i en golfklubba prova på golfens underbara värld. Ta med dig en kompis med officiellt handicap så är det fritt fram för dig att provspela! Prinsessan passar även perfekt för olika typer företagsevents.

Hitta hit!

Ålands Golfklubbs 36-hålsanläggning ligger i Kastelholm – mitt i hjärtat av Åland. Från sjöfartsstaden Mariehamn är avståndet drygt 20 km, från Eckerö Berghamn cirka 45 km.

Från Mariehamn tar du riksväg 2 mot Godby. Kör förbi Godby och vidare över Färjsundsbron. Cirka 3,5 km efter bron svänger du till höger mot Kastelholm. Strax innan Kastelholms slott svänger du till höger igen. Snart ser du delar av golfbanan och följer skyltarna till klubbhusets parkering.

Från Eckerö kör du riksväg 1 mot Mariehamn. I byn Näfsby, ungefär halvvägs till Mariehamn, svänger du till vänster mot Bjärström. När du kommer till riksväg 2 svänger du till vänster mot Godby och följer sedan vägbeskrivningen enligt ovan.

Lycka till och hjärtligt välkommen!

 

Golf