Location

Gästhem Enigheten

Välkommen att övernatta i historisk miljö!

Enigheten är en restaurerad historisk gård i Degerby Föglö. Gården har fungerat som tingsplats och gästgiveri sedan 1700-talet. VI erbjuder 10 bekväma rum för 1-4 gäster, 3 enklare bodar för 4-6 gäster samt plats för tält. De som kommer med egen båt är välkomna att lägga till vid vår brygga för besök eller övernattning.

I alla våra rum ingår frukostbuffé, gratis WiFi och tillgång till alla våra faciliteter. Eftersom våra byggnader är kulturminnesskyddade befinner sig badrum och duschar i en separat byggnad. Alla våra rum är rökfria. Ett kökspentry finns att tillgå för dem som gillar att laga sin egen mat.

Vi har öppet 1 juni – 31 augusti.

Historia

Det första gästgiveriet intill Spetalsund grundades redan år 1625 på order av kung Gustav Adolf för att betjäna resande mellan Stockholm och Åbo. Farleden förbi byn var livligt trafikerad och fartyg kunde bli liggande här länge, i väntan på tjänlig väderlek för överfarten över Ålands hav. 

De nuvarande byggnaderna uppfördes under andra hälften av 1700-talet, efter de ryska truppernas härjningar under lilla ofreden 1742-43 och en förödande eldsvåda 1750.

Från början av 1700-talet fungerade Enigheten också som tingsplats där tvister som grannfejder, rådragningar, faderskapsmål och kriminalfall avgjordes av domare. Ting hölls på Enigheten fram till 1944. 

Efter flera decennier av förfall då gården låg öde gavs den som donation till nybildade Föglö hembygdsförening år 1982. Gården restaurerades i nära samarbete med Ålands museibyrå, med stora insatser av frivilligt talkoarbete. Sommaren 1985 öppnade Enigheten åter som gästgiveri.

Café & Restaurang

Under dagen serverar vårt café ett sortiment av lyxiga smörgåsar och hembakat kaffebröd. Ät lunch eller en glass på uteserveringen i vår lummiga trädgård eller om det är ruskväder en värmande kopp kaffe med tårta i vårt mysiga café.

På kvällen dukar vi upp vår restaurang med traditionell skandinavisk mat och spännande smaker från när och fjärran. I samarbete med det åländska bryggeriet Stallhagen erbjuder vi autentisk vraköl. Denna öl är troget återskapad efter världens äldsta öl som hittades av dykare i ett skeppsvrak söder om Föglö.

Aktiviteter

Alla våra gäster har gratis tillgång till vår bastu och grillstuga vid stranden. Ett svalkande dopp med ett varmt bastubad är en klassisk kombination.

Vi hyr ut cyklar och kajaker så att du kan uppleva Ålands skärgård på riktigt! Hundratals öar och skär finns inom kort räckhåll, de flesta av dem obebodda. Du kan också göra en historisk vandring genom Degerby och besöka Föglömuseet vid hamnen.

Under sommaren ordnar vi evenemang och musikunderhållning med lokala band och artister. Se vår hemsida för närmare information.

Vår personal hjälper er gärna med information om sevärdheter och att ordna turer.

Features


Related Services

svarta-katten-exteriör

Svarta katten

Mysigt café i ett av Mariehamns äldsta kvarvarande hus. Svarta katten serverar bl. a. hembakat kaffebröd, smörgåsar och lunch och tar även emot beställningar på kakor, tårtor och smörgåstårtor.

Läs mer

långören-hus

AB Långören

Vi erbjuder ett komfortabelt boende året runt i gammaldags miljö. Stugan är ny, byggd enligt modell av äldre skärgårdstorp. Den är välutrustad och inredd med omtanke om detaljer. I inredningen har vi använt lokalt hantverk med inspiration av bygdens historia.

Läs mer

cafe-humlan-exterior

Humlan Café och Loppis

Humlan Café och Loppis ligger i Lemland alldeles efter kyrkan. Vi serverar fika med hembakat samt lättare lunch, mackor och sallad i vårt nybyggda växthus. Titta gärna in i vår loppis i gröna huset och kanske gör du ett fynd.

Läs mer

brobacka-bäddar

Brobacka gästhem

Brobacka gästhem ligger vackert beläget i Björsby, Jomala. Vi har fyra stycken uthyrningsrum med naturskön utsikt. Vi har även ett café och en butik där vi säljer vårt eget hantverk och presentartiklar.

Läs mer

hasslebo-gästhem-exteriör

Hasslebo Gästhem

Hasslebo Gästhem, ett ekologiskt gästhem på Kumlinge, har tre nyrenoverade dubbelrum och ett fyrabäddsrum, tält- och husbilsplatser, självförsörjningskök, uppehållsrum, husbibliotek, stereoställ och vedeldad bastu.

Läs mer

finno-hus

Finnö stugby

Läs mer

lokskar-stuga

Lökskär

Nu har du möjlighet att hyra en hel ö med stuga och bastu i Vårdö skärgård. Ön Lökskär, 16 hektar, ligger i Grundsunda skärgård, ca 15 min. båtfärd från Hummelvik på östra Vårdö. Stugan är ca 45 kvm och har 5-6 bäddplatser.

Läs mer

© Tietoa Visualisointi Oy

Hotell Pommern

Nya Hotell Pommern öppnar i mars 2015.

Läs mer