Location

Föglö kommun

Välkommen till Föglö – en äkta skärgårdskommun på södra Åland

Föglö erbjuder dig det där lilla extra med sina många öar och skär och omväxlande natur. Till Föglö reser du enkelt med hjälp av skärgårdsfärjorna. Eller varför inte med egen båt? Övernatta gärna i någon av våra fina gästhamnar.

 

Fyra årstider – många upplevelser

Under sommaren råder stor aktivitet med många besökare – både på land och runt om i den vackra skärgården. Här kan du välja att vandra på natursköna leder, paddla, fiska eller bara äta en god bit mat. Det finns något för alla sinnen och mycket att upptäcka, stanna gärna längre än en dag eller två.

Hösten, vintern och våren har också sin tjusning. Nu sänker sig lugnet över öarna och du kan nästan höra tystnaden i naturen. Våren och hösten är också fina tider för sportfiskaren.

 

Degerby

Den idylliska byn Degerby med sina pittoreska trähus och gamla kaptensgårdar är väl värd ett besök. I byns kärna hittar du också all nödvändig service som postombud, bank, bibliotek och en genuin skärgårdsbutik.

I byn ligger också Föglömuseet som är inrymt i tullens gamla packhus. Ett kreativt temamuseum med olika utställningar varje sommar. I Degerby finns också Föglö Turistinformation som är öppen sommartid.

 

Så här tar du dig till Föglö

Till Föglö kommer du via byn Svinö i Lumparland som ligger ca 25 minuter med bil från Mariehamn. Föglölinjens färja tar dig sedan på 25 minuter till Degerby.

Vill du hellre komma till Föglös norra del så åker du med Södra Linjen via Långnäs (en halvtimmes biltur från Mariehamn) till Överö. Här tar båtresan ca 40 minuter.

På sin väg från Kumlinge till Långnäs kommer även den lilla ”tvärgående” färjan in till Överö ungefär två gånger per dag. Reser du från Galtby i Åbolands skärgård så väljer du den Södra Linjen förbi Kökar och Sottunga till Föglö/Överö.
Läs mer om den åländska skärgårdstrafiken

 

Föglö Turistinformation

Turistinformationen i Degerby är belägen i bibliotekshuset ca 100 meter från färjfästet. Sommaröppet.

. . . en vistelse på Föglö lämnar ingen oberörd!

 

Mer information

Här hittar du adresser, telefonnummer och uppgifter om Föglös offentliga service, kommunikationer och uthyrningsservice med mera

 

 

 

Kommuninformation

 

Enigheten

På bilden: Enigheten i norra Degerby har månghundraåriga anor som både gästgiveri och tingsgård – det sista tinget hölls här så sent som 1944.
 


Mat & dryck

Var du ska äta på Föglö beror på vad magen helst vill ha, här finns flera restauranger och caféer att välja mellan.
I byn Degerby hittar du Degerby Mat & Café med flera menyer att välja mellan.
På mysiga Gästhem Enigheten serveras husmanskost och den traditionella Ålandspannkakan och på fiskrestaurang Seagram står fiskbordet uppdukat.

 

Boende

På Föglö är boendealternativen många. Välj ett naturnära boende i stuga, på camping eller ett mer bekvämt boende på Degerby Mat & Café.

På Enighetens gästhem i en tings- och gästgivargård får du uppleva en miljö med anor från 1700-talet.

Många av stugorna, som till exempel Gustavssons stugor och Isakssons stugby, ligger vackert belägna nere vid vattnet med tillgång till både bad och fiske.

Föglö erbjuder även sovstugor och camping, ett bra alternativ för dig på cykel- eller motorcykelsemester.

 

Restaurang Seagram_Föglö

 

Båtliv

Föglös skärgård med sina flera hundra öar och skär gör båtresan till ett äventyr. Lägg gärna till vid någon av de vackra naturhamnarna, som Björkör – ett gammalt skärgårdshemman och naturreservat. Tänk på att ta hänsyn till allemansrätten!

I Degerby finns två gästhamnar båda med lä för de flesta vindar och nära till all service. I hamnarna kan du även fylla på både bränsle och vatten och behöver du el så finns uttag på bryggan. Här finns också servicehus med toaletter, duschar och tvättstuga. På kvällen njuter du av den vackra solnedgången.

 

Utflyktsmål och sevärdheter

Ibland kan det vara skönt att bara ta det lugnt och njuta av stillheten och närheten till havet och naturen. Vi kan rekommendera en promenad längs våra vackra naturstigar. Hastersbodas naturstig bjuder på vacker barrskog och Vargskärs är under vår och försommar kantad av orkideér. Glöm inte att packa picknick-korgen!

Invid en gammal farled, Kyrksundet, ligger Maria Magdalena kyrkaFöglömuséet finns alldeles intill färjfästet, i ett av de gamla tullpack-husen från 1826.

 

Föglö_kyrka3_HI  Föglömuseet_01_Föglö

 

 

 

Upplev Föglö

 

Cykla

En skön cykeltur genom ett sommargrönt Föglö är en skön avkoppling!
Varför inte besöka kyrkan som är öppen för besökare tisdagar till lördagar under sommarsäsongen (11.6-17.8) och till gudstjänsten på söndagarna. Kyrkan ligger en 10 minuters cykelväg från Degerby. På hemvägen får vi lite omväxling om vi tar en sväng genom byn Björsboda, här samsas rödmyllade gårdsbyggnader med steniga gammaldags kobeten längs med vägen.

En tur över ”Golden Gate”, som bron till Föglös östra del kallas i folkmun, kan ta oss på en picknick till Sanda, där byastugan ”Amalias” invid vattnet varje juli bjuder till sommarmarknad. Tar man sig till vägens slut i Hastersboda kan ett dopp vid badstranden där kännas uppfräschande!

Vill man göra en heldagstur över Föglö kan man ta färjan från Långnäs till Överö och sedan ta sig längs landsvägen mot Degerby. Tar man där färjan över till Svinö så befinner man sig på en halvtimme några kilometer från utgångspunkten i Långnäs. Ett bad vid någon strandkant och en avslutningsmiddag på någon av restaurangerna i Degerby passar bra!

 

Vandra

En promenad på rödfärgad grus med sommarblomster längs vägrenen är förmånga en typisk sommarnjutning! Eller välj att gå långs med en av vandringslederna i Jyddö (utgångspunkt vid radiomasten vid landsvägen) eller Hastersboda (start vid Isakssons stugby). Det finns picknickbord att rasta vid och fågeltorn som framförallt på våren ger utmärkta möjligheter till fågelskådning. Havsörn är under hela året en icke ovanlig syn på Föglö och vårens fågelliv är ibland högljutt och alltid spännande!

 

Paddla

Det finns ett antal sund, vikar och kanaler som passar speciellt bra för paddling. Björsboda sundet är en långdragen vattenväg som skiljer Föglös västligaste delar från det så kallade ”Kyrklandet” och erbjuder skyddad paddling längs kanal och vik. Norr om CC-Camping finns passande paddlingsområden, inklusive kanaler öster och norr om Jyddö. Lite öppnare vatten kan man når man snabbast från Hastersboda. Skärgårdsklipporna söder om Föglös huvudö erbjuder fantastiska naturupplevelser! För övernattning hänvisas till stugor, gästhem eller camping, då allemansrätten är begränsad!

 

Fiska

Tidig vår och höst är den bästa fisketiden, och det finns fem olika fiskekortsområden att välja emellan. De flesta stugvärdar tillhandahåller fiskekort, de finns även att köpa på bankernas kontor i Degerby.
Fiskeguidningar är ett bra sätt att lära känna omgivningarna och få lokala tips om var fisken går till just nu. Varför inte kombinera en fisketur med en utfärd till exempelvis skärgårdshemmanet på Björkör eller en sälsafari? Kontakta Coja Fishing.

 

Evenemang

Besök Föglös kalender för fakta om aktuella evenemang!

 

 

FT_Föglö_hamn_2011_Ivanova_Boryana


Related Services

Mariehamns stadsbibliotek

Läs mer

Kulturföreningen Katrina

Läs mer

Lemlands kommun

Centralt belägen nära Mariehamn och mitt emellan Ålands två största hamnar så är Lemland ett populärt ställe att både bo och semestra i. Lemland har för närvarande drygt 1800 invånare och har en stadig ökning vilket gör Lemland till en av Ålands populäraste inflyttarkommuner.

Läs mer

Föreningen Ålands orgelfestival r.f.

Läs mer

Vikingabyn

Läs mer

Ålandstravet

Ålands hästsportcentrum med Ålandstravet, en fullt utbyggd travbana av internationell standard, en hoppbana av gräs och grus, dressyrbanor, framridningsbanor samt en oval för islandshästar.

Läs mer

Teaterföreningen i Mariehamn r.f.

Läs mer

Skördefestens vänner

Läs mer