Location

Havsgården Kursgård

DSCF0455ny

Välkommen till Havsgården mitt i den Åländska skärgården, här finns ett paradis för lägerskolor, grupper, föreningar och företag som letar efter ett ställe där den vardagliga tillvaron är lika långt borta som öster är ifrån väster.


Njut av släta klippor, vatten fiske och båtfärder. Upplev stillheten eller bege dig ut på egen hand och upptäck vår förtrollande ö.

Havsgården är belägen på Kyrkogårdsö i Kökars kommun, mitt ute i den östra Åländska skärgården.

Historia:

Ön har en händelserik och intressant historia, människorna som bebott ön har sysslat med sjöfart, fiske, handel, jakt och jordbruk.I gamla segelledsbeskrivningar från 1400- talet nämns Kyrkogårdsö ”Bötet” som riktmärke. Ön har varit bebodd sedan 1500- talet och är ett bra exempel på gammal skärgårdskultur. De yngsta ättlingarna på Kyrkogårdsö tillhör idag den sjuttonde generationen av samma släkt på ön.  Det borgar för att du kommer få en genuin skärgårds upplevelse när du kommer hit och att vi vill att du verkligen får känna på hur ett äkta skärgårdslive är.
Fakta:
På öns västra sida finns tre gårdar byggda på 1800- talet varav Havsgården finns belägen i den äldsta av dem, sedan gammal kallas den gården ”Storgårds”. Storgårds är även den enda gården som idag är bebodd året runt.

Hit är du alltid välkommen.

På öns östra sida ligger vår stockbastu avskilt i en egen vik. Tänk dig att njuta av det rena svala vattnet i en äkta vedeldad bastu tillsammans med dina vänner.

Få saker i livet känns mer äkta och genuina än att bada bastu i en vedeldad bastu och sen ta ett avsvalkande dopp i havet.

 

Storlek:
Öns storlek är ca. 1 km * 2km stor eller liten beroende på hur du ser det. Den har en varierande natur bestående av lummiga dungar samt karga berg och vackra klippor.

Givetvis kan du strosa omkring på ön och känna historiens skärgådsvingslag. Här på Kyrkogårdsö har mycket hänt under de gångna åren alltifrån officiella ”statsbesök” såsom fisketurer med finlands president Kekkonen till historier vi inte kan berätta om här, men när du kommer hit berättar Markus mer än gärna om allt som hänt och lite till….

 

Boende :
Som gäst på Havsgården bor du i någon av de tre husen i ett rum för 2-4 personer. I alla hus finns gemensamma toaletter och duschar. Många av rummen har även rinnande vatten. Totalt har Havsgården 40 bäddplatser. 

 

Havsgården erbjuder Er ett mångsidigt program:

Värden Markus Nordberg bjuder hjärtligt in alla gäster till Storgårds gamla sal eller till en utflykt med något av Havsgårdens fartyg.

Markus är en erfaren skärgårdsskeppare som tar dig tryggt och säkert till de ställe du önskar åka. Vi kan erbjuda allt från enskilda sandöar till Kökars yttersta skärgård och Markus kan på sitt fängslande sätt berätta intressanta och spännande historier om Kyrkogårdsö förr och nu.

 Kuva-011ny Kuva-012ny

Kuva-065nyKuva-063


Related Services

Brobacka gästhem

Brobacka gästhem ligger vackert beläget i Björsby, Jomala. Vi har fyra stycken uthyrningsrum med naturskön utsikt. Vi har även ett café och en butik där vi säljer vårt eget hantverk och presentartiklar.

Läs mer

Hasslebo Gästhem

Hasslebo Gästhem, ett ekologiskt gästhem på Kumlinge, har tre nyrenoverade dubbelrum och ett fyrabäddsrum, tält- och husbilsplatser, självförsörjningskök, uppehållsrum, husbibliotek, stereoställ och vedeldad bastu.

Läs mer

Gästhem Neptun

Läs mer

Antons Gästhem

Läs mer

Amalia

Läs mer

Godby Gästhem

Läs mer

Fågelvik Logi & Café

Läs mer

Klobbars Gästhem & Stugor

Läs mer