Location

Lemlands kommun

Centralt belägen nära Mariehamn och mitt emellan Ålands två största hamnar så är Lemland ett populärt ställe att både bo och semestra i. Lemland har för närvarande drygt 1800 invånare och har en stadig ökning vilket gör Lemland till en av Ålands populäraste inflyttarkommuner. Järsö och Nåtö som ligger söder om Mariehamn men också är en del av Lemland, har troligen Ålands vackraste landsväg som slingrar fram strax över vattenytan.

 

Stugkommunen

Att hyra en egen stuga och rå sig själv är ett populärt sätt att tillbringa sin semester på. I rederiernas stugkataloger hittar du massor av alternativ, många med sjönära läge. Lemland har allmänna badstränder och det är aldrig långt till närmaste vatten.

 

Miljökommunen

I Lemland har man alltid varit rädd om naturen. Det märks bl.a. på ett väl fungerande retursystem för avfall.
Tio stycken av Ålands vindkraftverk ligger inom kommunens gränser. Strategin att bygga ut den förnyelsebara energin syns på flera platser i kommunen.

lemland-rodhamn lemland

 

Sjöfararkommunen

Lemland har kanske starkare sjöfarartraditioner än någon annan kommun på Åland. Sjöfartshistorien kan man lära känna genom ett besök i den gamla skeppargården Pellas, som visar hur en redarfamilj kunde bo på 1800-talet. Ute vid en av Ålands populäraste gästhamnar, Rödhamn, finns många minnesmärken från förr. En annan plats med sjöfarartraditioner är Lemströms kanal som utgör gräns till grannkommunen Jomala. Kring kanalens födelsedag den 24 juli äger det populära Kanalkalaset rum.

lemland-pellas lemland-kanalkalas

 

Fiskekommunen

Säg Åland och många tänker på fiske. 88,4 % av Lemlands yta utgörs av vatten så möjligheten att få en riktig storfångst är stor. Fiskekort hittar man på flera ställen i kommunen och på Ålands turistförbund.

 

Hur tar man sig till Lemland?

Från Mariehamn och Långnäs går det bussar flera gånger om dagen, se Ålandstrafiken. Med bil är du framme på ca 10 minuter från både Mariehamn och Långnäs.

 

Här kan du läsa mer om Lemlands kommun.

 

Välkommen!


Related Services

Mariehamns stadsbibliotek

Läs mer

Kulturföreningen Katrina

Läs mer

Föglö kommun

Läs mer

Föreningen Ålands orgelfestival r.f.

Läs mer

Vikingabyn

Läs mer

Ålandstravet

Ålands hästsportcentrum med Ålandstravet, en fullt utbyggd travbana av internationell standard, en hoppbana av gräs och grus, dressyrbanor, framridningsbanor samt en oval för islandshästar.

Läs mer

Teaterföreningen i Mariehamn r.f.

Läs mer

Skördefestens vänner

Läs mer