Norra Åland

Norra Åland väntar på dig

Ta för dig av mångfalden i utbudet av upplevelser på Norra Åland.
Slott och fornborgar, vandringsleder och utsiktstorn, marknader och festivaler. Badstränder, simhall och museer.  Här hittar du det högsta berget, den största byn och de flesta golfhålen.

Ett öppet landskap med bördiga slätter, karga klippor och dånande hav väntar på dig. Vi garanterar att du hittar något som faller just dig i smaken!

Norra Åland består av kommunerna Finström, Geta, Saltvik och Sund.
Det var hit de första ålänningarna kom en gång i tiden. Upplev en del av Ålands historia vid Bomarsunds fästningsruiner, Kastelholms slott, Finströms kyrka eller besök något av de små museerna. Levande blir de historiska vingslagen under exempelvis Vikingamarknaden i Saltvik.

 

Norra Ålands skärgård

Norra Ålands skärgård är Ålands vackraste – det tycker åtminstone vi som är hemma härifrån! Här växlar naturen mellan skogsbevuxna öar, vindpinade skär och enorma granithällar som slipats blanka av det mäktiga Norrhavet.

Länk: www.saltvik.ax

 

Små museer

Söker du annorlunda utflyktsmål är något av de små museerna på Norra Åland ett alternativ. Alla har sin egen karaktär. Fängelsemuseet Vita Björn, Bomarsunds museet, Dånö hembygdsmuseum och Bomärket museum är några exempel.
För mer information se kommunernas hemsidor via länkarna ovan.

 

Kastelholms slott och golfbanan

Ett besök vid Kastelholms slott och friluftsmuseet Jan Karlsgården är ett måste när du besöker Norra Åland. Slottet är Ålands enda medeltida borg.
Spelar du golf?  I vackra Kastelholm finns två 18 håls banor: Slottsbanan och Kungsbanan. Slottsbanan är rankad som en av Europas 100 bästa golfbanor utanför Storbritannien.

Länk: www.agk.ax

 

Ålands största fornborg och Idas stuga

Borgberget är en av Ålands viktigaste sevärdheter från järnåldern. Berget, med ruinerna av en stor fornborg, tornar upp sig söder om gården Borgboda i Östra Saltvik. När du är i Borgboda, passa även på att titta in i Idas stuga.

Länk: www.saltvik.ax

 

Bomarsunds fästningsruiner

I Bomarsund finns ruiner efter mäktiga försvarsanläggningar, bostadsområden och begravningsplatser. Museet vid Prästö/Telegrafen ger en fin bild av denna tid, med bl.a. en miniatyrmodell av området. 

Länk: www.bomarsund.ax

 

Getabergen

På Getabergen, 98 meter över Norrhavet, finns stigar intressanta för alla åldrar.
Uppe på berget finns även ett utsiktstorn och en restaurang.

Länk: www.geta.ax

 

 

Hantverk och gårdsbutiker

Åländskt hantverk av hög kvalitet som säljs direkt av de lokala hantverkarna är ett fint reseminne. Marskogens lamm i Svartsmara, Enebo café och Linastugan i Geta är några exempel.

För mer information se kommunernas hemsidor via länkarna ovan.

 

Aktiv semester

Golf, vandringsleder, träningsanläggningar, motionsspår och tennisbanor är något av det Norra Åland lockar med.
Här finns fina möjligheter om du vill se dig om på cykel eller i kanot. För fiskeentusiasten har Norra Åland fina vatten att testa fiskelyckan i.

För mer information se kommunernas hemsidor via länkarna ovan.

 

 

 

 

Ålands idrottscenter

Ålands Idrottscenter är en komplett idrottsanläggning för dig som älskar sport. ÅIC erbjuder, idrottshall, gym och simhall där du kan koncentrera dig på träning eller tuffa tävlingar.
ÅIC har även ett vandrarhem.

Länk: www.idrottscenter.com

 

Vikingamarknaden

Den sista helgen i juli varje år arrangeras Finlands största vikingamarknad i byn Kvarnbo. I dagarna tre invaderar vikingar från hela Europa byn. Det är tusen år sedan vikingatiden – passa på att uppleva den för en dag!
År 2016 arrangeras vikingamarknaden den 28-30 juli.

Länk: www.saltvik.ax

 

Service

Godby har i århundraden varit centralort för Norra Åland. Forngravfälten och kungshögarna ger atmosfär av forna tider. I dag bor drygt 900 personer i Godby som erbjuder all service du behöver. Exempelvis banker, post, affärer, hälsocentral, matställen.

Länk: www.finstrom.ax


Related Services

Lägerelden

Läs mer

JaRo Guiding

JaRo Guiding erbjuder ett brett urval av olika fiskeaktiviteter runt Eckerö. Det finns turer som passar för de som aldrig fiskat förut till proffs, och om ingen av standardturerna passar så ordnar jag specialarrangemang efter förfrågan.

Läs mer

Vargata besöksbrygga / Wikens Wänner r.f.

Välkommen till en besöksbrygga för 10-15 båtar från när och fjärran på Vårdö, i Båthusviken i Vargata by 60°14’33.6″N 20°19’40. Som gäst har du tillgång till toaletter, färskt vatten, lånecyklar med kärror om du t. ex. vill handla i ortens välsorterade lanthandel på 800 meters promenadavstånd. Det finns en liten sandstrand och ett hopptorn för de äldre simkunniga. Vissa dagar kommer vi att kunna erbjuda nybakat från den lokala bagaren.

Läs mer

AB Långören

Vi erbjuder ett komfortabelt boende året runt i gammaldags miljö. Stugan är ny, byggd enligt modell av äldre skärgårdstorp. Den är välutrustad och inredd med omtanke om detaljer. I inredningen har vi använt lokalt hantverk med inspiration av bygdens historia.

Läs mer

Ele & Kele

Hos Ele & Kele hittar ni Ålands största urval av åländsk granit och unika smycken med pressade blommor från den åländska naturen.

Läs mer

Brobacka gästhem

Brobacka gästhem ligger vackert beläget i Björsby, Jomala. Vi har fyra stycken uthyrningsrum med naturskön utsikt. Vi har även ett café och en butik där vi säljer vårt eget hantverk och presentartiklar.

Läs mer

Restaurang Nautical

Läs mer

Hasslebo Gästhem

Hasslebo Gästhem, ett ekologiskt gästhem på Kumlinge, har tre nyrenoverade dubbelrum och ett fyrabäddsrum, tält- och husbilsplatser, självförsörjningskök, uppehållsrum, husbibliotek, stereoställ och vedeldad bastu.

Läs mer