I varje kommun finns minst en sevärd kyrka. Tolv av dem är medeltida stenkyrkor medan tre är nyare träkyrkor med rötter i medeltiden. Dessutom finns ruinerna av två medeltida stenkapell och rester av träkapell utmed segellederna.
Kyrkorna är oftast uppförda i röd rapakivigranit och placerade centralt vid socknens förhistoriska gravfält intill dåtida hamnar. Under början av svenska tiden tillhörde ålänningarna den katolska kyrkan och kontakterna till kontinenten var livliga.
Kyrkornas utsmyckning med kalkmålningar och träskulpturer var påkostad. De karaktäristiska västtornen samt sakristior och vapenhus tillkom under senare byggnadsskeden.
Finströms kyrka är en av Finlands bäst bevarade medeltida byggnader och fick sin nuvarande form i mitten av 1400-talet. Den hade en föregångare i trä, från vilken ett par skulpturer från sent 1100-tal är bevarade.Kapellkyrkan i Geta från 1400-talet har en separat klockstapel istället för västtorn.
Sunds kyrka från 1200-talet med välbevarade kalkmålningar och skulpturerligger naturskönt vid Kyrksundet nära Kastelholm. Vårdö kapell härstammar från 1470-talet och ligger intill den gamla postvägen.
Kumlinge kyrka är uppförd i grå sten med unika heltäckande kalkmålningar från sent 1400-tal. Brändö har en träkyrka som invigdes 1893 men ett kapell omnämndes redan 1544 i samband med reformationen.
Saltviks kyrka från 1200-talet ligger där arkeologerna nu tror det fanns en betydande handelsknutpunkt under yngre järnålder och vikingatid. Jomala kyrka, delvis ombyggd på 1800-talet, är möjligen äldst med fina kalkmålningar från 1280-talet i tornbågen.
Hammarlands kyrka från 1200-talets slut har ett ovanligt placerat torn och svävande kupolvalv. Kyrkan i Eckerö är ljus med stora fönster. Mynt från 1200-talets början talar för ett tidigare kapell.
Lemlands kyrka är från 1200-talets slut och har förutom kalkmålningar en madonna från 1300-talet. Lemböte kapellruin finns också i kommunen. Lumparlands kapellkyrka återuppfördes 1728 efter Stora Ofreden. Altartavlan är signerad Victor Westerholm 1887.
Föglö kyrka byggdes om kring 1860 och är idag en korsformad kyrka uppförd i grå granit. Av det medeltida återfinns endast tornet och västra ändan. Föregångaren till Sottungas träkyrka från 1730 omnämns första gången 1544, men har medeltida rötter.
Kökar kyrka från 1784 med ett fint votivskepp i taket uppfördes på ruiner till en medeltida klosterkyrka vid en urgammal segelled. Kökar är känt för Franciskanerkonventet och i ruinerna av klosterkällaren finns idag ett ekumeniskt kapell.
Ålands nyaste kyrkobyggnad är Sankt Görans kyrka i Mariehamn från 1927 och ritad av Lars Sonck. I Mariehamn finns också St Mårtens kapell i Strandnäs och Margaretagården i Västernäs, där det även ordnas katolsk mässa varje månad.