Sommaren 1886 inbjöd den finländske landskapsmålaren Victor Westerholm (1860-1919) några konstnärsvänner till sitt nya hem Tomtebo invid Lemströms kanal. Det var startskottet för ”Önningebykolonin” som i nästan 30 år samlade svenska och finländska konstnärer på Åland. I kolonin deltog Elin Danielson, Hanna Rönnberg, J.A.G. Acke och Edvard Westman bland andra. Artisterna inkvarterades i bondgårdarna i Jomala Önningeby.
Önningebymuseet öppnades 1992 i den gamla stenladugården på gården Jonesas. Vid en utbyggnad 1999 flerdubblades utställningsytan. Förutom sekelskifteskonst finns också föremål och bilder som berättar om den miljö där konsten skapades. 2001 erhöll hembygdsföreningen de gamla gårdsbyggnaderna intill museet. Museet arrangerar också specialutställningar med nutida konst, programaftnar med musik, lyrik och sång. I museet finns ett litet café och en välsorterad museibutik. För grupper ordnas kaffeservering och föredrag mot förhandsbeställning.
2019 visar Önningebymuseet två specialutställningar vid sidan av de permanenta samlingen: Ett trefaldigt 100-årsminne samt Våga av Danelle Bergström. Den första utställningen uppmärksammar Önningebykolonisterna Victor Westerholm, Elin Danielson-Gambogi och Ellen Favorin som alla gick ur tiden 1919. Danelle Bergström är en australiensisk konstnär som flyttat till Åland. Hennes specialitet är landskapsmåleri i monumentalformat samt porträtt. I Australien är hon en firad och berömd konstnär, och hon presenterar sig nu för den åländska konstpubliken för första gången.
Södra Åland och skärgården
Runtom på Åland finns många säsongsöppna museer i fina kulturmiljöer. Sevärt i Mariehamn är ett av stadens äldsta hus Övernässtugan och Köpmannamuseet vid Tullarns äng. Skeppargården Pellas minner om segelsjöfartsepoken i Lemland. I södra skärgården hittar man Föglömuseet och lotsmuseet i Degerby samt Matmårs och Galleri Berghäll på Hummersö i Föglö. På Kökar hör ett omfattande hembygdsmuseum till sevärdheterna.
Den välbevarade hembygdsgården Hermas på Enklinge är väl värd färjeturen på Norra linjen. I Brändö kan Lappo stoltsera med ett skärgårdsmuseum och Jurmo med ett sjöbodsmuseum. Vårdö är museitätast med Anni Blomqvists skrivarhem, Skolmuseet, Seffers och Erkas hembygdsgårdar, Lasses Fartygsmuseum, Wennströms lanthandel och Annas shop.
Norra och mellersta Åland
I Geta hittar du Dånö hembygdsmusem och Kulturarvsstugan i Olofsnäs. I Saltvik Vikingabyn, Borgboda och Idas stuga samt Bomärket. Kalle Glads stuga och von Knorringmuseet ligger i Finström mitt på Åland. Ålands Fotografiska Museum befinner sig vid Pålsböle skola. I Jomala finns Sjöbloms Emigrant- och torparmuseum samt Shellmuseet.
Hammarland huserar Brandkårsmuseet och Hembygdsgården i Skarpnåtö. I Eckerö finns Labbas hembygds- och bankmuseum samt Jakt- och Fiskemuseet vid de autentiska båthusen i Käringsund. I Post- och tullhuset visas kvalitativa hantverks- och konstutställningar varje sommar.
Kurser och konstrunda
Kulturfabriken som ligger på Fabriksgatan i nordvästra Mariehamn ordnar utställningar, event och kurser. Stället drivs av Bild & Formskolan, Ålands Konstförening, Ålands Slöjd & Konsthantverk samt Fotoklubben Obscura. Kurser kan du också gå hos Anna.ax eller på Medis och Ålands folkhögskola. Galleri Skarpans är öppen hela året.
Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum i stadshusbacken i Mariehamn är två skilda museer som huserar i samma byggnad. Båda museerna öppnade sina dörrar igen hösten 2016 efter flera års renovering. Ålands kulturhistoriska museum visar historien från de första säljägarna som steg iland på karga öar till dagens globala och mångkulturella samhälle. Ålands konstmuseum med en ny samlingsutställning presenterar den åländska konsten ur ett brett perspektiv, från målningar och skulpturer till installationer. Specialutställningarna erbjuder besökarna nya konstintryck och influenser.
Flera konstnärer håller öppna ateljéer under konstrundan på hösten och mot beställning sommartid. Håll utkik i evenemangskalendern.