Den historiska Postvägen gick från Stockholm till Åbo och vidare till Sankt Petersburg tvärs över Åland med början 1638 under drottning Kristinas regim. Åland var då en del av det svenska riket. När posten började fraktas direkt mellan städerna 1910 var Åland en del av det ryska imperiet.
De åländska bönderna var skyldiga att sköta transporten av post och resande över havet samt att ställa upp med hästar, logi och mat på vägen. Posten skulle fram under alla årstider och väder.
Stenkummel visade postbåtarna vägen till havs medan kilometerstolpar vägledde postbönderna på land. Idag finns informationsskyltar på intressanta platser vid den 65 kilometer långa vägen genom nio åländska kommuner.
Postrotemuseum
Den gamla postbryggan i Eckerö finns inte kvar, men låg ungefär där stenpiren ligger idag. Ett besök i Postrotemuseet berättar om postböndernas strapatslika liv. Det ligger i Post- och tullhuset från 1828 vilket är ritat av samma arkitekt som Senatstorget i Helsingfors.
I mitten av juni varje år arrangeras Postrodden för tidstypiska allmogebåtar mellan Eckerö och Grisslehamn i Sverige till minnet av postgången över Ålands hav. Ett fyrtiotal fyrmannabesättningar deltar. Vartannat år går starten i Sverige och målgången på Åland. Vartannat år tvärtom.
Delar av den gamla postvägen finns kvar i Storby och Marby. Efter bron över till Hammarland viker du ner till Marsund med den gamla hamnen, ett stenmagasin och pittoreska båthus. Hammarlands medeltida kyrka ligger vackert vid stora vägen vidare.
Postvägen slutar i Brändö
Efter avfarten till Finström passerar man en välbevarad stenbro i Bjärström. I Jomala Gölby fortsätter man norrut över Färjsundsbron mot Saltvik. I Haraldsby fanns också en hamn och en avrättningsplats, där åländska kvinnor brändes som häxor på 1660-talet. Längs postvägen vidare passerar man Kastelholms slott i Sund vilket var maktens centrum under den svenska tiden.
Huvudpostkontoret flyttades till Bomarsund i början av den ryska tiden, innan Mariehamn grundades 1861. Vid huvudvägen kör man bredvid husgrunderna i Skarpans vidare mot huvudfästet och den gamla postbryggan, varifrån posten förr roddes till Vårdö.
På vägen från postbryggan i Vargata vidare mot Hullviks hamn i Vårdö ligger flera stora skeppargårdar. Postvägen gick sedan över vattnet till Marskil i Kumlinge, där Sankta Anna kyrka och Hermas museum hör till sevärdheterna.
Idag åker post och folk med Ålandstrafiken från Vårdö via Kumlinge till Brändö, som är slutdestinationen på den åländska postvägen. En skyltad cykelled går från Storby i Eckerö till Hullvik i Vårdö. Det finns caféer, butiker och boenden längs vägen.