Ålands skärgård med röda släta klippor och artrik varierad natur upplever du bäst i egen eller hyrd båt. Båt kan du hyra hos Ro-No Rent, Midnight Sun Sailing och arrangörer av fiske- och båtturer.
Det finns gästhamnar med basservice runtom hela Åland. Öriket bjuder också på otaliga naturhamnar. Där gäller den åländska allemansrätten med ankring högst ett dygn på privat område.
Från Sverige i väster tar man sig till Åland över öppet hav. Med dagens båtar och all teknisk utrustning är sträckan på ca 20 nautiska mil inget att vara rädd för bara du har koll på väderprognosen och våghöjden samt håller dig undan de stora färjorna mitt i farlederna.
Besättningsbyte
I de åländska gästhamnarna träffar du främst finländare och svenskar under högsäsongen i juli men även båtfolk från Tyskland, England, Holland, Ryssland och de baltiska länderna.
Många byter besättning i Mariehamn, vart det är lätt att ta sig med flyg och färjor från Stockholm, Helsingfors, Åbo och Tallinn. I Eckerö Berghamn,
Lumparland Långnäs och Svinö, Vårdö Hummelvik och skärgårdskommunerna dit Ålandstrafiken går, görs besättningsbyte också lätt.
Basservice och nybakat bröd
Basservice som el, vatten, avfallsstation, tömning av septiktank och trådlöst nätverk finns i de flesta gästhamnar. Flera har också butik, bränsle, servering och cykeluthyrning.
Nybakat bröd eller frukost till båten är möjligt att få till exempel på den gamla fyr- och lotsön Rödhamn i Lemland och den nedlagda sjöbevakningsstationen på Bärö i Kumlinge.
Seglar man Åland runt är den norra arkipelagen i Eckerö, Geta och Saltvik mer oexploaterad än den södra och östra, vilken är känd för de som kommer österifrån Kökar och Brändö.
Med mindre båtar kan du ta dig längs vattenlederna genom fasta Åland. Lemströms kanal har broöppning varje heltimme. Sevärdheterna Kastelholms slott och Bomarsund når du också i egen båt.
Kappsegling och Mariehamnsregattan
I Mariehamn finns två stora gästhamnar med full service och aktiva båtklubbar; MSF i Östehamn respektive ÅSS i Västerhamn.
Varje vecka kappseglar erkända åländska seglare vid MSF på måndagkvällar och ÅSS på onsdagkvällar. Det är också full fart när juniorerna tränar under vardagarna. På Åland har man sedan slutet av 1800-talet regelbundet ordnat regattor samt internationella och nationella mästerskap.
Åland runt seglas i många olika båtklasser helgen efter midsommar och den traditionella Mariehamnsregattan har sedan början av 1900-talet arrangerats i medlet av juli.
På Ålands turistinformation och i Mariehamns bokhandel kan du köpa den moderna, instrumentella och innovativa guiden ”Åland – gästhamnar- farleder- ankarplatser” av Anders Hellberg från PQR förlag.