Vid havet

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Sommartid är de åländska stugorna särskilt omtyckta bland familjer. Under höst, vinter och vår trivs istället fiskare och friluftsentusiaster särskilt bra i Ålands vinterbonade stugor.

På egen ö eller i stugby

Valmöjligheterna är många, särskilt om man bokar i god tid. Stugor finns i olika standard och prisklasser. Man kan bo ostört på egen ö eller mer socialt i stugbyn och stanna från någon natt till flera veckor eller varför inte en hel semester.

Vill man bo på en egen ö kan man bland annat välja mellan ön Gyllenklobb med en nybyggd stuga för 4 personer och en flytande bastu, ön Långskär med en stuga och vedeldad bastu på Kumlinge, ön Lökskär med en stuga för 5 personer och en strandbastu, ön Långharan med en eremitstuga för två personer i Föglös skärgård, ön Sviskärs eremitstuga med fyra bäddar för den som söker lugnet, Klobben eller ön Silverskär med fyra stjärniga rum – för möten och konferenser, personalaktiviteter, fester och kalas, jakt och fiske, men också för kravlös avkoppling.

Vissa anläggningar har också enkla övernattningsstugor. De passar bra för korttidsboende under idrottsturneringar eller för cyklister och andra som har fullt program och bara vill sova en eller två nätter på en plats. Övernattningsstugorna är en enklare form av boende som saknar värme, egen toalett och kök. De uppfyller grundkraven med minimiutrustning eller kan vara lite exklusivare.

Aktiviteter och utfärder

Förutom badstrand erbjuder stugbyarna ofta lekplats och annat roligt för barn eller gemensam grillplats för flera familjer. Barnen hittar snabbt nya kompisar i grannstugan. Självhushållning håller kostnaderna nere och så är det skönt att laga mat i stugan när barnen är trötta.

Det blir allt vanligare att familjer åker tillsammans och då gärna delar boende. Du vill kanske ta med kompisar eller mor- och farföräldrar? Då passar stugbyar eller rymliga boenden perfekt.

Utfärder i båt, kajak eller på cykel och sköna bastubad hör stuglivet till. I en stugby har du ofta tillgång till extra faciliteter som grill, kiosk, servering, lekplats, fiske och andra aktiviteter.

Året runt öppna stugor

Ekströms Stugor ligger endast en mil från Mariehamn och har stockstugor som passar utmärkt för familjer, par, kompisgäng, kick-off och fiske.

– Vi har öppet året om och ordnar det gästerna önskar så långt det är möjligt. Till exempel frukost i kylen, catering och fiskeguide med mera. För skön relax har vi byggt en rökbastu vid stranden, tillägger Pia Ekström.

Förutom Ekströms stugor har bland annat Rundbergs stugor i Jomala, Klingbergs stugor i Sund, Dånö Strandvillor i Geta, Tornvillan hos Harnäs stugor i Hammarland, Hjortö Stugor & Stockhus i Saltvik, Sandösunds Resort & Camping i Vårdö samt Marbyfjärdens Stugor och Käringsund Resort & Conference öppet året runt.

Boka din stuga

Tänk på att boka stuga i god tid. Under högsäsongen, från midsommar till mitten av augusti, är de flesta bokade långt i förväg. Boende och aktiviteter bokar du enkelt via via Visit Ålands onlinebokning och färdiga stugpaket med aktiviteter via researrangörer som rederier och resebyråer. 

Categories


Relaterade artiklar

Åland är fullt av unika övernattningsmöjligheter

Det finns många unika boenden på Åland. Du kan till bo till exempel i en gammal skola, på en före detta sjöbevakningsstation eller varför inte på ett hästcenter!

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Var vill du bo på Åland?

Välj mellan att bo på hotell, hemtrevligt bed & breakfast, på en naturnära campingplats, i en enkel övernattningsstuga eller i en egen stuga vid stranden. För dig som besöker Åland med egen båt finns dessutom ett tjugotal gäst- och servicehamnar.

Läs mer

Bo på en ö

För den som vill lämna stressen bakom sig och få tid att bara umgås och ha roligt med nära och kära i ostörd och naturskön miljö.

Läs mer

Campa bekvämt i naturen

Campingplatserna ligger spridda över hela Åland. Du hittar dem i staden, på landsbygden och ute i skärgården. Gemensamt för dem alla är att de ligger vd vattnet med egen badstrand och bastu.

Läs mer