BRÄNDÖ – ett pärlband av öar två timmar från Åbo

Brändö i Ålands nordöstra skärgård består av 1 200 öar och skär. Ett vägnät med broar och vägbankar sammanbinder ett 30-tal öar och gör dem lätta att nå till fots, med cykel, motorcykel eller bil.

Till Brändö söker sig de verkliga friluftsälskarna för att fiska, bada och uppleva naturen och lugnet i skärgårdsmiljön. På ön Jurmo kan man se annorlunda naturvårdare, de lurviga Highland Cattle-korna som går ute på bete för att hålla landskapet öppet.

FÖGLÖ – ståtliga skutor i charmig miljö

Föglö ligger nära fasta Åland, det tar bara 30 minuter med skärgårdsfärjan att ta sig dit. Trots det stiger man iland i äkta skärgårdsmiljö. I huvudbyn Degerby är det lätt att charmas av de vackra trähusen som förr i tiden beboddes av skeppsredare och lotsar. Under sommaren sjuder byn av liv; skärgårdsfärjorna kommer och går, gästhamnarna fylls av båtturister, det anordnas marknader och ståtliga segelfartyg kan beskådas under skutträffen.

Den som vill koppla av kan göra en utflykt till en annan del av ön – det är lätt att hitta en avskild klippa för både sol och bad.

KUMLINGE – välkomnande öar mitt i den åländska skärgården

Kumlinge skärgård hör till de vackraste delarna av Åland och ligger mitt emellan Mariehamn och Åbo. Förutom det rika naturlivet är till exempel Kumlinge kyrka med medeltida väggmålningar och det gamla skärgårdshemmanet Hermas med anor från 1500-talet sevärda.

Ett spännande skärgårdsäventyr får man genom att hyra utflyktsbåt med guide och varför inte stanna till vid Bärös gamla sjöbevakningsstation för en bit mat på restaurang Glada Laxen?

KÖKAR – fantasieggande historia och mäktig natur

Kökar är Ålands och Finlands sydligaste kommun och ögrupp. Den mäktiga och säregna naturen är skäl nog för ett besök, men här kan du dessutom se ruinerna av ett Franciskanerkloster från 1400-talet och en av norra Östersjöns intressantaste bronsåldersboplatser.

Ön Källskär är ett sevärt utflyktsmål, det var här friherre Göran Åkerhielm skapade sin egen fristad under 1960-talet, med en fantastisk trädgård i en varierad natur med vackra bergsformationer, bland annat ”Källskärskannan”.

SOTTUNGA – stora upplevelser väntar i Finlands minsta kommun

Sottunga, invid den stora farleden mellan Sverige och Finland, är Ålands och Finlands minsta kommun med cirka 100 invånare. Trots sin småskalighet har Sottunga all nödvändig basservice och goda kommunikationer.

Till sevärdheterna hör exempelvis de nedlagda järngruvorna på Södö samt den lilla träkyrkan som brändes under Stora Ofreden, men återuppbyggdes från år 1728. Sommartid är det utställningar och försäljning av lokalt hantverk i hembygdsgården.

VÅRDÖ – författarnas ö

Överfarten från fasta Åland till Vårdö tar bara fem minuter med vajerfärjan. På ön Simskäla finns författarinnan Anni Blomqvists barndomshem som numera är värdshus.

Anni blev känd för många när hennes böcker om Stormskärs Maja filmatiserades på 1970-talet. Ön Stormskär heter i verkligheten Väderskär och dit går båtutflykter sommartid. En annan känd Vårdö-författarinna är Sally Salminen som skrev romanen Katrina och kom från byn Vargata på Vårdö.

Categories


Relaterade artiklar

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt och bidra till ålänningarnas mål att minska öns koldioxidutsläpp med 60 procent till 2030.

Läs mer

Pass och visum

Medborgare i Norden och länder som omfattas av Schengenavtalet klarar sig utan pass, men bör ta med legitimation. Medborgare utanför EU/EES bör kontrollera eventuellt visumkrav före inresa till Finland eller Åland.

Läs mer

Resa med djur

Det går utmärkt att ta med sig hunden eller katten på båten till Åland. Kontrollera reglerna i god tid innan du reser! Från Finland räcker det med rabiesvaccination. Kommer du från annat EU-land behövs därtill ID-märkning och pass för sällskapsdjur.

Läs mer

Öluffa bland skärgårdsöarna

Upptäck den åländska skärgården på ett smidigt med skärgårdsfärjorna, som gör det lätt att ö-luffa.

Läs mer

Utflyktsöar

Åland bjuder på intressanta utflyktsmål till havs, bland annat lotsstugor, fiskelägen, skärgårdshemman och naturreservat.

Läs mer