Ålands skärgård med sina 6700 namngivna öar och 20 000 mindre holmar och skär erbjuder unika förutsättningar för såväl avkoppling som en aktiv semester. Ö-luffa på Åland och hitta nya smultronställen. Planera din rutt längs den åländska ringvägen och vandra längs S:t Olofs sjöled. Ingår en båtutflykt till en lotsstation eller en fyr dessutom i dina semesterplaner? Här är våra bästa tips för den perfekta resan och de bästa upplevelserna på havet. 

FRÅN Ö TILL Ö

Otaliga öar, det milda havsklimatet och flest soltimmar i hela Norden gör Ålands skärgård till en mångsidig destination att upptäcka året om. Havet är alltid nära på Åland och vägar går över öar och broar. Där landsvägen tar slut fortsätter färden till den vidsträckta skärgården med skärgårdsfärja, landsvägsfärja, cykelfärja eller med båt. Om du inte reser med egen båt kan man hyra en eller åka på en charterbåt med guide. Välj det sätt att resa som passar dig bäst såväl på landsvägar som till havs. Genom att testa olika sätt att resa får du chansen att uppleva mer under din semester.

ÅLÄNDSKA RINGVÄGEN

Avstånden är korta på Åland och vyerna varierar från klippiga stränder till grönskande lundar och rader av grånade båthus. Efter varje sväng öppnar sig en ny vacker havsutsikt, lena strandklippor och nya upplevelser. Dessutom finns det massor av intressanta sevärdheter runt om hela Åland.  

Den åländska ringvägen erbjuder många ruttalternativ. Startar du ditt äventyr i Finland kan du välja att åka från två olika färjehamnar: från Osnäs i Gustavs eller Galtby på Korpo. Rutten från Gustavs till Ålands huvudö går via de åländska skärgårdskommunerna Brändö, Kumlinge och Vårdö. Åker man från Korpo går vägen via Kökar, Sottunga och Föglö till Lumparland på fasta Åland.

Välj den rutt och riktning som bäst passar dina semesterplaner. Det är bra att reservera tillräckligt mycket tid för resan så att du hinner bekanta dig med alla intressanta sevärdheter och upplevelser längs den åländska ringvägen i lugn och ro.

Om du vill boka en plats för ditt fordon, måste du övernatta minst en natt på någon av de åländska skärgårdsöarna mellan avresehamnen i Gustavs eller på Korpo och ändhamnen på fasta Åland. Och visst lönar det sig att övernatta i skärgården. Det är då du får uppleva lugnet i skärgården och små stunder som gör en resa oförglömlig. När man saktar ner farten är det lättare att se detaljer klarare. 

Det finns så klart många mysiga boendealternativ, men ett par ställen att rekommendera är t.ex. Pellas Gästhem på ön Lappo på Brändö, och Hotell Brudhäll på Kökar, där man gärna vill stanna fler än bara en natt.

Väl framme på Ålands huvudö som också kallas fasta Åland väntar nya upplevelser. Ön sträcker sig över 45 km från norr till söder och ca 50 km från öst till väst. Tack vare de korta avstånden har du möjlighet att besöka flera av sevärdheterna även under en kortare vistelse.

Här kan du läsa svaren på de vanligast förekommande frågorna angående skärgårdsfärjorna och resan längs den åländska ringvägen.

ÄKTA SKÄRGÅRDSSTÄMNING

Öar, öar och ännu fler öar. Stora som små. Bebodda och obebodda. Ålands skärgård är som bäst på sommaren och du får uppleva nya, unika upplevelser varje dag.

Stanna till i idylliska skärgårdsbyar och vid större sevärdheter. Besök museer, mysiga sommarcaféer och härliga gårdsbutiker. Gå barfota på röda granitklippor, vila din blick på måleriska landskap med väderbitna sjöbodar och rödmålade väderkvarnar, sug in skärgårdsluft och smaka på ren och närodlad mat. Njut av utsikt över havet, lyssna på vågornas skvalpande, känn havets doft och känn det ljumma havsbrisen på din hy.

S:t OLOFS SJÖLED

Visste du att S:t Olofs sjöled är världens enda pilgrimsled som går genom skärgård? Rutten startar i Åbo och går genom Ålands skärgård till Sverige. Där går den samman med S:t Olavsleden som har sin slutpunkt vid Atlantens kust i norska Trondheim.

På Åland har S:t Olofs sjöled delats i sju olika etapper. Varje etapp är ca 15–20 km lång – totalt är pilgrimsleden från Korpo i Åbolands skärgård till Grisslehamn i Sverige 205 km. Två tredjedelar av leden är sjöleder som man kan färdas antingen på skärgårdsfärja, färja eller med egen båt. En del av etapperna åker man med förbindelsebåtar eller med buss. Att resa med olika färdmedel och både på landsvägar och på sjöleder gör resandet varierande och omväxlande. Delar av ringvägen kan du cykla, segla eller paddla. Läs mer om S:t Olofs sjöled och andra vandringsleder och naturstigar på Åland. Planera din resa i lagom långa etapper för just dig i den artrika och mångsidiga Ålands skärgård.

BÅTUTFLYKTER TILL LOTSSTATIONER OCH FYRAR

Har du lagt märke till de vitmålade husen på en ö söder om Mariehamn när du åkt med färja till Åland? Kobba Klintars gamla lotsstation ligger endast 10 minuters båtfärd från Mariehamn och är ett fantastiskt utflyktsmål. På sommaren går det båtturer till Kobba Klintar dagligen från Mariehamns västra hamn och även andra årstider enligt bokning. Båten Fiskelyckan avgår från museifartyget Pommern och tar dig till den gamla lotsstationen, där de stora handelsfartygen brukade förr i tiden ta med sig en lots som lotsade dem tryggt till sjöstaden Mariehamn.

På Kobba Klintar kan du njuta av havet, se på de förbipasserande fartygen, ta en titt in i båken, lotsstugan och öns museum. Lev dig in i lotsarnas liv som utsattes för det mäktiga havet och stormar och beundra konstnären Juha Pykäläinens trästatyer som fint smälter in i sin omgivning. 

Charterbåtföretaget Shipland med skepparen Vilhelm Holmberg ordnar båtutflykter och sjöturer året runt. Åk med på en skräddarsydd dagsutflykt till någon av de vackra holmarna utanför Mariehamn eller besök en fyr eller en gammal lotsstation. Utmärkta mål för båtutflykter är t.ex. ön Rödhamn där du kan besöka öns radiofyr som numera fungerar som museum, samt fyrarna Sälskär och Märket

Från Kökar görs utflykter till Källskär, i vars karga natur friherre Göran Åkerhielm skapade sin egen värld med stenformationer, odlingar och statyer på 1960-talet. 

Från Kumlinge och Enklinge kan du åka båt till Bärö och öns välkända restaurang Glada Laxen, som serverar utsökta fiskrätter. I den gamla sjöbevakningsstationen i anslutning till restaurangen kan man övernatta i dubbelrum. Vyn från det 40 meter höga kontrolltornet är enastående och sträcker sig över hela den omkringliggande skärgården och långt över öppet hav. 

Läs mer om intressanta utflyktsmål i Ålands skärgård.

HYR EN EGEN Ö

Hur vill du helst bo när du är på Åland? Det finns gott om olika boendealternativ såväl i Mariehamn som ute på den åländska landsbygden och på de mindre skärgårdsöarna. Bor du helst på hotell, ett mysigt bed & breakfast, på en havsnära campingplats, i en enkel övernattningsstuga i en stugby – eller kanske enskilt på en egen ö? Om du kommer till Åland med egen båt finns det fina gästhamnar och naturhamnar runt om hela Åland.

Om du vill uppleva hur det är att bo på en egen ö finns det flera alternativ att välja emellan. Eremitstugan på den lilla holmen Gyllenklobb på Sandösund på Vårdö erbjuder en stuga för två och en skön badtunna. Sommarös eremitstuga ligger på ön Långharan på Föglö. På Sviskär utanför Saltvik på norra Åland kan du övernatta i en eremitstuga för fyra personer. Ön Silverskär och Klobbens moderna fiskeläge och reträtt lämpar sig utmärkt för grupper, t.ex. för familjefester eller teamdagar. 

VI SES PÅ ÅLAND!

Oavsett hur du tar dig fram eller åt vilket håll du är på väg är Ålands skärgård full av enastående upplevelser. Havet är alltid nära och det finns mycket att se och upptäcka för alla smaker och åldrar. Kom och upptäck dina favoritplatser och -aktiviteter! Ålands femstjärniga turistinformation betjänar dig året runt och hjälper till att planera ditt livs bästa resa.

Res till Åland på den åländska ringvägen i sommar och upptäck den unika skärgårdens öar genom att ö-luffa!

 

Senast uppdaterad 20.4.2021


Relaterade artiklar

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland!

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland. Ge plats åt kreativitet och återhämtning och njut av lugnet, den vackra naturen och stillheten nära havet.

Läs mer

Sätt guldkant på tillvaron

Åker du gärna på semester i vuxet sällskap och unnar dig upplevelser av hög kvalitet? Upplev en lyxhelg på Åland med upplevelser och boende med unik karaktär.

Läs mer

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Mysiga Caféer

Läs mer

Populära restauranger på Åland

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer