Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg på fasta Åland? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds på de olika etapperna. 

Prästö-Bomarsund-Kastelholm

Från vajerfärjans fäste i Prästö är det bara ett stenkast till det historiskt intressanta fästningsområdet Bomarsund. Här kan man ladda ner appen Coastal Past som ger en guidning i området, och sedan kan man ta igen sig på sommaröppna caféet och restaurangen Furulundsgården som ligger precis intill. Tio kilometer västerut ligger Kastelholm och där kan man besöka slottet, friluftsmuseet Jan Karlsgården, kändiskocken Michael Björklunds restaurang Smakbyn och Ålands golfklubb. Under 2020 öppnar också Slottsdestilleriet i Jan Karlsgårdens lokaler. 

Kastelholm-Godby-Jomala

I Godby, landsbygdens största by, viker Ålands ringväg av söderut. Här ligger Ålands idrottscenter med en simhall man kan besöka, och strax norr om byn finns sommarcaféet Uffe på berget med sitt höga utkikstorn. Strax intill Godby finns också bryggeriet Stallhagen med en pub som serverar vällagad mat och spännande hantverksöl året runt.

Från Godby leder Ålands ringväg vidare söderut mot Mariehamn. På vägen kan man ta en paus på mysiga Brobacka gästhem som erbjuder övernattning och sommarcafé, och sedan kan man även stanna till vid Jomala kyrka som anses vara en av Finlands äldsta stenkyrkor. Med olika naturvetenskapliga dateringsmetoder har man kommit fram till att tornet härstammar från slutet av 1200-talet.

Jomala-Mariehamn

I Ålands enda stad Mariehamn finns det mycket att upptäcka. Den kulturintresserade kan till exempel besöka Ålands sjöfartsmuseum, Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum, barnfamiljen trivs i badhuset Mariebad och den som är intresserad av hantverk och skeppsbyggeri hittar sitt lystmäte i Mariehamns sjökvarter. Sommartid är ett besök på fyrmastade segelfartyget Pommern ett måste och i Mariehamn kan man också njuta av nöjes- och restaurangliv.

Mariehamn-Lemland-Svinö-Degerby

Från Mariehamn går Ålands ringväg vidare mot öster. På väg ut mot Lemland passerar man Önningebymuseet som sommartid visar sekelskifteskonst samt föremål och bilder som berättar om miljön där konsten skapades. Väl i Lemland kan man besöka Amalias limonadfabrik, mikrobryggeriet Open Water Brewery och hembygdsmuseet Skeppargården Pellas. Inkvarteringsmöjligheter finns till exempel hos Amalias bed & breakfast som håller öppet året runt. Ålands ringväg fortsätter till Svinö i Lumparland och där går skärgårdsfärjan vidare till Degerby i Föglö.

 


Relaterade artiklar

Ålands ringväg i den sydöstra skärgården

I den sydöstra skärgården möts du av speciell natur. Här finns också fina historiska byggnader och trevliga skärgårdsrestauranger.

Läs mer

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer

Upptäck vackra Vinteråland

Fira jul, lillajul och nyår på Åland eller tillbringa några lediga dagar i skärgården för att se hur den glimmar och gnistrar när den klätt sig i sin allra vackraste vinterskrud.

Läs mer

Världens äldsta öl är återskapat

Fem flaskor öl som legat på 50 meters djup i 170 år bärgades från ett skeppsvrak utanför Föglö.

Läs mer

Äldsta champagnen hittad i havet

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i Föglö i den åländska ytterskärgården. Vraket innehöll 145 flaskor champagne och fem flaskor öl från 1840-talet.

Läs mer

Upplev hösten på Åland

Upplev den färgsprakande och mysiga hösten på Åland!

Läs mer

Tolv åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tolv av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer