Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg i den nordöstra skärgården? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds på de olika etapperna. 

Åva-Torsholma

Ålands ringväg har sin nordöstra ändpunkt på Åva i Brändö. Härifrån kan man göra en avstickare till Jurmo, en vacker skärgårdsö som under sommaren erbjuder butik, café och matservering. Vandrarhemmet i den gamla folkskolan har öppet året om och friluftsaktiviteter som fiske och sälsafari ordnas mot beställning.

Från Åva går Ålands ringväg genom skärgårdskommunen Brändö fram till färjfästet i Torsholma. Sträckan är 21 kilometer, och ungefär på mitten ligger skärgårdshotellet och restaurangen Gullvivan. På ön Korsö finns även Fisketorpet & fågelvik, en trevlig camping och stugby. Ett förslag är att stanna till vid den vackra vita träkyrkan Sankt Jakobs kapell. Kapellet har en rik historia, till exempel konfiskerade Gustav Vasa en kopparklocka från kyrkan 1544. 

Du kan också ta en mindre färja från Houtskär till Torsholma. Färjan har främst cykelplatser men det finns också plats för några bilar.

Torsholma-Lappo-Kumlinge

Från Torsholma går skärgårdsfärjan vidare till Lappo. Här kan man sommartid besöka Skärgårdsmuseet som har Östersjöns mest kompletta samling av allmogebåtar, det finns en vandringsled och en frisbeegolfbana. Året om kan man övernatta på Pellas gästhem som ligger nära sommarrestaurangen Galeasen och gästhamnen. Eller så fortsätter man med skärgårdsfärjan till Kumlinge, där man till exempel kan besöka stenkyrkan Sankta Anna för att beundra de imponerande kalkmålningarna som täcker väggar och valv. Vid gästhamnen finns sommarrestaurangen Kastören och övernatta kan man till exempel göra på designhotellet Svalan. Sommartid kan man också göra en avstickare till Kumlinges grannö Bärö där man kan äta en god måltid eller kanske övernatta på Glada Laxen.

Kumlinge-Enklinge-Vårdö-Töftö

Efter Kumlinge går skärgårdsfärjan vidare till Enklinge. Där rekommenderas ett besök på museigården Hermas, ett skärgårdshemman med anor från 1500-talet. Hermas har öppet under sommaren.
Nästa etapp med skärgårdsfärjan går från Enklinge till Vårdö. Här finns bland annat en fin kyrka och flera intressanta museum som sommaröppna Ålands skolmuseum och Lasse Erikssons fartygsmuseum. Sandösund Resort & Camping erbjuder övernattning året om och här ligger också höghöjdsbanan Flowpark och man också spela minigolf och hyra kajak. Från Vårdös norra färjfäste i Hummelvik till vajerfärjan som går från Töftö till Prästö i Sund är avståndet elva kilometer.

Övernatta i skärgården

Det lönar sig att boka minst en övernattning på resan mellan det finska fastlandet och den åländska huvudön. På det sättet blir resan billigare och du hinner uppleva mer av den vackra och lugna skärgården

Här kan du läsa svaren på de vanligast förekommande frågorna angående skärgårdsfärjorna och resan längs den åländska ringvägen.

 

Sidan uppdaterad 30.6.2021

Tags


Relaterade artiklar

Ålands ringväg i den sydöstra skärgården

I den sydöstra skärgården möts du av speciell natur. Här finns också fina historiska byggnader och trevliga skärgårdsrestauranger.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden.

Läs mer