Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg i den sydöstra skärgården? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds på de olika etapperna. 

Degerby–Överö–Sottunga

På Föglö sträcker sig Ålands ringväg från Degerby till Överö, en sträcka på omkring 18 kilometer. Butik, matställen, minigolfbana och sommaröppna sevärdheterna Lotsstugan och Föglömuseet finns nära färjfästet i Degerby, och sommartid kan man övernatta på gästhemmet Enigheten som ligger ett stenkast från bykärnan. Från Degerby ringlar sedan vägen vidare genom landsbygds- och skärgårdsidyller fram till färjfästet på Överö.

Från Överö går skärgårdsfärjan vidare till Sottunga, Finlands minsta kommun med knappt 100 invånare. Till sevärdheterna hör till exempel den lilla träkyrkan från 1600-talet som brändes under Stora Ofreden, men som återuppbyggdes med start år 1728. Sommartid lever Sottunga upp med utställningar och försäljning av lokalt hantverk i Hembygdsgården och vid färjfästet finns den populära skärgårdsrestaurangen Salteriet. Övernatta kan man göra i Sottunga stugby eller på Lyckliga Lottas Bed & Breakfast. 

Sottunga–Kökar

Från Sottunga går skärgårdsfärjan vidare till Ålands ringvägs sydöstra ändpunkt Kökar. Man passerar öarna Husö och Kyrkogårdsö och tar sedan i hamn i Karlby. Här ligger Brudhäll hotell och restaurang, nära gästhamnen och en butik. Ett annat boendealternativ är Antons gästhem. Tar man sig runt på Kökar kan man besöka ruinerna av ett Franciskanerkloster från 1400-talet och den vackra kyrkan Sankta Anna. På Kökar finns också Otterböte som är en av norra Östersjöns intressantaste bronsåldersboplatser, och båtutflykter går till ön Källskär som är ett intressant utflyktsmål. På Kökar kan man också besöka Kökars hembygdsmuseum, äppelgården Peders Aplagård som erbjuder äppelcider och andra godsaker i det sommaröppna caféet samt bageriet Skärgårdsbröd som håller öppet året runt. 

 

Tags


Relaterade artiklar

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden.

Läs mer