Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg i den sydöstra skärgården? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds på de olika etapperna.

GALTBY-KÖKAR

Sträckan från Galtby på finska Korpo till åländska Kökar är 31 sjömil, eller 57 kilometer, lång. Den trafikeras av den åländska skärgårdstrafiken och rutten kallas södra linjen. Turlista finns på sidan Turlistor hos Ålandstrafiken, och samtidigt kan du boka plats på skärgårdsfärjorna via bokningssystemet på hemsidan. Ett smidigt sätt att planera din nästa resa till åländska skärgården.

KÖKAR-SOTTUNGA

Kökar är en kär besöksplats för många. I Kökars största by Karlby ligger hotell och restaurang Brudhäll i gästhamnen samt en butik. Förutom på hotell Brudhäll kan du övernatta på Antons gästhem, där du kan få träffa gårdens ålandsfår om du har tur. Ett par kilometer från Karlby ligger även Sandvik gästhamn och camping där man kan antingen tälta eller övernatta i en stuga.

Kökar har en lång och fascinerande historia. På Hamnö på norra Kökar kan du besöka ruinerna av ett Franciskanerkloster från 1400-talet och den vackra kyrkan Sankta Anna. På Kökar finns också Otterböte som är en av norra Östersjöns intressantaste bronsåldersboplatser. Det ordnas båtutflykter till ön Källskär som är ett intressant utflyktsmål med bl.a. fina bergsformationer. 

På Kökar kan du också besöka Kökars hembygdsmuseum, äppelgården Peders Aplagård som erbjuder äppelcider och andra godsaker i det sommaröppna caféet samt bageriet Skärgårdsbröd som håller öppet året runt.

Från Kökar går skärgårdsfärjan vidare till Sottunga. Vyerna i Ålands sydöstra skärgård är enastående och man passerar bland annat öarna Kyrkogårdsö och Husö.

SOTTUNGA–ÖVERÖ–DEGERBY

Finlands minsta kommun Sottunga har knappt 100 invånare. Till sevärdheterna hör till exempel den lilla träkyrkan från 1600-talet som brändes under Stora Ofreden, men som återuppbyggdes med start år 1728. Sommartid lever Sottunga upp med utställningar och försäljning av lokalt hantverk i Hembygdsgården. 

Vid färjfästet finns öns gästhamn och den populära skärgårdsrestaurangen Salteriet. I Sottunga by som ligger ett par kilometer från färjfästet finns en butik och öns vackra midsommarstång. Övernatta kan man göra i Sottunga stugby eller på Lyckliga Lottas Bed & Breakfast.

Från Sottunga fortsätter Ålands ringväg till färjfästet Överö på Föglö. Från Överö ringlar sedan vägen vidare genom landsbygds- och skärgårdsidyller fram till Degerby, en sträcka på omkring 18 kilometer. I Degerby finns butik, restauranger och caféer, minigolfbana och sommaröppna sevärdheterna Lotsstugan och Föglömuseet, allt nära färjfästet och gästhamnen. Sommartid hålls marknader i hamnområdet varje vecka. I Degerby kan man övernatta på gästhemmet Enigheten som ligger ett stenkast från bykärnan eller Carlsro badhotell likaså mitt i Degerby.

Den sista sträckan på den sydöstra rutten går från Degerby till Svinö färjfäste i Lumparland på Ålands huvudö. Avståndet från Svinö till Mariehamn är ca 26 km och tar ca 30 minuter med bil.

ÖVERNATTA I SKÄRGÅRDEN

När du reser från det finska fastlandet till den åländska huvudön bör du boka minst en övernattning på någon av de åländska skärgårdskommunerna (Kökar, Sottunga eller Föglö längs den sydöstra rutten). På det sättet blir resan billigare och viktigast av allt – du får mer tid att se och uppleva mer av den vackra skärgården.

Här kan du läsa svaren på de vanligast förekommande frågorna angående skärgårdsfärjorna och resan längs den åländska ringvägen.

 

Sidan uppdaterad 30.8.2021

 

 

Tags


Relaterade artiklar

Ålands ringväg i den nordöstra skärgården

I den nordöstra skärgården finns intressanta sevärdheter, genuin natur och spännande upplevelser.

Läs mer

Ålands ringväg på fasta Åland

Besök intressanta museer, Ålands enda stad Mariehamn och spännande historiska platser på Ålands huvudö.

Läs mer

Sevärdheter och upplevelser längs Ålands ringväg

Se och upplev mycket längs Ålands ringväg som går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra.

Läs mer

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden.

Läs mer