När Sjödagarna håller på i dagarna fem i mitten av juli går det maritima som en röd tråd genom programmet. Folkfesten ordnas huvudsakligen i Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn − i en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk, medan några programpunkter hålls till havs, till exempel ombord på segelsumpen Jehu och galeasen Albanus.

På Sjödagarna kan du njuta av vackra vyer, traditionella segelbåtar, skötbåtar, snipor, marknad med finurliga försäljare och skickliga hantverkare samt mat och dryck. På programmet står bland annat artistframträdanden, kappsegling med skötbåtar, vikingatida stridskonst, morgonyoga och barkbåtsregatta. 

Fem temadagar

Ålands Sjödagar erbjuder program från morgon till midnatt och varje dag har ett eget tema som märks i programmet. När Sjödagarna börjar på onsdagen är  sjösäkerhetsdagen först ut. Den följs av hantverksdagen, folkmusikdagen, maritima dagen och barnens dag.

Under samtliga dagar pågår marknaden i Sjökvarteret, och varje dag ordnas det piratturer för barnen. Kvällsprogrammen bjuder på mat och dryck, levande musik samt dans till olika sorters musik.

Båtbyggeri

Sjödagarna har ordnats sedan 1990 och besöks årligen av cirka 20 000 personer. Varje år skickas över 150 inbjudningar ut till skutor och traditionella segelbåtar kring Östersjön.

Sjökvarteret anlades i Mariehamn för att bevara åländska traditioner och främja kultur inom kust- och sjöliv samt båt- och skeppsbyggeri. Galeasen Albanus, tremastskonaren Linden och segelsumpen Jehu hör till de skutor som genom åren byggts i Sjökvarteret, och just nu pågår bygget av jakten Atlanta och galeasen Emelia. När du besöker Sjödagarna kan du titta in till båtbyggarna och lära dig mer om projekten.  

Tjärdoft

Sjökvarteret är idag ett kvarter som sjuder av liv. I ett trettiotal byggnader verkar båtbyggare, timmermän, konstnärer, konsthantverkare och guld- och silversmeder. Här finns en kaj för skutor och större båtar. Mindre träbåtar ligger väl skyddade i ett pittoreskt sjöviste med bryggor, båthus och ett litet sjöfararkapell som alltid står öppet för kontemplation.

I Sjökvarteret finns två museer, ett för båtar och träfartygsbyggande och ett för traditionella motorer. Här vilar tjärdoften alltid i luften, och känslan av hav och skärgårdsliv är ständigt närvarande.

Fler tips på aktiviteter och evenemang hittar du i vår evenemangskalender.  Var vill du bo – i ett mysigt rum på B&B eller hotell, en egen stuga eller letar du efter en plats för båt, husbil eller tält? Du kan också boka boende, resa och olika aktiviteter enkelt via vår onlinebokning.

 

Categories


Relaterade artiklar

Tolv åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tolv av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer

Platser att andas på

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer