Musiken är en viktig del av den åländska sommaren och Ålands festivaler bjuder på en blandning av aktuella partylåtar, visor, kammarmusik, rock och orgelmusik. Här finns något för alla.

DOWN BY THE SAUNA 28-29 JUNI

De senaste åren har föreningen Träffpunkt ungdom arrangerat en alternativ musikfest på Pub Bastun i Badhusparken i Mariehamn. Evenemanget har snabbt blivit omåttligt populärt och här är det den åländska musikscenen och dess guldkorn som ställs i strålkastarljuset. Dessutom brukar alltid ett par lite större artister utifrån gästa evenemanget.
Under Down by the sauna bjuds det på värme, kärlek och dans – och framför allt bra musik!

ÅLANDS ORGELFESTIVAL 23-28 JUNI

Ålands orgelfestival ordnas i sommar för 45:e gången. Här bjuds på högklassig musik i de åländska kyrkorna. Den uppskattade musikfesten erbjuder många konserter med berömda artister, både inhemska och internationella. Bland årets organister finns till exempel Mari Fukumoto från Japan, Ferruccio Bartoletti från Italien och Kåre Nordstoga från Norge. I mitten av veckan hålls en Ålandskonsert där sopranen Therese Karlsson uppträder ackompanjerad av organisten Kaj-Gustav Sandholm.

VISOR SÅ IN I NORDEN 5-7 JULI

Skärgårdskommunen Kumlinge står varje sommar värd för en väldigt uppskattad visfestival, så också i år. Artister från öst och väst kommer till Åland för att delta i festivalen och dessutom är åländska artister med i programmet. Konserter hålls bland annat i vackra Kumlinge kyrka och på den natursköna platsen Västra Bergen precis invid havet. Här ackompanjeras musiken av vågskvalp!

ÅLANDS SJÖDAGAR 17-21 JULI

Kultur, tradition, underhållning och tjärdoft delar på utrymmet när gratisevenemanget Ålands Sjödagar ordnas i Mariehamn. Det här är ett av sommarens mest välbesökta kulturevenemang med cirka 20.000 besökare, och här möts du av en folklig och avslappnad atmosfär. Skutor, hantverkare och artister från världens olika hörn bidrar till framgången, och här har folkmusiken sin egen dag.

ROCKOFF 19-27 JULI

Feststämningen brukar vara på topp när Rockoff ordnas på torget i Mariehamn. Många ålänningar har semester och vimlar med vänner och turister samtidigt som kända artister underhåller på scenen, nio dagar i rad!

Vill du uppleva konserterna från festivalens bästa platser? Då kan du boka en middag på VIP-läktaren. Rockoffområdets restaurangläktare är två våningar hög och placerad rakt framför den stora scenen. Här får du festivalens bästa utsikt samtidigt som du avnjuter en trerätters supé av högsta kvalitet.

När festivalområdet stänger hålls det officiell efterfest på KINO Nightclub. Här blir det allt från klassiskt housevevande till allsång med de bästa partylåtarna och mingel till sköna downtempostilar. Med Rockoffs niodagars festivalpass är inträdet till efterfesten gratis, och chansen är stor att du träffar på någon av artisterna som uppträder på Rockoff på dansgolvet.

KATRINA KAMMARMUSIK 6-10 AUGUSTI

Schlager och kammarmusik är två ord som sällan hörs i samma mening. När den tjugonde upplagan av Katrina kammarmusik ordnas i sommar blir det ändring på det. Årets festival vill visa upp ”schlagers” från alla tider – från madrigaler och operaslagdängor till dagens Eurovision.

Lill Lindfors har både Ålandsanknytning och schlagerbakgrund. Tillsammans med gitarristen Mats Bergström framför hon sina egna och andras hitlåtar under festivalen. Ålandsbördiga sopranen Sofie Asplund är en annan primadonna som medverkar. Hon har under våren 2019 medverkat i Karmelitsystrarna och Don Giovanni på Kungliga Operan i Stockholm, En annan höjdpunkt blir en helt ny schlager som medverkande pianisten och tonsättaren Johan Ullén lovat att komponera speciellt för Katrinafestivalen.

KULTURNATTEN I MARIEHAMN 9 AUGUSTI

Sensommarstämning, folkvimmel och massor av kultur. I mitten av augusti ordnas Kulturnatten i Mariehamn, och då kan du bland annat njuta av musik, dans och konst runt om i staden. Det ordnas underhållning och aktiviteter som passar både barn och vuxna.

ÅLAND PRIDE 26 AUGUSTI-1 SEPTEMBER

Den åländska sommaren avrundas med en Pridevecka. Evenemanget är ingen renodlad musikfestival men sång, musik och dans har ändå en stor del i den här regnbågsfesten. Inte minst på lördagen den 31 augusti då den traditionsenliga Prideparaden ordnas. Då dansar hundratals deltagare fram längs Mariehamns gator. 

EVENEMANGSKALENDERN

Letar du efter fler festivaler eller andra evenemang är det bara att gå in på evenemangskalendern.

 

Categories


Relaterade artiklar

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

14 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer