Åland är en destination som utvecklas hela tiden. Många nya aktiviteter väntar på dig som kommer hit i sommar. På denna sida har vi samlat 14 av nyheterna och uppdaterar med nya kontinuerligt. Visste du att Åland firar 100 år av självstyre och firar med många evenemang under året. Vilken nyhet blir du mest sugen på att uppleva? 

KRYSSA MED EN RESTAURANGBÅT 

Restaurangbåten Sunnan II gör lunch- och middagskryssningar i den åländska skärgården. Menyn är uppbyggd av lokala råvaror och det säsongen erbjuder. Kryssningarna går bland annat till Kastelholm där du kan njuta av utsikten över Kastelholms slott. Sunnan II byggdes redan 1906, då som en ångbåt, och trafikerade till en början i Finlands största insjö Saimen.

BO PÅ PENSIONAT MED VINSMEDJA 

Kvarnbo gästhem i Saltvik har fyllt 100 år och byter i samband med det tillbaka till ursprungsnamnet Kvarnbo Pensionat. I höstas öppnade pensionatet en ny verksamhet i gårdshuset, Vinsmedjan. Där erbjuder man vinprovningar, musikevenemang och kulturella kvällar för både grupper och privatpersoner.

UPPLEV DISCGOLFPARADISET ÅLAND

Den alltmer populära sporten discgolf kan nu utövas i omväxlande miljöer runtom på Åland, bl.a. på skärgårdsöarna Lappo och Seglinge samt i Mariehamn och Geta. Man strävar efter att öppna en discgolfbana i var och en av Ålands 16 kommuner, och de flesta av banorna är redan färdigställda. Ta med egna frisbeegolfdiscar, låna ett set hos Visit Ålands turistinformation eller köp ett nytt set på Åland och testa den roliga sporten. Läs mer om Ålands satsning på discgolf.

UPPLEV ANRIKA REDARVILLAN PÅ FÖGLÖ

På Föglö har den anrika redarvillan Carlsro renoverats och blivit ett badhotell som välkomnar sina första hotellgäster i vår. Dessutom finns det redan café, restaurang och delikatessbutik i den kulturhistoriskt intressanta byggnaden, som byggdes i den vackra skärgårdsbyn Degerby 1912.

UPPLEV BASTUBAD MED GULDKANT

Hotell Brudhäll på Kökar har byggt en ny strandbastu vid deras gästhamn. Här kan du njuta av härligt bastubad med havsutsikt. Behöver du svalka dig så kan du ta ett dopp i havet eller njuta av utsikten i jacuzzin.

SPELA GOLF PÅ NYA SLOTTSBANAN

Ålands Golfklubb är Ålands största golfanläggning som 2017 utsågs till Finlands bästa 36-hålsanläggning. I nästan två år byggde klubben om 18-hålsbanan Slottsbanan som öppnade i början av juli 2020. Den ombyggda, havsnära banan har redan nu omtalas i golfkretsar som en av Europas kommande toppbanor. I anslutning till golfanläggningen finns kändiskocken och Robinson 2020-vinnaren Michael Björklunds golfrestaurang, som serverar både lunch och middag. Läs mer om den ombyggda Slottsbanan

SMAKA PÅ ÅLÄNDSK GIN

Nya dryckestillverkaren Åland Distillery har öppnat sin bar- och caféverksamhet i Jan Karlsgårdens Wärdshus och lanserat tre stycken produkter: gin, longdrink och snaps. Åland Distillery är ett samarbete mellan entreprenörerna bakom Smakbyn, Stallhagen och Silverskär

COCKTAILS, SÄLLSKAPSSPEL OCH EN TOUCH AV INDIEN 

Compagniet i centrum av Mariehamn finns en känsla av lugn och ro och en doft av mystik. Indien har knackat på och inrett med mjuka mattor och orientaliska färger.  Här kan du slå dig ner, äta något gott, sippa på en cocktail eller umgås med vänner och spela ett sällskapsspel.

SE BOMARSUND MED NYA ÖGON

Upplev Bomarsunds fästning på ett helt nytt sätt genom att ladda ner appen Coastal Past i din Iphone eller Android-smartphone. Vandra genom fästningsområdet och läs, lyssna och titta i appen för att lära dig mer om områdets faschinerande historia. 

TESTA DINA GRÄNSER PÅ FLOWPARK

Utmana dig själv och dina vänner på äventyrsbanan som byggts på Sandösunds camping i Vårdö. Banan har tre svårighetsnivåer varav den lättaste passar alla över 10 år. Testa hur du klarar av gungande stigar, lianhopp, gungor och linbanor på vajer uppe bland trädtopparna!

 

ÅK PÅ EN BÅTTUR

Åk ut på sälsafari, besök Märkets fyr mitt ute på Ålands hav eller upplev det rika fågellivet på Signilskär. Nya båttransportföretaget Sefyr ordnar fantastiska utflykter i Ålands västligaste skärgård där solen går ner i den öppna horisonten och de mäktiga havsutsikterna skapar minnen för livet. Vill du så skräddarsyr erfarna båtföraren Fredrik ett helt unikt skärgårdsäventyr för dig enligt just dina önskemål och drömmar.

 

TESTA RACKETSPORTEN PADEL

Padel är en racketsport som är som en blandning mellan tennis och squash och spelas oftast som dubbel. På Åland kan du testa den trendiga och roliga sporten på Tennisklubben MLK:s nya padel- och minitennisbana i anslutning till sporthallen Bollhalla, ca 4 km norr om Mariehamns centrum. Ta med dina vänner och boka en bana, racket kan du hyra av MLK. Befinner du dig på västra Åland kan du spela padel även på Käringsund Resort & Conference i Eckerö.

NYFIXADE VANDRINGSLEDER 

på Åland finns över 30 stycken nyfixade vandringstigar och -leder. Gemensamt för dem alla är den vackra naturen, närheten till havet och lugnet. På de åländska vandringslederna finns det andrum och utrymme att beundra naturen och dess kontraster. På huvudön hittar du prunkande skogsstigar och i skärgården karga klippor och martallar. Omgivning skiftar snabbt från lummiga skogar till vackra kulturlandskap och det finns fornlämningar och historiskt värdefulla platser längs många av lederna. 

SMART MARINA-APPEN

Smart Marina Baltic är en applikation för båtfolk och paddlare. I den nya appen kan du planera båtrutter och gästhamnsbesök och se gästhamnar i Finland, Sverige och Estland i 360 graders vy. I appen finns även information om bl.a. hamnens service, säkerhetsutrustning, förtöjningsplatser och vattendjup vid bryggorna. Du hittar även kontaktuppgifter och länkar till de olika gästhamnarnas hemsidor. Ladda ner appen på Playstore eller Appstore i god tid innan sommarens båtsemester.

 

 

Sidan uppdaterad 18.2.2021

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer