Åland är en ö som utvecklas hela tiden. Många nya aktiviteter väntar på dig som kommer hit i sommar. På denna sida har vi samlat 14 av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

 

Kryssa med en restaurangbåt 

Restaurangbåten Sunnan II börjar göra lunch- och middagskryssningar i den åländska skärgården i maj 2020. Menyn är uppbyggd av lokala råvaror och det säsongen erbjuder. Kryssningarna går bland annat till Kastelholm där du kan njuta av utsikten över Kastelholms slott. Sunnan II byggdes redan 1906, då som en ångbåt, och trafikerade till en början i Finlands största insjö Saimen.

Bo på pensionat med vinsmedja 

Kvarnbo gästhem i Saltvik fyller 100 år och byter i samband med det tillbaka till ursprungsnamnet Kvarnbo Pensionat. Till hösten öppnar pensionatet en ny verksamhet i gårdshuset, Vinsmedjan. Där erbjuder man vinprovningar, musikevenemang och kulturella kvällar för både grupper och privatpersoner.

Upplev discgolfparadiset Åland

Den alltmer populära sporten, discgolf kan nu utövas i omväxlande miljöer runtom på Åland, bl.a. på skärgårdsöarna Lappo och Seglinge samt i Mariehamn och Geta. Under 2020 strävar man till att öppna en discgolfbana i var och en av Ålands 16 kommuner. Flera av banorna är färdigställda och totalt 11 banor kommer att vara klara till invigningen den 25 juli 2020. Åland blir därmed en frisbeegolfdestination att räkna med då vi får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! Ta med egna frisbeegolfdiscar, låna ett set hos Visit Ålands turistinformation eller köp ett nytt set på Åland för att utöva sporten. Läs mer Ålands satsning på discgolf.

Upplev anrika redarvillan på Föglö

På Föglö renoveras den anrika redarvillan Carlsro för att i framtiden bli badhotell, och redan under 2020 planerar ägarna att öppna café, restaurang och delikatessbutik i den kulturhistoriskt intressanta byggnaden som byggdes i Degerby 1912.

Spela golf på nya Slottsbanan

Ålands Golfklubb är Ålands största golfanläggning som 2017 utsågs till Finlands bästa 36-hålsanläggning. I nästan två år har klubben byggt om Slottsbanan och i början av juli 2020 öppnar den ombyggda, havsnära 18-hålsbanan som redan nu omtalas i golfkretsar som en av Europas kommande toppbanor. I anslutning till golfbanorna finns kändiskocken och Robinson 2020-vinnaren Michael Björklunds golfrestaurang med matservering både till lunch och middag. Läs mer om den ombyggda Slottsbanan

Smaka på åländsk gin

Nya dryckestillverkaren Åland Distillery öppnar sin bar- och caféverksamhet i Jan Karlsgårdens Wärdshus den 3 juli 2020 och samtidigt lanserar man tre stycken produkter: gin, longdrink och snaps. Åland Distillery, som även gått under namnet Slottsdestilleriet, är ett samarbete mellan Smakbyn, Stallhagen och Silverskär

Se Bomarsund med nya ögon

Ladda ner appen Coastal Past för Iphone eller Android och upplev Bomarsund på ett helt nytt sätt. Vandra genom fästningsområdet och läs, lyssna och titta i appen för att lära dig områdets historia! 

Bo på ett designhotell

Bo bekvämt på Hotel Svala, ett unikt designhotell på skärgårdsön Kumlinge. Här har nya ägare skapat ett stilrent boende i byggnaden som uppfördes som sjukhus 1931 och som varit hotell sedan 1971.

Testa dina gränser på Flowpark

Utmana dig själv och dina vänner i äventyrsbanan som byggts på Sandösunds camping i Vårdö. Flowpark på Åland blev klar före högsäsongen 2019. Banan har tre svårighetsnivåer och den lättaste passar alla över 10 år. 

 

 

Upplev Dinner in the Sea

Ät middag på ett litet skär mitt ute i havet. Rundbergs Stugor & Event erbjuder konceptet Dinner in the Sea, ett unikt event där du och dina vänner serveras läckerheter från åländska mathantverkare vid ett vackert dukat bord medan havet kluckar runt omkring er. Läs mer om den speciella upplevelsen!

Boka Bed & Box

Ta med dig hästen på semestern! Granlunda Gård erbjuder boendelösningen Bed & Box där din häst stallas in i en rymlig och nybyggd box medan du själv sover skönt i det miljöcertifierade gårdshotellet. 

Segla över världshaven

Upplev fartyget Pommern på ett helt nytt sätt. En unik besöksupplevelse öppnade 2019 och den tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven. Lär dig om sjöfartshistorien och livet ombord på 1930-talet.

Åk på en båttur

Åk ut på sälsafari, besök Märkets fyr eller upplev det rika fågellivet på Signilskär. Nya båttransportföretaget Sefyr ordnar fantastiska utflykter i Ålands västra skärgård, och vill du så kan erfarna båtföraren Fredrik skräddarsy ett helt unikt skärgårdsäventyr för dig enligt dina önskemål och drömmar.

Testa racketsporten padel

Testa den trendiga och roliga racketsporten padel hos Tennisklubben MLK. De invigde en ny padel- och minitennisbana inför sommaren 2019 och där kan du testa racketsporten som är som en blandning mellan tennis och squash. Padel spelas oftast som dubbel och det är tillåtet att använda väggarna runt planen i spelet. Ta med dina vänner och boka en bana, racket kan du hyra av MLK. 

 

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer