Den åländska sommaren lockar med sol och bad och långa sköna dagar på stranden. Ta ett dopp från klipporna eller besök de barnvänliga badstränderna! På den långgrunda badstranden i Degersand trivs hela familjen. En annan favorit är badplatsen i Bamböleviken med sitt hopptorn, fina badklippor och långgrunda sandstrand. Stannar du på Åland ett par veckor kan barnen delta i en simskola. Man föranmäler sig via den här länken, och undervisningen sker på svenska. En fin lista med åländska badstränder hittar du intill den här artikeln, och via länkarna här nedanför hittar du även kartor. 

Karta över små allmänna badstränder  

Karta över stora allmänna badstränder                                                                                                                                                                                                                                                                           
 

Bada i Mariehamn

Lilla Holmens badplats ligger på bekvämt gångavstånd från centrum i Mariehamn. Här finns en barnvänlig sandstrand med brygga, dykflotte, beachvolleyplan och ett roligt klätterskepp. Dessutom ett fågelhus, kaniner i burar och påfåglar som strövar omkring. Ta en promenad norrut längs Österleden så kommer du till badstranden Nabben vid Lemlandsvägen. Här finns en långgrund sandstrand med lekplats och beachvolleyplan. I Mariehamn finns också Gröna Uddens badstrand vid Gröna Uddens camping.

Pooler och bassänger inomhus

Visste du att Åland också har ett par fina inomhusbad? Badhuset Mariebad nere vid stranden i Mariehamns östra hamn är ett bra alternativ för den badsugna familjen. Till barnens absoluta favoriter hör självklart den roliga vattenrutschbanan som bjuder på en hisnande färd från det höga tornet och ner i bassängen. Men även rekreationsbadet med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar lockar fram många glada skratt. Utanför finns en fin sandstrand sommartid och en isvak vintertid. Mariebad lockar familjerna, men också simklubbar på simläger.

 

Missa inte heller simhallen vid Ålands Idrottscenter i Godby, en anläggning helt anpassad för simundervisning, träning, tävling och med miljövänlig uv-rening. Simanläggningen i Godby passar både familjer och tävlingssimmare. Vandrarhem finns på samma område.

Flytande bastubad

Nu kan du styra bastun dit du vill bada. I alla fall om du hyr en flytande bastubåt. Det är bara att fatta rodret och lägga kursen mot närmaste fina badvik. Bastubåtar hittar du vid Sandösunds camping eller vid Långvikens stugor.

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer