Det finns mycket att göra, uppleva och upptäcka som barnfamilj på Åland. Interaktiva museibesök, sagolika naturupplevelser och härliga badstränder för att endast nämna några. Hitta ditt eget smultronställe tillsammans med hela familjen.

 

 

 

Barnens Åland 10 i topp

Mariehamn

1. I Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamns Västerhamn finns något för alla – sjöbjörnar som landkrabbor. Klättra i en mast, upptäck en äkta piratflagga, angör en brygga och gå skattjakt med skeppsråttan Ruby. Visste du att Sjöfartsmuseet har valts till Årets Museum i Finland? 

Missa sedan inte att kliva ombord på det ståtliga segelfartyget Pommern som ligger alldeles intill museet. Följ med på en fiktiv jorden runt-seglats och ta del av livet ombord vid de åtta aktivitetsstationerna på däcken och i lastrummet. Barnen har sitt eget ljudspår där de följer skeppsråttan Ruby och får se alla hemligheter ombord. Läs mer och ta del av den unika besöksupplevelsen Pommern – 100 dagar under segel

2. Lilla Holmen. Barnens ö med piratskepp, badstrand och härliga djur som kaniner och papegojor. Mariehamns oas för hela familjen mitt i stan. Gå över bron till barnens favoritö och tillbringa en underbar dag på stranden och i fågelhuset.

3. Badhuset Mariebad ligger nere vid stranden i Mariehamns östra hamn. Både barn och leksugna vuxna kan roa sig utomhus på badstranden eller inomhus i den populära rekreationsbassängen med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar. Från det höga tornet slingrar sig en hisnande vattenrutschbana direkt ner i bassängen. I badhuset finns även en motionsbassäng och en undervisningsbassäng.

Lite längre norrut i staden ligger även Nabbens långgrunda badstrand som passar utmärkt för mindre barn.

 

Västerut

4. Ålands brandkårsmuseum i Hammarland har 20 riktiga brandbilar som man får provsitta. Styr sedan kosan mot Smart Park där du bl.a. kan testa illusionsbanan, klappa djur, styra vattenkanon och köra minifärja på sjön. Här finns även ett gammaldags tivoli med karuseller, grävmaskiner att testa och förstås restaurang, café och glass. 

5. Ålands jakt- och fiskemuseum är vackert beläget vid Käringsunds charmiga fiskeläge i Eckerö. Ta reda på vem Sälen Sälle, Älgen Örjan Taggelin och Mårdhunden Mia är och bekanta dig med ålänningarnas vardag förr med jakt, fiske och skärgårdsliv. Titta på olika djur och utställningar, lek strömmingsmarknad, gräv efter pärlor och amuletter ur sanden, måla gipsfigurer och gå tipsrundorna Djurtipset och Jägarexamen. Kolla in i mysiga museibutiken Havsboden och upptäck geostigen “Genom eld och is” som börjar strax utanför museet.

6. Käringsunds Viltsafari. Den åländska savannen hittar du i Käringsund, nära Eckerö Linjens hamn och Ålands jakt- och fiskemuseum. Åk i vagn och se hjortar, strutsar, vildsvin och andra spännande djur! Ta efteråt ett svalkande dopp i Käringsund eller i Degersands badstrand i Eckerö.

Norrut

7. Trollstigen i Geta. Vid utsiktstornet i Getabergen på norra Åland startar en kilometer lång stig med trollhistorier och en lagom läskig grotta. Efter vandringen smakar en god lunch eller fika på restaurang Soltunas uteservering samt en runda minigolf.

Lite äldre barn blir garanterat imponerade av grottorna längs den 4,7 km långa vandringsstigen Grottstigen, som har sin början och slut vid Soltuna-restaurangen.

Österut

8. Jan Karlsgården. Upplev mini Skansen, en typisk åländsk gård från andra hälften av 1800-talet. Jan Karlsgården lever upp alla onsdagar i juli: då kan du delta i smörkärning för hand, spinning, färgning av garn med mera. Smaka på Ålandspannkaka och köp hem äkta åländskt bröd.

9. Kastelholms medeltida slott mitt på Åland förvandlar barn till modiga prinsessor och sköna riddare. Titta in till restaurang Smakbyn vid slottet där du kan gå på skattjakt, tipsrunda samt prova på drejning i Mias keramikverkstad. På nio kilometers avstånd ligger Bomarsund, Ålands mest magnifika byggnadsverk tills Krimkriget började. Lek bland ruinerna och besök resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området. Kan du hitta alla kanoner?

10. Flowpark Åland på Vårdö är en ekologisk äventyrspark där du kan sätta ditt mod på prov på banor som har byggts upp i levande träd. En mångfald av olika typer av uppdrag väntar på upp till tjugo meters höjd, bl.a. gungande stigar, lianhopp, gungor och linbanor på vajer. Varje Flowpark är en egen unik helhet så det finns inte två likadana parker. Flowpark passar äventyrslystna i alla åldrar, men du måste vara minst 120 cm lång.

Mera roliga saker att uppleva

Degersands badstrand. Degersand i Eckerö är Ålands själva riviera med sin vidsträckta sandstrand. Ett måste på sommar-Åland. Långgrunt och badvänligt för både stora och små och med kaffe, mat och glass på nära avstånd.  Vid sydliga vindar kan man få uppleva vågor stora som på semesterorterna i södern!

Vikingamarknad. Vikingaäventyr för hela familjen ordnas varje år i slutet av juli. Små vikingar gillar det mesta här: skäggiga vikingar, kvinnor med  vackra tidsenliga kläder och smycken, stridsscener, musik, mat och dryck i vikingastil. Massor av barnaktiviteter gör vikingamarknaden till ett riktigt familjeevenemang!

På promenadavstånd från Mariehamns centrum hittar du Palleralla, ett lekland fyllt med spännande aktiviteter. Här kan du klättra på klätterväggar, utmana en kompis i Air Hockey eller studsa på studsmattor. I rutschkanan som landar i bollhavet har även de allra minsta roligt. Koppla av med en glass eller en kopp kaffe på Pallerallas eget café, varifrån man också har bra koll på barnen som busar i de olika lekområden. Palleralla har något kul för barn i alla åldrar.

Hoppa på båten

Båtresan till och från Åland är en viktig del av semesterupplevelsen. Ombord finns lekrum, barnaktiviteter, god mat, musik, underhållning och taxfreeshopping. En riktig upplevelse genom skärgården med 360 graders havsutsikt. Passagerartrafiken har anpassat sina rutiner efter Covid-19 pandemin så att du ska vara säker och trygg ombord.

 

Ta en titt på evenemangskalendern för fler tips på aktiviteter och evenemang.

Besök Åland och hitta dina egna favoriter. Vi ses på Åland i sommar!

 

Sidan uppdaterad 20.4.2021

 

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer