Barnens Åland är gjort av roliga och lärorika aktiviteter som interaktiva museibesök, sagolika naturupplevelser, mete och skattjakter, badstränder och badhus, spännande möten med djur och mycket mer. Styr kosan mot Åland och tillbringa några härliga semesterdagar på Åland med alla sina skatter. Det finns massor av aktiviteter och spännande platser att upptäcka på Åland. Hitta dina egna smultronställen tillsammans med hela familjen.

 

Bekanta dig med våra tips. Dessa utvalda pärlor borde ni absolut inte missa när ni är på Åland.

Barnens 10 i topp

MARIEHAMN
1. 
Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamns Västerhamn finns något för alla – sjöbjörnar som landkrabbor. Klättra i en mast, upptäck en äkta piratflagga, angör en brygga och gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby. Visste du att sjöfartsmuseet är Årets Museum i Finland 2016? 

Missa sedan inte att kliva ombord på det ståtliga segelfartyget Pommern som ligger alldeles intill museet. Följ med på en fiktiv jorden runt-seglats och ta del av livet ombord vid de åtta aktivitetsstationerna på mellan- och väderdäck och i lastrummet. Barnen har sitt eget ljudspår där de följer skeppsråttan Ruby och får se alla hemligheter ombord. Läs mer och ta del av den nya besöksupplevelsen som går under namnet Pommern – 100 dagar under segel

2. Lilla Holmen. Barnens ö med piratskepp, badstrand och härliga djur som kaniner och påfåglar. Mariehamns oas för hela familjen mitt i stan. Ta bron till barnens lekö och tillbringa en underbar dag på stranden och i fågelhuset.

3. Badhuset Mariebad ligger nere vid stranden i Mariehamns östra hamn. Både barn och leksugna vuxna roar sig utomhus på badstranden eller inomhus i den populära rekreationsbassängen med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar. Från det höga tornet slingrar sig en hisnande vattenrutschbana direkt ner i bassängen. I badhuset finns även en motionsbassäng och en undervisningsbassäng. Vintertid kan du vinterbada. När du söker lugn och ro passar det bra med skön avkoppling i spa- eller relaxavdelningen. 

VÄSTERUT
4.
 Ålands brandkårsmuseum i Hammarland har 20 riktiga brandbilar som man får provsitta. Styr sedan kosan mot *Leklandet som lockar både barn och lekfulla vuxna med uppblåsbara attraktioner, sumobrottning och några mindre spel. Passa även på att svänga in till Smart Park där du kan bl. a. testa illusionsbanan, klappa djur, styra vattenkanon och köra minifärja på sjön. Här finns även ett gammaldags tivoli med karuseller, grävmaskiner att testa och förstås restaurang, kafé och glass när det blir hett. 

*I sommar kommer Leklandet inte att öppna i Eckeröhalllen, utan du hittar ett mindre Lekland vid Bollhalla i norra Mariehamn. Öppet 24.6–5.8.2020 kl. 11–18. 

5. Ålands jakt- och fiskemuseum är vackert beläget vid charmiga fiskeläget i Käringsund. Ta reda på vem Sälen Sälle, Älgen Örjan Taggelin och Mårdhunden Mia är och bekanta dig med ålänningarnas vardag förr med jakt, fiske och skärgårdsliv. Titta på olika djur och utställningar, lek strömmingsmarknad, gräv efter pärlor och amuletter ur sanden, måla gipsfigurer och gå tipsrundorna Djurtipset och Jägarexamen. Kolla in i mysiga museibutiken Havsboden och upptäck geostigen “Genom eld och is” som börjar strax utanför museet.

6. Käringsunds Viltsafari. Den åländska savannen hittar du i Käringsund, nära Eckerö Linjens hamn och Ålands jakt- och fiskemuseum. Åk i vagn och se strutsar, vildsvin och andra spännande djur! Ta efteråt ett svalkande dopp i Käringsund eller i Degersands badstrand i Eckerö. 

NORRUT
7. Trollstigen i Geta. Vid utsiktstornet i Getabergen på norra Åland startar en kilometer lång stig med trollhistorier och en lagom läskig grotta. Efter vandringen smakar en god lunch eller fika på Soltunas uteservering samt en runda minigolf.

ÖSTERUT
8.
Jan Karlsgården. Upplev mini Skansen, en typisk åländsk gård från andra hälften av 1800-talet. Jan Karlsgården lever upp alla onsdagar i juli: delta i aktivitetsdagar med smörkärning för hand, spinning, färgning av garn med mera. Smaka på Ålandspannkaka och köp hem äkta åländskt bröd.

9. Kastelholms medeltida slott mitt på Åland förvandlar barn till modiga prinsessor och sköna riddare. Titta in till restaurang Smakbyn vid slottet där du kan gå på skattjakt, tipsrunda samt prova på drejning i Mias keramikverkstad. På nio kilometers avstånd ligger Bomarsund, Ålands mest magnifika byggnadsverk tills Krimkriget började. Lek bland ruinerna och besök resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området. Kan du hitta alla kanoner?

10. Lappo DiscGolfPark befinner sig på ön Lappo i Brändö ett stenkast från Lappo gästhem, gästhamn och Skärgårdmuseet. Åk skärgårdsfärja till ön och utmana dig själv och dina familjemedlemmar på frisbeegolfbanan i Ålands norra skärgård.

Mera roliga saker att uppleva

Degersands badstrand. Degersand i Eckerö är Ålands själva riviera med sin vidsträckta sandstrand. Ett måste på sommar-Åland. Långgrunt och badvänligt för både stora och små och med kaffe, mat och glass på nära avstånd. Degersand utsågs 2014 till Europas näst bästa oupptäckta sandstrand av brittiska Metro och resebloggen Beachtomato.

Vikingamarknad. Vikingaäventyr för hela familjen varje år i slutet av juli. Små vikingar gillar det mesta här: skäggiga vikingar, kvinnor med smycken och vackra dräkter, stridsscener, musik, mat och dryck i vikingastil. Massor av barnaktiviteter gör vikingamarknaden till ett riktigt familjeevenemang!

 

Hoppa på båten

Båtresan till och från Åland blir ett litet äventyr i sig. Ombord finns lekrum, barnaktiviteter, god mat, musik, underhållning och taxfreeshopping. En riktig upplevelse genom skärgården med 360 graders havsutsikt.

Önskar ni bo ute på landsbygden, på skärgårdsöar eller i sjöfartsstaden Mariehamn? Boka på förhand ett mysigt rum på B&B eller hotell, en egen stuga eller en plats för båt, husbil eller tält. Läs mer och boka boende, resa och olika aktiviteter enkelt via vår onlinebokning.

Ta en titt på evenemangskalendern för fler tips på aktiviteter och evenemang.

 

Besök Åland och hitta dina egna favoriter. Vi ses på Åland − färdet över havet tar endast två timmar från Sverige och några timmar till från Finland.

 

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Spektakulära evenemang planeras på Åland

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer